21 maart 2018 | Categorie: Studeren

Stop pamperen volwassen kind (wat doe je dan wel?)

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

een tijdje geleden schreef Ally Smid een interessant artikel in Trouw over ‘Stop pamperen volwassen kind’. Ik mocht daar een bijdrage aan leveren. Voor Bert Kranenbarg op Radio 5 reden voor een interview met mij als oudervoorlichter. Stop pamperen volwassen kind… ja, maar wat doe je dan wel voor je kind als betrokken ouder? Vooral daar waar het gaat om studiekeuze en studiesucces in het eerste studiejaar?

Stop pamperen volwassen kind

Stop pamperen volwassen kind.. maar wat doe je dan wel als ouder?

De liefdevolle wurggreep

Het artikel van Ally Smid begint met de beschrijving van een moeder die echt alles doet om het haar zoon comfortabel te maken: Hij eet geen fruit, dus ze maakt smoothies, hij wil geen kaas aanraken, dus zij maakt zijn tosti’s… en ga zo maar door. ‘Die moeder, dat ben ik‘, zegt Ally. Daar herken ik me in. Je wil als ouder het allerbeste voor je kind, elke tegenvaller wil je voorkomen of, als dat niet kan, wegpoetsen. Ik herinner me 1001 grote en kleine voorvallen waarin ik groot en klein leed voor mijn kinderen wou voorkomen. Een onmogelijke opgave, en ook niet verstandig. Dat wist ik natuurlijk wel… maar toch. ‘De liefdevolle wurggreep‘, noemt Ally het in haar artikel. Wilt u een pdf? Stuur me een mailtje en ik stuur het op, het is echt een interessant artikel. U kunt het artikel ook vinden op oudersite van WUR onder ‘Studiekeuzespecial Trouw’.

Oudervoorlichter: Stop pamperen volwassen kind

Zelf vond ik het erg lastig mijn kinderen te begeleiden bij studiekeuze en in het eerste studiejaar. Ondanks al mijn ervaring als docent, voelde ik me in mijn rol als moeder soms onzeker. Ik denk ook dat ik te ‘pusherig’ was, ik heb fouten gemaakt. Ik heb me vervolgens verdiept in onderzoek naar wat je als ouders voor volwassen kinderen kunt doen. Die kennis mag ik, als oudervoorlichter, nu uitdragen op middelbare scholen, via dit blog en op de universiteiten van Wageningen en Maastricht.

Veel druk op studenten

Ik merk in mijn nieuwe rol van oudervoorlichter dat er veel druk is op studenten. Met name in het eerste studiejaar wordt er veel van ze verwacht. Dat verwoord ik ook in het artikel van Trouw. Maar er is ook stress voor ouders… ‘gaat het allemaal wel goed met mijn kind?’ Daar komt dan nog bij dat hogescholen en universiteiten geen cijfers of persoonlijke gegevens van studenten aan ouders mogen vertellen. U krijgt als ouder geen ‘rapport’ te zien, u krijgt geen waarschuwing als uw zoon of dochter niet op college verschijnt of als hij of zij zijn bindend studieadvies mogelijk niet haalt. Als ouder moet je de verantwoordelijkheid voor je kind loslaten.

Meegaan naar een Open Dag kan een studiekiezer enorm helpen. Maar houd als ouder wel afstand. Voel je betrokken bij je kind, maar neem de verantwoordelijkheid voor de studiekeuze niet over. Stop pamperen volwassen kind.

Stop pamperen volwassen kind. Loslaten maar wel betrokken blijven

Bent u dan helemaal niet meer belangrijk? O jazeker wel. De meeste studenten communiceren graag met hun ouders. Ik merk wel dat ouders moeten zoeken naar een nieuwe rol. Studenten hebben liever niet dat u zich ongevraagd bemoeit met de inhoud van de studiekeuze of met de inhoud van de vakken die ze kiezen op het hbo of de universiteit. Dat is ook inhoudelijk niet verstandig. U kent die studie-inhoud immers helemaal niet… Wel praten studenten graag over de inhoud van de studie in relatie tot persoonlijke zaken… ‘Ik denk erover dat ik dit-en-dit ga doen. Dat houdt dat-en-dat in. Denk je dat zoiets bij me past?’ En ouders reageren dan vaak in de zin van: ‘Ik merk dat je twijfelt, denk er nog eens over na’ of ‘ja, dat herken ik wel bij je‘. Ook simpel erover praten helpt jongvolwassenen al om bepaalde beslissingen te nemen. U bent als ouder dan vooral een klankbord. Maar dat is o zo belangrijk! Mijn motto als oudervoorlichter: Stop pamperen volwassen kind, maar blijf vooral wel een betrokken ouder.

