Studieuitval voorkomen
Bijna één op de drie nieuwe studenten in het Hoger Onderwijs stopt in het eerste jaar met zijn studie. Natuurlijk is dit een grote teleurstelling voor de eerstejaars student. Je begint met veel enthousiasme aan je nieuwe toekomst, maar om allerlei redenen blijkt dat toch tegen te vallen. Hoe komt het toch dat zoveel jonge mensen stoppen met de opleiding en hoe kun je als ouder voorkomen dat je kind stopt met de opleiding? Studieuitval voorkomen, kan dat?
Studieuitval voorkomen: een goede studiekeuze
In opdracht van het ministerie wordt er veel onderzoek gedaan naar studieuitval.
Ruim de helft van de studenten die in het eerste jaar uitvallen, geeft hiervoor als reden dat zij de verkeerde studie hebben gekozen. Ook zeggen uitvallers vaak dat hun verwachtingen over de opleiding niet zijn uitgekomen. Tenslotte zeggen uitvallers dat zij toch niet voldoende gemotiveerd zijn voor hun opleiding. Drie/kwart van deze uitvallers bleek een ander beeld van de opleiding te hebben.
René: Open Dagen bezoeken ging niet, ik werkte op zaterdag bij AH. Maar ik dacht dat ik die Open Dagen ook niet zo nodig had. Ik wist toch wel wat ik wilde: naar Amsterdam! Eindelijk op mezelf!
Heel wat minder vaak wordt genoemd dat uitvallers moeite hadden met de onderwijsmethode en ook de de zwaarte van de studie wordt veel minder vaak genoemd. Meer dan de helft van de uitvallers vindt van zichzelf dat ze te weinig tijd hebben besteed aan hun studiekeuze.
Nadenken over studiekeuze? Nee, dat vonden mijn vrienden niet zo cool.
Uiteraard spelen persoonlijke omstandigheden ook een rol. Aanstaande studenten die een belemmering of beperking hebben doen er goed aan extra goed na te denken over hun studiekeuze.
Studieuitval voorkomen: Realistische Open Dagen
Ongeveer een kwart van de uitvallers vindt dat hun opleiding of instelling uitval had kunnen voorkomen. Vaak vinden studenten dat de Open Dag teveel een reclamepraatje is. De opleiding wordt mooier voorgespiegeld dan hij is. Die leuke proeven die ze je op de open Dag lieten zien, blijken maar een piepklein onderdeel van de opleiding.
Nadia: de docent die dat praatje hield leek me een aardige man. Jammer dat ik hem daarna nooit meer gezien heb.
Die toffe professor die zo’n gloedvol verhaal hield op de Open Dag, geeft alleen les in de masterfase. Er wordt gepraat over de stage, maar niet over de soms saaie theoretische algemene vakken in het eerste jaar.
Studieuitval voorkomen: voldoende begeleiding
De studenten die vinden dat het hbo of de universiteit studieuitval had kunnen voorkomen noemen ook de gebrekkige begeleiding als oorzaak. Er zijn inderdaad grote verschillen in docent student ratio, hoeveel docenten zijn er op hoeveel studenten? De universiteit met de hoogste docent-student ratio heeft 1 docent op 7 studenten, de universiteit met de laagste docent-student ratio 1 op 40. Hbo’s en universiteiten zijn verplicht om deze cijfers te geven. Weet de aanstaande student dat hij veel begeleiding nodig heeft, dan doet hij er goed aan hier eens naar te kijken.
Vincent: We kregen colleges in grote bioscoopzalen waar echt honderden studenten in zaten. De hoogleraar stond ergens in een andere zaal, waar ook weer honderden studenten zaten. Van daar uit werden de colleges uitgezonden.
Over het algemeen geven kleinere universiteiten en hbo’s meer begeleiding. Ook bij kleinere opleidingen is er daar meer tijd voor. In de Keuzegids voor universiteiten en de Keuzegids voor hbo’s kun je makkelijk opzoeken hoe tevreden de studenten zijn over hun opleiding. Begeleiding speelt hierbij een heel grote rol. De kwaliteit van onderwijs in Nederland is goed, maar er zijn opleidingen en instellingen die beter zijn dan andere.
Studieuitval voorkomen: een lager niveau kiezen?
Natuurlijk is het belangrijk een niveau te kiezen dat bij je past. Haast elke opleiding in Nederland kun je op mbo, hbo of wo niveau doen. het is niet zo dat er op een lager niveau meer kans is op studiesucces. De zwaarte van de opleiding wordt niet vaak genoemd als oorzaak van uitval. Natuurlijk moet de opleiding wel bij je capaciteiten passen. Ben je niet zo goed in wiskunde en krijg je veel wiskundige vakken in het eerste jaar? Dan is dit misschien niet zo’n handige keuze. is uw kind op de Middelbare School eens blijven zitten, heeft hij niet de allerhoogste cijfers? Kijk dan ook eens naar een ander niveau dan waarvoor uw kind toelaatbaar is.