Studie switchen, kan dat zomaar?
Van studie switchen? Kan dat zomaar? Al in de eerste maand van de studie, maar ook verderop, zelfs nog in het tweede studiejaar, twijfelen nogal wat studenten aan hun studiekeuze. Ik krijg veel vragen over hoe je van studie kunt veranderen. Hieronder zo’n vraag. En ook mijn antwoord.
Studie switchen? Een vraag van Arianne:
Na het bezoeken van uw site heb ik een aantal vragen wat betreft mijn hbo studie, switchen van studie en switchen van school. Ik studeer momenteel aan het tweede jaar van het hbo in Amsterdam. Nou ben ik er toch achter gekomen dat de ligging van de school mij toch erg ongunstig ligt.
Nou heb ik zelf ook al wat twijfels over de studie zelf, want ik vind het persoonlijk te veel praktijksituaties en ook hele oninteressante onderwerpen, maar in principe kan ik de studie wel redelijk goed aan.
Kan ik mijn studiepunten meenemen?
Nou is het zo dat ik echt niet in het eerste jaar (hbo)wil belanden, vandaar dat een andere opleiding kiezen voor mij geen mogelijkheid is. Kan ik nog switchen van studie in jaar 2 (nu het nog september is), kan ik nog switchen van school en is het mogelijk om in jaar 2 voort te zetten? De opleiding wordt enkel op 3 hogescholen gegeven, (dit wist ik voor het kiezen van de opleiding zelf niet) wat dus ook heel jammer is. Want de ligging is voor mij zeer ongunstig, (op kamers gaan etc. doe ik liever niet) en ik kan geen opties vinden. Is er geen mogelijkheid om toch in jaar 2 te beginnen, op een andere opleiding/ school?
Studie switchen… Mijn antwoord aan Arianne: Twijfel hoort er bij
Beste Arianne,
Iedere student twijfelt wel eens aan zijn studiekeuze. Ook daarom is het zo belangrijk om in het studiekeuzetraject echt veel opleidingen te bekijken. Je weet dan in elk geval dat je je best hebt gedaan en je je niet schuldig hoeft te voelen bij een ‘verkeerde’ keuze. Ook hoor ik studenten wel eens zeggen dat ze naderhand nog wel eens terugdenken, als ze twijfelen, waarom bepaalde studies toch zijn afgevallen. Een studente vertelde me eens dat haar ouders haar hadden aangeraden van elke Open Dag en elke meeloopdag een paar aantekeningen te maken en een foto. Toen ze later, in haar tweede jaar, toch ging twijfelen, haalde ze die aantekeningen er weer bij. Slim om zo je geheugen op te frissen…
Vaak komen studenten toch weer tot de conclusie dat deze keuze echt het beste was.
Praat met mensen: ouderejaars studenten, studieadviseur, studentendecaan, ouders, vrienden…
Bij twijfel is het belangrijk vooral daar niet mee rond te blijven lopen. Praat met je omgeving. Voor studenten is het ook belangrijk met ouderejaars studenten te praten. Zij hebben ervaren hoe de studie verderop in elkaar zit. Misschien is dit wel een aantrekkelijk toekomstbeeld. Vaak hebben studenten in hun tweede, derde of vierde studiejaar ook vrije keuzevakken. Dan kun je dus zelf je lesprogramma voor een deel samenstellen. Dat maakt het misschien interessanter?
Tip voor ouders: vaak voelt u wel aan of uw kind de studie echt leuk vindt of misschien twijfelt. Mijn ervaring is dat studenten graag hierover met u praten. Kunt u uw kind helpen te ontdekken of deze twijfel terecht is of een voorbijgaande fase is? Uw levenservaring kan hier echt verschil maken.
Toch studie switchen?
Komt een student tot de conclusie dat van studie veranderen toch beter is…? Kijk dan eerst naar opleidingen binnen het eigen instituut. Binnen de eigen universiteit of hogeschool is switchen makkelijker dan naar een andere instelling gaan. Vaak kun je binnen dezelfde hbo of universiteit je studiepunten meenemen.
Hoe zit dat dan met studiepunten?
Iedere instelling mag zelf bepalen hoe ze met studiepunten omgaan. Natuurlijk kijkt de inspectie er wel naar of dit op een redelijke en kwalitatief goede manier gebeurt. Maar het kan dus zijn dat de ene school 10 studiepunten geeft voor ‘statistiek voor eerstejaars’ en een andere school 5 studiepunten voor ‘statistiek voor eerstejaars’. Dat komt omdat het de opleidingen zelf mogen bepalen welke inhoud ze aan dit vak geven. Binnen één instelling zal de inhoud vaak hetzelfde zijn. Alle eerstejaars krijgen wellicht hetzelfde vak ‘statistiek voor eerstejaars’. Doe je Economie en heb je dit vak gehaald en wil je naar Internationale Economie, dan zullen je studiepunten tellen als je dat binnen dezelfde instelling doet. Lees alles over studiepunten.
Studie switchen naar een andere instelling
Een heel ander verhaal is het als je naar een andere hogeschool of universiteit gaat. Meestal kun je dan je studiepunten niet ‘meenemen’. Dat komt heel bizar over als je ontdekt dat een andere instelling een opleiding heeft met een vakkenpakket dat erg lijkt op het vakkenpakket van je ‘oude’ studie. Of zoals in het geval van Arianne je al al een tijdje op een bepaalde opleiding zit, maar die in een andere stad af wilt maken. Het is natuurlijk slim om te vragen of je je studiepunten ‘mee mag nemen’ dat wil zeggen of de studiepunten ook op die andere opleiding tellen. Maar de kans op succes is klein. Meestal moet je helemaal opnieuw beginnen. Denk in dit geval echt heel goed na. En leer van wat er bij de vorige opleiding fout ging.
Kijk niet naar de stad maar naar de opleiding
Veel studenten laten hun studiekeuze afhangen van de stad. Ze willen bijvoorbeeld, zoals Arianne, niet op kamers. Begrijpelijk, maar echt heel onverstandig. Bij studiekeuze komt de keuze voor de studie op de eerste plaats. Ja, en dan ga je wonen in de stad waar die studie gegeven wordt. Al heten studies misschien hetzelfde, ze worden overal anders ‘gegeven’. En die manier van lesgeven moet wel bij je passen. Studeren is ook jezelf als mens ontwikkelen en dat kan alleen in een omgeving waar je je thuis voelt. De sfeer van een opleiding moet echt bij je passen.