Pamper je als oudervoorlichter dan de ouders niet?

Bert Kranenbarg vroeg op Radio 5 aan mij: ‘maar pamper je dan de ouders niet?’ Een goede vraag Bert. Ik denk eigenlijk dat ouders heel goed in staat zijn hun volwassen kind te ondersteunen. Studiekiezers zeggen ook vaak (48%) dat hun ouders hun belangrijkste adviseur zijn. En ze geven voor deze ouderlijke coaching ook een hoog punt, een 8-. (Laks rapport). Eerstejaars studenten geven hun ouders zelfs nog een grotere rol, 55-70% zegt dat hun ouders hun belangrijkste adviseur zijn.
Aan deze ouders geef ik graag mee: ben betrokken bij uw kind, maar neem de verantwoordelijkheid niet over. De verantwoordelijkheid voor studiekeuze en studiesucces ligt bij de student. Leer uw kind die verantwoordelijkheid ook te dragen. Studeren is hartstikke leuk als je als student ontdekt wat echt bij je past en waar je echt voor wil gaan. Dan groei je als jongvolwassene en vind je, soms met vallen en opstaan, je eigen weg. En dat is wat ouders uiteindelijk ook graag willen. (interview op Radio vijf over ‘Stop pamperen volwassen kind’, van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid)

Lees ook de reacties van ouders

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Tip: Kijk naar het filmpje van 2 studenten die met hun ouders terugblikken op hun studiekeuze.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 29 reacties.

  1. Door: Maartje Hooiveld · 11-12-2020 om 09:23

    Beste Hermien,

    Ik zou ook graag de Pdf ontvangen.

    Alvast bedankt,

    Maartje Hooiveld

  2. Door: pien rombouts · 07-11-2019 om 19:50

    Hallo Hermine,

    Ook in zou graag de pdf ontvangen. Alvast bedankt.

  3. Door: Sjaan · 02-07-2019 om 11:49

    Dag Hermien, ik zou ook graag een PDF van dat artikel over pampering van ouders ontvangen, kon het niet vinden bij de WUR

    1. Ik stuur het je toe, groetjes, Hermien

  4. Door: Gertruud Tiefenbrunn · 31-07-2018 om 19:30

    Hallo Hermien,
    Ook ik zou graag het artikel van Ally Smid ontvangen.
    Alvast dank!

    1. Fijn dat je interesse hebt. Ik stuur het je morgen.

  5. Door: Daniëla · 25-04-2018 om 14:31

    Complimenten voor dit blog!
    Ook ik zou graag het artikel nog in pdf-formaat ontvangen. Alvast hartelijk dank.

  6. Door: Paul · 13-04-2018 om 10:20

    Dag Hermien,

    wil je mij ook het artikel te sturen. Ik vond het niet direct onder de link die je vermeldde.

  7. Door: Linda Kruythoff · 12-04-2018 om 20:28

    Ha Hermien,
    Ook ik ontvang graag het pdf over deze liefdevolle wurggreep!
    Hartelijk dank,
    Linda

  8. Door: Corrie · 11-04-2018 om 14:27

    Graag ontvang ik het pdf bestand. Ben reuze nieuwsgierig naar de inhoud

  9. Door: Rian van den Boer · 06-04-2018 om 09:38

    ik wil graag ook het artikel ontvangen. Wellicht handig om het pdf als link toe te voegen, hoef je het niet steeds toe te sturen (of mag dit niet??)

    1. Nee, dat mag inderdaad niet, maar ik stuur je het artikel.
      bedankt voor je belangstelling

  10. Door: Ingrid · 03-04-2018 om 18:54

    Ik zou ook graag het artikel over stop ouders met het pamperen van je kind ontvangen.

