20 mei 2019 | Categorie: Studeren

Langer studeren en langer thuis wonen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

In de Volkskrant van 13 mei 2019 las ik een artikel: ‘een generatie van laatbloeiers en uitstellers’. Jongvolwassenen van nu blijven langer studeren en langer thuis wonen.

langer studeren en langer thuis wonen

Een eigen studentenkamer is voor steeds meer studenten geen optie

Duurder studeren

Jongeren zijn door het sociale leenstelsel meer geld kwijt als ze gaan studeren. De basisbeurs is afgeschaft. Er is wel een aanvullende beurs voor studenten waarvan de ouders minder inkomen hebben. En ouders dragen meestal ook iets bij aan de studie. Studenten hebben ook vaak een bijbaan. Maar aanvullend zullen studenten geld lenen voor hun studie.
Steeds meer jongeren studeren langer.

Langer studeren

Op Studiekeuze123 kun je vinden welk percentage studenten een opleiding binnen de gestelde tijd afrondt (met minder dan een jaar studievertraging). Dat valt soms erg tegen. Bij een bepaalde hbo opleiding mechatronica is 55% binnen vijf jaar afgestudeerd. Bijna de helft van de studenten doet er dus langer over of valt uit voor afstuderen. Bij een hbo opleiding toegepaste psychologie haalt 26% binnen vijf jaar een diploma. Bij een wo opleiding biologie studeert 60% binnen de tijd af. (met minder dan een jaar studievertraging). Deze opleidingen zijn willekeurig gekozen. Kijk vooral naar de gemiddelde studieduur waar de studiekiezer interesse in heeft.

Langer thuis wonen

Jongeren blijven langer thuis wonen. In 2018 woonde iets meer dan 20% van de twintigjarige mannen niet meer bij de ouders, in 2008 was dat bijna 25%. In 2018 woonde 25% van de vrouwen van 20 nog thuis, in 2008 was dat iets meer dan 30%. Twintigers blijven langer bij hun ouders wonen. (gegevens Volkskrant / CBS)
Een studentenkamer huren is ook duur en er is woningnood/kamernood. Bovendien vinden veel studenten het ook gewoon prettig nog even bij hun ouders te blijven wonen. Helaas zie ik ook dat studiekiezers hun studiekeuze afstemmen op de woonplaats van hun ouders. Dat is riskant. Een studie moet je kiezen voor de studie en niet omdat die ‘dichtbij’ is. Ook al heet de studie hetzelfde, de sfeer, de kwaliteit, de inhoud en de manier van lesgeven kan elders heel anders zijn.  En je moet wél een studie kiezen die bij je past en die je dus succesvol af kunt sluiten.

Ik kan ook economie doen in ….. Dat is dichtbij mijn ouders. Daar kan ik het goed mee vinden. Waarom zou ik dan ergens anders economie gaan doen? Bij mijn ouders blijven scheelt mij heel veel geld. Zo kan ik voorkomen dat ik straks een grote studieschuld heb, Niels

langer studeren en langer thuis wonen

Studenten op het terras voor hun studentenflat

Later zelfstandig worden

In mijn eigen omgeving zie ik dat studenten later zelfstandiger worden. Ze dragen langer niet alle financiële verantwoordelijkheid, pappa en mamma springen immers bij. En ze dragen minder vroeg de verantwoordelijkheid van een ‘huishouden’ draaiende te houden.. zorgen dat er eten is, dat de boel min of meer schoon blijft, dat je een verse onderbroek uit de la kunt trekken…
Met de allerbeste bedoelingen blijven ouders nog voor hun studerende kind zorgen.
Zelf was ik ook zo’n ‘pamperende’ moeder. Je hebt er niet echt last van als je studerende kind nog bij je woont, het is eigenlijk wel gezellig. En zo kun je nog een oogje in het zeil houden. Maar daar zit ook het gevaar. Iemand die een hbo of wo opleiding volgt zal snel binnen zijn studie en na afstuderen in zijn baan ook eigen beslissingen moeten nemen. Hij zal verantwoordelijkheden moeten dragen en een bepaald budget moeten beheren. En dat moet je leren.

Langer studeren en langer thuis wonen, minder jong trouwen, huis en kinderen

Twintigers van nu blijven langer studeren en langer thuis wonen. Ze doen er langer over voordat ze op eigen benen staan. De Volkskrant noemt ze ‘laatbloeiers en uitstellers’.
In het Volkskrant artikel worden cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) besproken. Je ziet een tendens van langer studeren en langer thuis wonen.
Het duurt ook langer voordat afgestudeerden een vast arbeidscontract krijgen. Maar zo’n 55% van de afgestudeerde 29jarigen heeft een vast contract. Dat betekent weer maar 55% van de 29jarigen een koopwoning heeft. 55% van de 29 jarigen is getrouwd. Iets meer dan 20% van de 29 jarige mannen en 40% van de vrouwen van die leeftijd heeft een kind. In 2008 waren er duidelijk meer 29jarigen met een kind, meer mensen waren getrouwd, meer bezitter van een eigen huis en meer 29jarigen hadden een vast contact.

Lees ook: ‘Stop met het framen van twintigers’ of volg de Facebookgroep voor ouders  ‘Ouders en Studie’

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.