Hulp vragen tijdens de studie
Hulp vragen tijdens de studie valt soms niet mee. Veel jong-volwassenen hebben daar moeite mee. Begrijpelijk. Toch is het heel krachtig als je weet hoe je hulp moet vragen. Het is zelfs een van de vijf belangrijke studiekeuzevragen. Dus doen!
Wie kan mij helpen?
Bovenstaande studiekeuzevragen/loopbaanvragen zijn een heel leven belangrijk. Het is mooi dat we in ons land en onze cultuur veel mogelijkheden hebben. Maar die keuzevrijheid heeft ook een negatief kantje. Hoe maak je de juiste keuzes? Deze vijf keuzevragen, ontwikkeld door professor Marinka Kuijpers, zijn een heel leven lang belangrijk. Vraag vijf, ‘wie kan mij helpen’ is misschien wel de belangrijkste.
Hulp vragen tijdens de studie, hulp vragen op de middelbare school
Op de middelbare school wordt er vanuit de school behoorlijk wat ondersteuning aangeboden aan de leerling. Als het gaat om studiekeuze is dat de mentor en/of de decaan. Maar ook op allerlei andere terreinen wordt er hulp aangeboden aan de leerling. In vergelijking tot het Hoger Onderwijs is het contact tussen de leerling en de school intensief. Ook ouders zijn directer op de hoogte van wat er speelt rondom hun kind. Na de havo of vwo is dat anders. Dan is een jongere voor het onderwijs ‘volwassen’, ook als hij nog geen 18 is. Veel zaken op het gebied van begeleiding en ondersteuning zijn dan niet meer ‘automatisch’. En er is vrijwel geen contact tussen ouders en de hbo of universiteit.
Hulp vragen tijdens de studie, praten met anderen
Om hulp vragen kun je niet zomaar. Dit is een belangrijke vaardigheid die je moet leren. Het valt me op dat jongeren soms helemaal gewend zijn aan : ‘mijn ouders regelen dat wel voor mij‘… of ‘de school komt wel naar me toe‘. Hoe je om hulp moet vragen leer je dan niet. En toch hoort ‘om hulp vragen’ tot de basisvaardigheden die je als volwassene moet leren.
Dat hoeft helemaal niet zo heftig te zijn als het lijkt. Als een studiekiezer aan een student vraagt: ‘waar loop jij tegenaan bij je studie‘ is dat ook een vorm van hulp vragen. En zeker als de aanvullende vraag is ‘en hoe heb je dat opgelost‘. Dat lijkt een hele stap. Maar bedenk… ook de student is ooit studiekiezer geweest.
Hetzelfde speelt bij eerstejaars studenten. Dat eerste studiejaar is zwaar en studenten gaan best vaak twijfelen aan hun studiekeuze. Ook dan is het belangrijk te praten met anderen. Ouderejaars, je ouders of professionals op school.
Hulp vragen tijdens de studie, welke professionals zijn er?
Op de hogeschool of universiteit moet je zelf op zoek gaan naar hulp als je die nodig hebt.
- Je eerste aanspreekpunt is de studieloopbaanbegeleider of studie-adviseur
- Zijn er problemen die niet direct gerelateerd zijn aan de inhoud van de studie, dan is er de studentendecaan
- Er zijn ook studentenpsychologen. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij studiestress
- Soms zijn er professionals op het gebied van keuzestress, schrijfvaardigheden, taalvaardigheid etc.
Heeft een student extra ondersteuning nodig, dan is het heel krachtig om op tijd aan te kloppen voor ondersteuning.
Hulp vragen tijdens de studie, kijk naar de kwaliteit van de ondersteuning
Er is wel verschil tussen de hogescholen en universiteiten onderling in de kwaliteit van de ondersteuning. Niet iedere instelling geeft evenveel hulp bij problemen.
Dit kun je makkelijk vergelijken met de studiebijsluiter. Die studiebijsluiter vind je op www.studiekeuze123.nl. Na iedere studieomschrijving vind je gegevens over de kwaliteit van de opleiding. Klik op ’tevredenheid’ en bij doorklikken vind je ook hoe tevreden de studenten zijn over de begeleiding.
Hulp vragen tijdens de studie… via dit blog
Vaak wordt ook mij om advies gevraagd. Misschien heb je iets aan de vragen en antwoorden bij de reacties… Deze vraag kreeg ik vandaag…
Ik denk dat ik binnenkort een negatieve BSA krijg. Ik wil heel graag de studie opnieuw doen, omdat ik het een zeer leuke studie vind. Het is mis gelopen omdat ik heel veel problemen kreeg in mijn persoonlijke leven. Ik was een hele tijd dakloos, ik werd middennacht uit huis gezet, ik moest ontsnappen van seksueel misbruik. Ik werd gestalked en achtervolgd een tijdje. Ik werd niet geaccepteerd en kon ook geen baan vinden. Ik hoeverre is het mogelijk om dezelfde studie op dezelfde instelling te doen?
Mijn antwoord:
Wat heb jij een vreselijke tijd gehad. Goed dat je meer informatie zoekt over je mogelijkheden. Zoek zo snel mogelijk contact met je studentendecaan. Hij of zij is je aanspreekpunt bij persoonlijke problemen tijdens de studie. De studentendecaan kan er ook voor zorgen dat er voor jou een speciale regeling komt met betrekking tot je BSA. Ik hoop dat het dan goed komt. Veel succes.
Extra ondersteuningsbehoefte?
Tenslotte zijn er nog studenten die extra ondersteuning nodig hebben. Hiervoor zijn er twee heel handige sites waar je op kunt vinden welke ondersteuning er is. Heb je een ondersteuningsvraag…? Hier staat alle informatie over wat je dan kunt doen.