18 september 2016 | Categorie: Studeren

Mijn kind is eerstejaars student op hbo of universiteit

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

De eerste weken van het studiejaar zijn voorbij gevlogen. U bent als ouder nu wel gewend aan de nieuwe situatie. U realiseert zich: ‘mijn kind is eerstejaars’. Uw zoon of dochter is volwassen, misschien wel het huis uit. En nu? Wat is uw rol nog als ouder?

mijn kind is eerstejaars

Toch de verkeerde studiekeuze

U hebt het vast meegekregen… veel studenten halen het eerste studiejaar op de universiteit of het hbo helaas niet. Er zijn al honderden studenten die er deze weken de brui aan hebben gegeven. Meestal omdat ze toch niet de goede studiekeuze hadden gemaakt

De opleiding blijkt echt heel anders dan ik dacht. In plaats van leuke proefjes doen, zit ik de hele dag in de collegezaal, Charles.

De studie blijkt toch anders dan ze op de Open Dag hadden gedacht. Het is moeilijk gemotiveerd naar college te gaan. De onderwerpen zijn algemeen en theoretisch, het gaat niet over die onderwerpen die uw zoon of dochter zo aantrekkelijk vond. Ongeveer 50% van de uitvallers zegt dat ze toch de verkeerde keuze hebben gemaakt.

Te weinig begeleiding

Ongeveer 25% van de uitvallers legt de schuld bij hbo of universiteit. Op de Open Dag schilderden ze de opleiding veel spannender af en gaven geen realistisch beeld, zo klagen veel uitvallers. Er zijn ook studenten die afknappen op de andere manier van begeleiding. Op het hbo en de universiteit is de student veel meer zelf verantwoordelijk voor zijn studiesucces. Begeleiding is er wel, op de ene universiteit of hogeschool wat meer dan de andere. Wat ze gemeenschappelijk hebben: de student moet zelf initiatief tonen. “Mijn kind is eerstejaars”, na het eindexamen voelde u dat vol trots… maar nu? Wat kunt u nu doen?

Wat kunt u doen nu u kunt zeggen: “mijn kind is eerstejaars

Gelukkig is uw rol niet uitgespeeld. Gelukkig bent u nog steeds de belangrijkste adviseur van uw volwassen zoon of dochter. Gelukkig zijn er steeds meer hbo’s en universiteiten die moeite doen u als ouder te betrekken bij het studentenbestaan van uw kind.
Daarbij zijn er ook beperkingen. Het hbo of universiteit mogen u bijvoorbeeld geen inzage geven in de cijfers die de student haalt. Ze mogen ook niet zeggen of uw kind trouw de colleges volgt. Er zijn geen mentorgesprekken, u krijgt geen ‘rapport’.

Lage uitval

Bij WUR is de uitval van studenten gelukkig heel laag. Dat komt voor een klein deel omdat we u als ouder graag de informatie geven waar u uw kind mee kunt ondersteunen tijdens dit spannende jaar (alleen de informatie die we u mogen geven, de privacy van de student moet beschermd worden, daar zijn wettelijke regels voor). U kunt uw studerende zoon of dochter tot steun zijn, waarbij de student natuurlijk wel de verantwoordelijkheid heeft voor zijn eigen studiesucces. Als u kunt zeggen: “mijn kind is eerstejaars” moet u een wankel evenwicht zoeken. De student is verantwoordelijk, pamper hem niet teveel, maar geef hem wel, niet te vroeg en niet te laat, advies waar hij iets aan heeft.

Ouderdag op 24 september

Wat kunt u dan wel doen? Wageningen University & Research organiseert as. zaterdag 24 september een welkomsdag voor ouders en familieleden van eerstejaars. De ochtend is bedoeld voor de relaties van de eerstejaars studenten van WUR, in de middag zijn alle ouders en familieleden van eerstejaars studenten welkom (beperkt aantal plekken). Hoewel de presentaties voornamelijk gericht zijn op WUR zijn de onderwerpen zo breed dat het ook voor andere ouders interessant is. Dus, ook al studeert uw zoon of dochter bij een collega universiteit of hogeschool, u en eventueel de student bent as. zaterdagmiddag welkom.

Do’s en dont’s in het eerste studiejaar

Tijdens deze presentatie ga ik als oudervoorlichter in op allerlei aspecten van het eerste studiejaar. Hoe is de opleiding op een hbo of universiteit georganiseerd, waar vind je als ouder informatie, hoe vindt u welke vakken uw zoon of dochter volgt, hoe gaat het met het verenigingsleven, met het leven op kamers etc. Kortom het begrip: “Mijn kind is eerstejaars” benaderen we van verschillende kanten. Een studentenpanel van tweedejaars en ouderejaars delen hun ervaringen met u

Als het net iets minder gaat?

Wat als niet alle studiepunten gehaald worden? het overkomt veel studenten. Op zich is er geen man overboord, maar het is wel zaak om als ouder alert te zijn. Waarom worden er bepaalde studiepunten niet gehaald? Kan uw zoon of dochter wel op de opleiding blijven of krijgt hij een negatief bindend studieadvies? En wat is dat , een negatief bindend studieadvies? En hoe zit dat met de studiepunten? Wat kan een student doen als hij zakt voor een tentamen en waar kan hij hulp vragen? Dit is vooral belangrijk als de student een belemmering of handicap heeft. Ook deze presentatie is voor alle ouders en eerstejaars studenten ‘open’.

Ik ben een beetje dyslectisch. Toch kon ik zonder al te veel vertraging mijn eerste jaar afronden met behulp van de steun van mijn studieadviseur, Marthe.

Een panel van studenten met een beperking vertelt hoe ze toch hun studiepunten konden halen. We gaan in op de rol van de studieadviseur, de studentendecaan, de studentenpsycholoog en op uw rol als ouder.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

het lijkt nog ver weg, maar we willen toch al aandacht vragen voor de arbeidsmarkt. studenten kunnen heel wat doen om hun kans op een interessante baan te vergroten. Wat kunt u als ouder doen? Afgestudeerden en studenten vertellen over hun voorbereiding op de arbeidsmarkt. Ook deze presentatie is voor alle ouders en eerstejaars toegankelijk.

Mijn kind is eerstejaars. En nu?

Aanmelden voor de introductiedag voor ouders van eerstejaars

U kunt zich nog aanmelden voor de ouderdag. Ouders/familieden en studenten van WUR zijn de hele dag welkom, ouders en studenten van andere hbo’s en universiteiten alleen in de middag. Er zijn geen kosten.

Steeds meer universiteiten en hogescholen organiseren ouderdagen. Wilt u hier verslag van doen of ze in dit blog vermelden? Dat is vooral fijn als deze dagen ook voor andere ouders van eerstejaars toegankelijk zijn? Er zijn vast ouders die u hier een plezier mee doet.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.