18 december 2023 | Categorie: Studiekeuze

Hoe kunnen ouders helpen bij studiekeuze?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ik vraag aan Frank Meijer, o.a. uitgever van het Studiekeuze eZine en Go MBO Go! ‘Hoe kunnen ouders helpen bij studiekeuze?’ Hij geeft ons vier belangrijke suggesties…

Frank Meijer

Hoe kunnen ouders helpen bij studiekeuze? Houd de dialoog open

Frank begint met het noemen van een kernpunt in de relatie met je kind, en misschien wel elke belangrijke relatie ‘Houd de dialoog open. De bent de belangrijkste studiekeuzeadviseur van je kind. Jouw adviezen kunnen alleen succesvol zijn als je het vertrouwen van je kind hebt. Houd de relatie open. Dat betekent dat je als ouder geen dwang moet uitoefenen. Je moet ook proberen niet te duwen of te pushen. Help je kind met zelfreflectie. Houd hem een spiegel voor. Help je kind te weten wie hij is. Vraag hem waar zijn interesses liggen. Wat zijn zijn sterke kanten? Welke passies heeft hij? Als vader en moeder weet je dat. Maar de jongvolwassene is dat nog van zichzelf aan het ontdekken. Als ouder kun je daarbij ondersteunen.’

Steun je kind

‘Steun elkaar’, zegt Frank. Ook belangrijk in elke relatie… Maar zeker in de ouder-kind relatie waarin je als kind én als ouder kwetsbaar bent…
‘Een jong-volwassene moet zich gesteund voelen. Vaak voel je je kwetsbaar op deze leeftijd en dan is het ontzettend belangrijk dat je weet dat je ouders je steunen. Je kind moet zich gesteund voelen in wat hij kiest, ongeacht wat die keuze is. Het zal best voorkomen dat dit niet jóúw eerste keuze is. Maar wat maakt dan dat je kind toch deze richting op wil? Als je je als jongere niet gesteund voelt door je ouders ondermijnt dit je zelfvertrouwen. Zelf heb ik dat ook meegemaakt. Ik wou journalist worden, maar mijn vader zag liever dat ik een beroep koos waarmee ik meer zou verdienen. Advocaat of dokter worden of zo. Maar mijn moeder zag dat ik van schrijven en boeken lezen hield. Haar houding was ‘als je maar gelukkig wordt’. Dat hielp. Maar toch was het pijnlijk dat mijn vader mijn studiekeuze niet zag zitten. Je wilt als jongere graag dat je ouders trots op je zijn.’
Een mooie en terecht opmerking van Frank. Maar zelf heb ik ook ervaren hoe lastig het is als je kind een kant op wil die volgens jou niet bij hem past… Als ouder is het dan lastig om dan toch de wensen van je kind te respecteren. Ook als ouder moet je dan goed nadenken over je motieven en gevoelens… pffff…

Hoe kunnen ouders helpen bij studiekeuze? praktijkervaring opdoen

‘Elke ervaring telt bij studiekeuze. Je bijbaan, je vrijwilligerswerk, workshops volgen.. Het is belangrijk dat jongeren een beeld krijgen bij een werkomgeving. Hoe is de sfeer in een bepaalde bedrijfstak of bepaald interessegebied? Die ervaring opdoen hoeft echt niet te zijn op het gebied van een concrete toekomstige functie. Het gaat veel meer over de breedte van het werkveld. Jij als ouder hebt daar inmiddels wel een beeld van. En je familie en vrienden van jouw leeftijd hebben dat ook. Kan je kind eens in jouw netwerk rondsnuffelen? Het leven op een school is zo anders dan het leven als werkende…’

Hoe kunnen ouders helpen bij studiekeuze?

Volg een meeloopdag. Je krijgt er vrij voor van school om een dagje ‘student’ te zijn. Zo ontdek je wat een opleiding werkelijk inhoudt.

Hoe kunnen ouders helpen bij studiekeuze? Proefstuderen

‘Studiekeuze is meer dan websites lezen, hoe belangrijk dit ook is. Je moet ook echt leren aanvoelen hoe een opleiding en een opleidingsinstituut in elkaar zit. Als ouder kun je je kind hierop wijzen. Help je kind webinars op te zoeken over studiekeuze. Stimuleer hem mee te doen met (online) proefstuderen, stimuleer hem vooral mee te doen met een meeloopdag. Sinds Corona zijn er zoveel meer mogelijkheden om je te verdiepen in een opleiding… Onderzoek als ouder eens de oriëntatiemogelijkheden en wijs je kind daar dan op. Er kan zoveel meer op het gebied van studiekeuze! En een goede studiekeuze is de beste basis voor studiesucces. 

Meer weten over de stappen in het studiekeuzeproces? Kijk dan eens naar onderstaand webinar…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.