Studiekeuzekind

Halvering collegegeld studiejaar 2021-2022

Voor alle studenten is het collegegeld gehalveerd. Een student betaalt geen 2143 euro collegegeld, maar de helft. Eerstejaars studenten betalen zelfs maar de helft van de helft. Dat geldt ook voor tweedejaars studenten aan een lerarenopleiding. De halvering collegegeld studiejaar 2021-2022 heeft te maken met Corona.

Het wettelijk collegegeld studiejaar 2021-2022

Het wettelijk collegegeld is €2143,-. Dat zijn niet de echte kosten van een opleiding. Die kosten zijn veel hoger. De meeste studenten hoeven de kostprijs niet te betalen. De werkelijke kostprijs van een opleiding is meestal gelijk aan ‘instellingscollegegeld’ (zie infographic hieronder). De werkelijke kosten om een student een jaar te laten studeren bedragen €5.500 of (veel) meer. De meeste studenten krijgen dus al veel ‘subsidie’ van de Rijksoverheid.
Je krijgt deze subsidie en betaalt ‘slechts’ het wettelijk collegegeld o.a. als je Nederlander/Europeaan bent, als je bijvoorbeeld een bachelordiploma wilt halen en dat nog niet hebt en bijvoorbeeld als je een masterdiploma wilt halen en dat nog niet hebt. Deze ‘subsidie’ geldt ook voor duale opleidingen en opleidingen tot associate degree.

Halvering collegegeld studiejaar 2021-2022

Voor alle studenten is het collegegeld gehalveerd. Een student betaalt geen 2143 euro collegegeld, maar de helft. Eerstejaars studenten betalen zelfs maar de helft van de helft. Dat geldt ook voor tweedejaars studenten aan een lerarenopleiding. De halvering collegegeld studiejaar 2021-2022 heeft te maken met Corona.eiding. Die kosten zijn veel hoger. De meeste studenten hoeven de kostprijs niet te betalen. De werkelijke kostprijs van een opleiding is meestal gelijk aan ‘instellingscollegegeld’ (zie infographic hieronder). De werkelijke kosten om een student een jaar te laten studeren bedragen €5.500 of (veel) meer. De meeste studenten krijgen dus al veel ‘subsidie’ van de Rijksoverheid.
Je krijgt deze subsidie en betaalt ‘slechts’ het wettelijk collegegeld o.a. als je Nederlander/Europeaan bent, als je bijvoorbeeld een bachelordiploma wilt halen en dat nog niet hebt en bijvoorbeeld als je een masterdiploma wilt halen en dat nog niet hebt. Deze ‘subsidie’ geldt ook voor duale opleidingen en opleidingen tot associate degree.

Mooi gebaar

Ik vind het belangrijk dat jongeren die dat kunnen en willen, ook echt gaan studeren. Financiën mogen daarin geen belemmering zijn. Daarom vind ik het voorstel halvering collegegeld studiejaar 2021-2022 ook een mooi gebaar dat zeker nu in Coronatijd heel terecht is. (Wat betaal je aan collegegeld het komend studiejaar)

In de tabel lees je hoeveel je moet betalen.

Te betalen
Hbo en universiteit
Alle eerstejaars studenten € 542,-
Tweedejaars studenten lerarenopleiding € 542,-
Overige studenten € 1.084,-
Studenten die instellingscollegegeld betalen Bedrag instellingscollegegeld min € 1.084,-
Mbo
Mbo-bol alle niveaus € 608,-
Mbo-bbl niveau 1 en 2 Bedrag cursusgeld min € 126,50
Mbo-bbl niveau 3 en 4 Bedrag cursusgeld min € 306,-
Vavo
Vavo-voltijd € 608,-
Vavo-deeltijd € 0,39 per 45 minuten onderwijs

Voorwaarden halvering collegegeld studiejaar 2021-2022

Alle studenten krijgen 50% korting op het wettelijk collegegeld. Sommige studenten betalen zelfs maar de helft van de helft. De helft van de helft geldt alleen voor studenten die voor het eerst een bacheloropleiding, een associate degree of een duale opleiding volgen. Doe je voor een tweede keer een bacheloropleiding, dan geldt de helft van de helft niet. Dan heb je slechts de Corona halvering die voor alle studenten geldt.
De halvering geldt ook voor de eerste twee jaar dat je op een pabo of tweedegraads lerarenopleiding zit. Voor de duidelijkheid: doe je je eerste studiejaar nog een keer over, dan krijg je die korting wel, maar daarmee heb je ook je twee jaar korting ‘opgebruikt’.

De helft van de helft collegegeld geldt voor elke student die:

nb. Derde kolom. Hier wordt nu bedoeld september 2020, er is nog geen update van deze infographic

Studeren met een beperking of handicap

Voor studenten met een beperking, belemmering of handicap zijn er bovenop deze regeling nog andere extra mogelijkheden. De Gemeenten zorgen voor een aanvullende toelage naast de studiefinanciering. Ook zijn er extra mogelijkheden om bijvoorbeeld langer studiefinanciering te krijgen of langer te mogen doen over het terugbetalen van de studieschuld. Lees hierover het artikel ‘Financieel slim studeren met een beperking’.

Meer over studiekosten en geldzaken…

Veel meer informatie over geldzaken vindt u / vind je onder de tab Financiën. Daar staat bijvoorbeeld informatie over : Wat kost een studie eigenlijk? Hoe zit het met bijbanen en andere inkomsten van studenten, informatie over studiefinanciering en financieel slim studeren als je een belemmering hebt. En hoe kun je van tevoren je studieschuld berekenen. Er is ook goede informatie van het NIBUD.

Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?

Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.

19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden

Mobiele versie afsluiten