Studeren: wat moet je regelen en weten als ouder?
Starten met studeren betekent een nieuwe levensfase. De rol van ouders/verzorgers verandert hiermee. Universiteiten en hbo’s informeren ouders niet over studievoortgang. Maar het is wel goed en fijn om betrokken te blijven. Studeren: wat moet je regelen en weten als ouder?
Starten met studeren: wat moet je regelen?
Op de website van de Rijksoverheid staat een nieuwe handige tool met een overzicht van er allemaal moet worden geregeld als je gaat studeren en hoe je dit kunt doen.
Jongeren krijgen hier 8 vragen voorgelegd. Zoals: Welk opleidingsniveau ga je doen? Heb je tijdens je studie extra ondersteuning nodig? Ga je werken naast je studie? en Waar ga je wonen tijdens je studie (mogelijke antwoorden: thuis, op kamers of weet ik nog niet).
Na het aanvinken van antwoorden op de 8 vragen verschijnt er een overzicht van wat moet worden geregeld. Hierbij staat voor wanneer het moet worden geregeld en uitleg over hoe dit moet.
Wie regelt wat?
Over deze nieuwe tool kreeg ik een mail van een medewerkster van de overheid, waarin zij schrijft: ‘Gaan studeren is een grote en spannende stap. Een nieuwe fase in het leven waar veranderingen en een aantal regelzaken bij komen kijken.Voor veel jongeren is deze levensgebeurtenis vaak het eerste contact met de overheid, wat als spannend wordt ervaren: ze zijn bang om iets verkeerd te doen. Dit leidt tot een laag doen-vermogen in het ordenen en uitvoeren van hun regelzaken. Jongeren leunen in deze levensgebeurtenis daarom vaak nog sterk op hun sociale omgeving zoals ouders/verzorgers…’
Daarom is het slim om als ouder deze tool ook in te vullen en te kijken wat er allemaal nodig is. Uiteraard is het het best als je kind alles zoveel mogelijk zelf regelt. Maar het is wel handig om als ouder op deze tool te kunen wijzen en bijvoorbeeld te kunnen vragen: Weet je voor wanneer je dit of dat moet regelen?
Hoe blijf je betrokken als ouder?
Studentendecanen vroegen mij een paar maanden geleden om bij ouderavonden over studiekeuze te vertellen dat het belangrijk is dat ouders hun kind zoveel mogelijk loslaten als het gaat studeren. Omdat de studentendecanen steeds vaker vragen krijgen van ouders die willen weten hoe het met hun kind gaat. En omdat het voor hun ontwikkeling belangrijk is dat jongeren ruimte krijgen om zelfstandig te worden.
Universiteiten en hbo’s mogen ouders/verzorgers niet informeren over de studievoortgang van hun kind. Toch is het goed en fijn om als ouder betrokken te blijven. Bijvoorbeeld door te vragen hoe de inhoud van de studie en manier van studeren bevalt en wat je kind vindt van de sfeer en de studiedruk.
Wijzen op beschikbare hulp
Merk je dat je kind ergens moeite mee heeft, dan is het goed om te weten dat veel studenten moeite hebben met verschillende dingen. Jij kunt dan laten weten dat dit niet erg is en dat er veel gratis hulp beschikbaar is bij hbo’s en universiteiten. Je kind kan hier zelf om vragen en hoeft zich hierover niet bezwaard te voelen. Deze hulp graag wordt geboden. Je kunt bijvoorbeeld wijzen op :
- studieadviseurs (voor hulp bij onder meer studieproblemen, twijfels over studiekeuze en keuzes binnen de studie)
- studentendecanen (voor hulp bij onder meer extra studie-ondersteuning en studievertraging door omstandigheden)
- studentenpsychologen
- hulp door mede-studenten (bij allerlei vragen en problemen).