  11. Door: Lex Hesterman · 31-03-2018 om 15:57

    Fijn om te gebruiken bij de voorlichting Hermien.
    Ook graag een pdf.

    1. Dag Lex, ja zeker nuttig om het artikel ook te laten lezen aan ouders van middelbare schoolleerlingen, na Pasen stuur ik het op.

  12. Door: Tonich de Sousa · 31-03-2018 om 06:13

    Hallo,

    Ook ik zou het artikel graag ontvangen.

    Gr. Tonicha de Sousa

    1. Komt eraan, na Pasen

  13. Door: Thecla Molijn · 30-03-2018 om 10:14

    Hallo Hermien, hoe en wat maak je ouders wijsi in de begeleiding van hun kind bij studiekeuze? 80% van de aankomende studenten vinden het belangrijk dat hun ouders de keuze van hem/haar een goede en zinnige (invulling van de ouders) vindt.

    Graag ontvang ik ook jouw pdf!
    Met dank voor de moeite en hartelijke groet,

    Thecla Molijn, FÍLATIM

    1. Dag Thecla, ik stuur je de pdf na de vakantie. En ouders informeren over hoe ze hun jongvolwassen kinderen kunnen begeleiden met studiekeuze en studeren… dat is het doel van dit blog.. dus geef zoveel mogelijk artikelen door aan ouders/elkaar. Alle artikelen kun je rechtenvrij gebruiken en delen.

  14. Door: Jolanda · 29-03-2018 om 04:00

    Dag Hermien,

    Ik zou het artikel erg graag ontvangen!

    1. Dag Jolanda, het komt er aan… En wil je reageren? Heel graag. ps. Kijk ook eens naar de reacties van ouders op het artikel en de radio-uitzending. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/ouderlijke-bemoeienis-reacties-van-ouders/

  15. Door: Brigitte Buschman · 21-03-2018 om 21:26

    Hallo,

    Ik zou graag het PDF bestand ontvangen van het artikel: “Stop pamperen van je volwassen kind.”
    Met vriendelijke groet,

    Brigitte Buschman

    1. Dag Brigitte, ik stuur je de pdf toe, het is een interessant artikel. Zijn er meer ouders die interesse hebben in het artikel van Ally Smid ‘papa en mama doen het wel’, ik stuur het graag op.

      1. Door: Michiel van den Anker · 24-03-2018 om 14:18

        Ha Hermien, Je bent niet van mijn beeldscherm af te krijgen!! Goed bezig 🙂 Graag pdf ook naar mij sturen als je toch op de verzendknop drukt.
        Groetjes, Michiel (tegenwoordig studentendecaan bij de HU)

        1. Het komt er aan Michiel. Een interessant artikel. ‘De liefdevolle wurggreep’, noemt Ally het. Het gaat over ouders die hun kind teveel ‘pamperen’. Ik herken dat wel. Ook bij mezelf trouwens. Hoe vind je een goed evenwicht tussen betrokkenheid bij het ‘wel en wee’ van je kind en ook je kind ‘loslaten’? Want loslaten, fouten laten maken, is belangrijk in het traject naar volwassenheid… Maar als ik eerlijk ben zou ik mijn kinderen ook voor fouten willen behoeden. Enfin, lees het maar en luister ook naar het interview dat ik hierover had op Radio vijf: ‘Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid’ https://www.nporadio5.nl/gemist/audio/309958/de-allereerste-oudervoorlichter-van-nederland

      2. Door: Hans Deleij · 06-04-2018 om 14:51

        Dag Hermien,
        Graag ook het pdf van het artikel.
        Alvast bedankt en hartelijke groet,

        Hans Deleij

      3. Door: Jose vd Linden · 12-04-2019 om 17:29

        Beste Hermien,
        Ik zou ook graag het PDF willen ontvangen.
        Dank je wel alvast.
        Mvgr
        José vd Linden

        1. Dag Jose, ik stuur je de pdf op. Maar je kunt hem ook zelf vinden op http://www.wur.nl/ouders

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.