12 februari 2023 | Categorie: Tussenjaar, tussenjaar

Mijn kind kan niet kiezen, webinar 28 februari

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een studiekeuze maken is voor veel jongeren een ingewikkeld proces. ‘Mijn kind kan niet kiezen’  is een verzuchting die ik veel hoor. 28 februari geef ik hierover een webinar voor ouders waarbij de jongeren natuurlijk ook welkom zijn. Het webinar is van 19.30-20.30. Aanmelden

Mijn kind kan niet kiezen

Tijdens het webinar bespreken we de stappen in het studiekeuzeproces. En wat je kunt doen als je kind deze stappen echt niet kan zetten.

Mijn kind kan niet kiezen… Wat nu?

Wat als je kind passief is en blijft? In dit webinar geven studenten Noortje, Myrthe en ik tips & tricks voor ouders met een kind in het eindexamenjaar.
Wat kun je als ouder doen? En wat moet je vooral niet doen?
We delen onze ervaringen en en vertellen meer over de stappen die je, samen met je kind, kunt zetten. Ook vertellen we meer over een tussenjaar gericht op studiekeuze. En we gaan dieper in op tussenjaarprogramma’s. Speciale gast is Daniëlle Vogels, directeur van het TussenjaarKenniscentrum.

Mijn kind kan niet kiezen… meer over de stappen om tot een studiekeuze te komen

Het webinar bestaat uit twee delen.
Om te beginnen vertellen we meer over de stappen die je kunt zetten om tot een goede studiekeuze te komen.
Maar een flink deel van de jongeren in de eindexamenklas heeft echt nog geen idee wat ze moeten doen. Voor hen zijn er meerdere alternatieven. Die gaan we tijdens het tweede deel van het webinar bespreken.

Mijn kind kan niet kiezen… leren van de ervaringen van studenten

Onderstaand artikel is geschreven door Nina Pellenkoft. Zij had onverwacht een tussenjaar na afronding van het vwo, omdat ze  twijfelde over haar studiekeuze. Na afronding van haar bachelor heeft ze nu bewust gekozen voor een jaar rust. Ik publiceer een deel van het artikel. Wil je alles lezen? Het volledige artikel is gepubliceerd op de site van het TussenjaarKenniscentrum.

Nina aan het woord: Ik moet toch íets studeren…

‘Het studiekeuzeproces heb ik zelf nooit heel goed doorlopen. Ik had sinds 4 vwo al mijn zinnen gezet op geneeskunde studeren, tot ik er in 6 vwo achter kwam dat ik dat helemaal niet wou doen. Toen was ik al best laat met kiezen en heb ik uiteindelijk gekozen voor biologie in Groningen omdat ik dacht ‘ik moet toch iets gaan studeren’.

Ongelukkig

‘Samen met een vriendin heb ik daar de introductieweek gelopen en heel veel plezier beleefd, maar ik was toen nog 17 en in die week ging ik me beseffen dat alleen wonen in zo’n grote stad ver weg van huis me helemaal niks leek. Sterker nog, de gedachte maakte me erg ongelukkig. De meeste mensen waar ik toen mee heb gesproken en over dit probleem vertelden zeiden; ‘maar probeer het anders gewoon, je kan altijd stoppen en naar huis gaan’.

Sterke studiestart na mijn tussenjaar

‘Uiteindelijk heb ik voor mezelf de knoop doorgehakt en ben ik niet gaan studeren. Ik ben ontzettend blij dat ik toen naar mijn onderbuikgevoel heb geluisterd. Ik heb echt dat jaar nodig gehad om zelfstandiger, volwassener en ook vooral ouder te worden. Ik heb vooral gewerkt, mijn rijbewijs gehaald, me verdiept in mijn studiekeuze en vooral heel veel mijn vrienden gezien want die woonden toen ook allemaal nog gewoon thuis, en dus in de buurt.’

Luisteren naar mijn gevoel

‘Ik heb niet gereisd; ik vond het al eng om in Groningen te gaan studeren, laat staan om in mijn eentje een half jaar naar Azië te gaan. Ook hierbij heb ik naar mijn eigen gevoel geluisterd en ben ik blij geweest met de beslissing om niet te gaan reizen. Het heeft bij mij enorm bijgedragen aan een sterke studiestart die ik aan het einde van mijn tussenjaar kon maken.’

Tussenjaar vanwege behoefte aan rust

‘Nu, 4 jaar later, heb ik mijn biologie bachelor in Nijmegen afgerond en heb ik weer besloten een tussenjaar te nemen. Deze keer was de keuze wel al bijna een jaar van tevoren genomen. Het kwam eigenlijk weer een beetje op hetzelfde neer, ik was me aan het bedenken welke master in wou gaan doen want het is vanzelfsprekend dat je meteen doorgaat.’

De keuze voor mijn master

‘Maar toen ik goed ging nadenken besefte ik dat ik veel meer behoefte had aan een jaartje rust dan meteen verder gaan met studeren. Hoe leuk ik mijn studie ook vind, ik was vaak gestresst, moe en gespannen door alle deadlines en toetsen. Dit in combinatie met het feit dat ik van mensen hoorde dat een master een hogere studielast heeft, maakte dat ik enorm ging twijfelen of het voor mij wel de juiste keuze was om meteen door te gaan.’

Na je bachelor op de universiteit moet je eigenlijk nog een master doen om je universitaire studie compleet te maken. Ook na een bachelor op het hbo kun je een master op de universiteit gaan doen. Dit is opnieuw een echte studiekeuze. Nina vertelt erover…

Even op adem komen

‘Ik denk doordat ik al een tussenjaar heb gehad de keuze nu iets makkelijker was om te maken, en ik weet zeker dat het me weer enorm gaat helpen bij een sterke start van mijn master. Wat ik nu doe is even op adem komen, en de tijd nemen om terug te blikken op de afgelopen 4 jaar van mijn bachelor. Sinds mijn tussenjaar is begonnen merk ik echt enorm dat ik veel meer energie heb, en veel vaker een beter humeur door de afwezigheid van stress. Verder heb ik verschillende baantjes en probeer ik wel in contact te blijven staan met biologie en de universiteit via werk. Ik heb ook dit jaar geen reisplannen.’

Mijn kind kan niet kiezen…

Steeds meer jongeren hebben even de tijd nodig om rustig na te denken over de volgende stap in hun studie. Hierover heb ik tien tips geschreven die ik tijdens het webinar van 28 februari uitleg.

Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie

Meer weten over studiekeuze, studeren, tussenjaar en studiekosten? Volg dan de Facebookgroep voor ouders: Ouders en Studie.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.