5 september 2017 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Verwachtingen van aanstaande studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

De verwachtingen van aanstaande studenten over de studie waar ze aan gaan beginnen zijn heel verschillend. Gaat uw zoon of dochter in september studeren aan een hogeschool of universiteit? Goed om daar eens over te praten. In dit artikel laat ik u een filmpje zien van de Radboud Universiteit over verwachtingen van aanstaande studenten.

verwachtingen van aanstaande studenten
Filmpje over verwachtingen van aanstaande studenten

In het filmpje verwoorden studenten hun verwachtingen ten aanzien van de studententijd en de studie. Er zijn een paar thema’s die telkens terugkomen. In dit artikel ga ik daar nader op in.
Het gaat vaak over ‘leuk’: ‘Ik denk dat student zijn leuk is’, ‘ik ga leuke vakken leren kennen’. Het gaat ook vaak over ‘mezelf leren kennen’, ‘volwassen worden’. Ook hoor ik: ‘het zal wel zwaarder worden’ , ‘ik zal aan moeten poten’. Tenslotte hoor ik een student zeggen: ‘ik zal wel ontdekken welke richting ik op zal gaan’…

Welke verwachtingen heeft uw zoon of dochter over zijn of haar aanstaande studie? Praat daar eens samen over, een mooie voorbereiding op het eerste studiejaar, studieadviseur Rolf Marteijn

Het zal wel leuk worden

Het woord ‘leuk’ kom ik vaak tegen bij studiekeuze en studeren. Ik wil een leuke studie vinden, ik wil later een leuk beroep, maar eerst nog een leuke studententijd in een leuke stad… Dat woordje ‘leuk’ wil ik wel graag relativeren. Er zijn maar weinig dingen zó leuk dat je ze vijf jaar wilt doen, want zo lang duurt een studie. Als ik jongvolwassenen hoor praten over ‘leuk’ vraag ik vaak wat ze daarmee bedoelen. Bedoelen ze eigenlijk ‘interessant’, dan haal ik opgelucht adem. Als een aanstaande student een thema écht interessant vindt, dan lukt het wel om hier vijf jaar, en wie weet ook een vijftigjarige loopbaan, mee bezig te zijn. Een échte passie en interesse te hebben voor een werkveld of thema is een mooie basis voor studiesucces.

Mezelf leren kennen, volwassen worden

De verwachtingen van aanstaande studenten hebben ook te maken met ‘volwassen worden’. Heel terecht. Voor ouders is dit nogal eens een schok. Zodra een student gaat studeren op een hbo of universiteit zal hij of zij als volwassene behandeld worden. Als hij extra ondersteuning nodig heeft bij de studie, moet hij dat zelf aangeven. Alleen de student is verantwoordelijk voor zijn opleiding. Als er iets niet goed gaat, krijgt u geen bericht. Dat is niet om u als ouder persé over te willen slaan, het heeft te maken met twee zaken.
Op de eerste plaats is er de privacy wet, die het simpelweg verbiedt dat er ‘over het hoofd van de student heen’ gepraat wordt met ouders. Op de tweede plaats willen we graag dat een student zelfstandig leert werken. Later zal hij of zij een baan hebben op een hoger niveau. Dan moet hij wel zelfstandig kunnen werken.

Aanpoten

‘Ik zal wel aan moeten poten’, zegt een student op het filmpje. Ja inderdaad, en zeker in het eerste studiejaar. Tijdens het eerste studiejaar moet een bepaalde hoeveelheid studiepunten worden gehaald. Op het eind van het jaar krijgt de student een Bindend Studieadvies (BSA). Is dat advies negatief, dan moet de student ophouden met de studie. Helaas stopt 15,9% van de universitaire eerstejaars en 27% van de hbo eerstejaars. Vaak is dat omdat de student toch de verkeerde studie had gekozen. Wilt u meer weten over studiepunten? Elke woensdag kunt u mij bellen tijdens het studiepuntenspreekuur.

Mijn eigen richting kiezen

Ik vind de verwachtingen van aanstaande studenten die gaan over ‘mijn eigen richting kiezen’ het mooist. Want daar gaat studeren ook om. We proberen studenten uit te dagen binnen hun vakgebied hun eigen richting te laten kiezen. Welk specialisme past bij jou? Welke master ga je volgen? ‘Leren kiezen’ is een hele studieloopbaan belangrijk. Het gaat niet alleen over ‘profielkeuze’ of ‘studiekeuze’. Leren kiezen is een vak, een vaardigheid die het hele leven belangrijk blijft.

wezenlijke keuzevragen

5 wezenlijke vragen bij keuzes maken, Marinka Kuijpers

 

Wat kunt u doen?

Als u kijkt naar bovenstaand plaatje, dan ontdekt u dat ‘keuzevragen stellen’ heel persoonlijke vragen zijn. Om er achter te komen wie je werkelijk bent, heb je je omgeving nodig. Daarom vragen veel studenten ook advies aan hun ouders. Natuurlijk willen en kunnen ze hun eigen beslissingen nemen, maar jong-volwassenen horen wel graag uw feedback. ‘Mijn ouders kennen me heel goed, ik hoor graag hun mening’… ik hoor het studenten vaak zeggen. Natuurlijk, bij de verwachtingen van aanstaande studenten hoort ook ‘loskomen van thuis’, maar als adviseur bent u nog vele jaren belangrijk.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.