Eerstejaars: studiekeuzecheck werkt niet
Qompas, een bedrijf dat is gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling, doet regelmatig onderzoek naar studeren en studieuitval in het hoger onderwijs. Onderstaand persbericht gaat over: Eerstejaars: studiekeuzecheck werkt niet.
Onderzoek switchen en uitval van studenten: Eerstejaars: studiekeuzecheck werkt niet
Het persbericht van Qompas:
Jaarlijks valt een op de drie eerstejaarsstudenten uit of switcht van studie. Dat kost de samenleving veel geld. De studiekeuzecheck, die is ingevoerd om uitval en switchen te voorkomen, werkt niet, vinden eerstejaarsstudenten. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1064 eerstejaars van Qompas, een bedrijf dat is gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling.
Studiekeuzecheck of studiematching
Aankomend studenten (hbo en wo) kunnen op hun hogeschool of universiteit een studiekeuzecheck krijgen om te toetsen of zij de juiste studie hebben gekozen. Deze wet is in 2014-2015 ingevoerd om switchen en uitval te verminderen.
Maar 14 % van de studenten zegt dat de studiekeuzecheck heeft bijgedragen aan de juiste studiekeuze
Meer dan de helft van de studenten die afgelopen studiejaar zijn geswitcht of gestopt in hun eerste studiejaar, konden door de studiekeuzecheck niet vaststellen of zij de juiste studiekeuze hadden gemaakt. Van de eerstejaars zegt slechts 14% volmondig dat de studiekeuzecheck heeft bijgedragen aan een juiste studiekeuze.
Hoeveel studenten deden mee aan de studiekeuzecheck?
Twee op de drie hbo- en wo-studenten heeft afgelopen jaar een studiekeuzecheck gekregen, ruim een derde niet. Hogescholen en universiteiten zijn verplicht een studiekeuzecheck aan te bieden als studenten erom vragen. Studenten zijn verplicht een check te doen als de onderwijsinstelling dit vraagt. De uitslag mogen zij naast zich neerleggen. Rond de 40% heeft echter geen feedback gekregen of kan zich dat niet meer herinneren.
Waarom stopten studenten met de studie in het afgelopen studiejaar?
Als belangrijke redenen om te stoppen of switchen in het afgelopen jaar noemt 85% van de uitvallende eerstejaars het online onderwijs door corona. 81% vond online onderwijs niet motiverend; 68% miste sociaal contact; 52% kon de stof niet goed volgen en eenzelfde percentage vond het saai. Een derde geeft aan geen vrienden te hebben gemaakt bij de nieuwe studie. Ook over de begeleiding was 59% van de uitvallende eerstejaars niet tevreden.
Meer informatie:
Boris Eustatia, directeur Qompas: 06 – 5120 1852
Mayke Calis, communicatie: 06 – 2125 3129
Eerstejaars: studiekeuzecheck werkt niet, meer over de studiekeuzecheck
De studiekeuzecheck ofwel studiematching is bedoeld om een laatste keer nog eens te kijken of dit de goede studiekeuze is. Sommige instellingen pakken dit heel serieus aan met gesprekken, andere instellingen beperken de studiekeuzecheck tot het invullen de de vragenlijst.
Meldt een student zich aan voor 1 mei, dan kan hij altijd aan de studie beginnen. Dit geldt natuurlijk niet voor studies waarvoor er bijzondere selectieprocedures zijn zoals Geneeskunde. meldt een student zich aan na 1 mei dan kan de opleiding hem weigeren.
Studenten die zicht vóór 1 mei aanmelden kunnen natuurlijk nog volop van studiekeuze veranderen. hebben ze voor een bepaalde opleiding een positief advies gekregen, dan geldt dit ook voor alle andere opleidingen. Meld je je voor 1 mei aan voor economie en krijg je een positief advies, dan geldt dit positief advies ook als je later alsnog besluit dat het wiskunde of iets dergelijks moet zijn.
Eerstejaars: studiekeuzecheck werkt niet, meer studiekeuzecheck of meer begeleiding?
Instellingen mogen zelf bepalen hoe ze hun geld besteden. Ze kunnen veel geld besteden aan de studiekeuzecheck of meer aan het begeleiden van studenten. Dit is een discussie die regelmatig wordt gevoerd binnen de instellingen.
Een studiekiezer of ouder kan zelf goed belijken hoeveel begeleiding een student krijgt. Dat kun je namelijk makkelijk lezen in de studiebijsluiter.
Studieuitval verminderen
Onnodige studieuitval is inderdaad vervelend. Dit probleem speelt al jaren en is waarschijnlijk versterkt door Corona. Voorgaande jaren gaven studenten die uitvielen aan dat ze inderdaad ook te weinig tijd hadden besteed aan hun studiekeuze. Wil je voorkomen dat je als student uitvalt, dan is het echt belangrijk veel tijd te besteden aan studiekeuze, vooral in 4 havo of 5 vwo.
Stoppen met de studie
Goed nadenken over de studiekeuze is natuurlijk vooral heel belangrijk als je eerst de ‘verkeerde’ studiekeuze hebt gemaakt.