29 september 2021 | Categorie: Studiekeuze

Oriënteren op een studie, best een klus…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Oriënteren op een studie is best een klus. Derdejaars student Matts Nijman vertelt hoe hij dat indertijd heeft aangepakt. Lees ook zijn artikel over zijn overgang van de middelbare school naar hbo of universiteit.

Matts Nijman

Oriënteren op een studie, best een klus…

De oriëntatie voor het vinden van je studie kan een hels karwei zijn, zeker als je nog geen idee hebt wat je wilt gaan doen. Er worden heel veel studies aangeboden en aan het begin van je oriëntatie kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Dit kan leiden tot situaties waarin scholieren zich vooral zullen richten op de populaire en bekende studies. Deze scholieren zullen hierdoor de kleinere studies mislopen die wellicht veel beter bij hun interesses passen. Anderen scholieren raken misschien verdwaald in alle informatie en weer andere mensen vinden het misschien verstandig om de keuze nog even voor zich uit te schuiven.

Oriënteren op een studie… Hoe ging dat bij mij?

Toen ik mij moest oriënteren op een studie, boden de universiteiten nog geen online oriëntatieweken aan. Hierdoor moest ik samen met mijn ouders zelf de informatie opzoeken en hadden wij gesprekken met elkaar om erachter te komen waar mijn interesses lagen en welke studies daarbij zouden kunnen passen. Op de middelbare school kreeg ik wel een aantal testen voor studiekeuzes, maar ik vond deze testen niet geweldig omdat ik nooit een uitkomst kreeg waarvan ik dacht dat die bij mij paste.

Open Dagen bezoeken

Ik ben in 4 vwo begonnen met open dagen te bezoeken. Ik ging langs een heleboel universiteiten door het gehele land om de verschillende studies te bekijken. Ik gebruikte hierbij ook de Keuzegids om te kijken wat voor cijfers verschillende opleidingen kregen.

Oriënteren op een studie

 

Oriënteren op een studie en mijn stappen daarna

Vervolgens vond ik een studie waarvan ik dacht dat deze bij mij paste. Dit was Kunstmatige Intelligentie. Mijn ouders waren verbaasd over deze keuze – vonden mij geen bètatype – maar lieten het (terecht) aan mij. Ik kreeg zonder dat ik het in de gaten had een tunnelvisie en hierdoor stond ik niet meer open voor andere studies. Ik ging nog wel naar andere open dagen maar had eigenlijk mijn keuze al gemaakt. Voor de selectie van de studie K.I. moest ik een aantal toetsen maken en toen sloeg de twijfel al wat toe. De inhoud van die toetsen was niet wat ik had verwacht en ook het type mensen dat daar op de faculteit rondliep paste voor mijn gevoel niet bij mij. Toen ik vervolgens zowel in Nijmegen als in Utrecht niet door de selectie kwam had ik opeens een probleem. Ik hoorde deze uitslag half april en de deadline voor inschrijven van een studie was 1 mei. Ik had geen plan B omdat ik te veel op plan A gefixeerd was geweest. Hierdoor ontstond er bij mij veel stress omdat ik in pakweg 14 dagen een nieuwe studie moest zien te vinden die ik leuk vond.

Oriëntatieweek

Was mij bovenstaande ook overkomen als ik had kunnen deelnemen aan een online oriëntatieweek? We zullen dit nooit met zekerheid kunnen zeggen maar wellicht had ik door een oriëntatieweek wel een beter overzicht gehad van mijn interesses en de verschillende studies die daarbij hadden gepast. Deze studies had ik dan tijdens de open dagen kunnen bezoeken en op die manier had ik wat makkelijker een plan B kunnen creëren. Door vooraf aan de open dagen ook al een aantal studies in je hoofd te hebben die je wilt bezoeken, kan je je ook beter voorbereiden op de presentaties met vragen over bijvoorbeeld de inhoud van de studie.

Uiteindelijk komt het goed

Na alles wat ik tijdens mijn oriëntatie heb meegemaakt heb zelf gelukkig mijn plekje uiteindelijk gevonden bij de studie Communicatiewetenschap die goed bij mij past.
Ik wens iedereen heel veel succes met het bezoeken van de oriëntatieweek en de open dagen en hoop dat uiteindelijk iedereen de goede keuze weet te maken. Matts Nijman

Webinars voor ouders en jong-volwassenen die nadenken over hun toekomst

Om ouders en studiekiezers te helpen bij studiekeuze geven we elke maand een webinar. Deze webinars zijn bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo en de jongeren zelf zijn natuurlijk ook welkom. We gaan niet in op een bepaalde opleiding of een bepaalde hogeschool of universiteit. Het gaat breed over een studie kiezen en studeren in het hoger onderwijs. We gaan ook in op het leenstelsel en geven tips voor een tussenjaar.
Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. De webinars zijn van 19.30-20.30
Wilt u vooraf meer weten? Mail of bel mij gerust (hermien.miltenburg@wur.nl, 0317484455) of vermeld de vraag hieronder in het reactieblok hieronder.

17 november 2021 Vooraf Aanmelden of direct inloggen om 19.30 uur. Meer weten: Je interesses ontdekken
14 december 2021 Aanmelden Studeren als je extra ondersteuning of voorzieningen nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit met Thijs de Bruijn
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken
Terug kijken Studeren is (ook) groeien als mens

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Renate Timmers · 09-09-2022 om 13:03

    Hallo Hermien, afgelopen dinsdag hebben wij op het LF in Elburg voorlichting van u mogen krijgen m.b.t. studeren. Dank hiervoor. Nu kan ik nergens iets vinden of er ook ‘fysieke’ beurzen zijn waar veel verschillende hbo opleidingen vertegenwoordigd zijn. Ik kan me van oudste dochter herinneren dat dit b.v. ooit in de RAI/Utrecht plaatsvond. Ik kan via het web niets terugvinden. Heeft u nog tips?

    1. Dag Renate, die grote studiebeurzen zoals jij die kent van Utrecht zijn er niet meer. Wel kleinere regionale beurzen, binnenkort zelfs bij jou in de buurt. https://www.onderwijsbeurs.nl/nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.