Veel eerstejaars studenten twijfelen over de studiekeuze. Voor wie stopt is er de zogenoemde 1-februari-regeling. Maar is het wel slim om te stoppen met de studie voor 1 februari?
Twijfel over de studiekeuze
Het merendeel van de studenten twijfelt wel eens aan de studiekeuze. Vooral tijdens het eerste studiejaar. Op een open dag en op de opleidingssites wordt veel aandacht geschonken aan leuke stages en interessante banen na zo’n opleiding. Veel minder vaak vindt een student informatie over het eerste jaar. En dat is helaas vaak het lastigste studiejaar.
Het eerste jaar bestaat meestal uit een vast lesprogramma met algemene, inleidende vakken. Verderop in de studie zijn er meer keuzemogelijkheden. Vaak komen dan pas de leuke onderwerpen aan bod die op de open dag beloofd zijn. Het eerste studiejaar valt de meeste studenten zwaar.
Bindend Studieadvies
Bij veel universitaire en sommige studies aan het hbo moet je het Bindend Studieadvies (BSA) halen om door te mogen gaan met die studie na het eerste jaar. Hoeveel studiepunten hiervoor nodig zijn verschilt per opleiding en instelling. Haal je de BSA-norm niet, dan mag je dezelfde opleiding op datzelfde instituut niet blijven volgen.
Je kunt makkelijk vinden wat de eisen zijn om door te mogen naar het volgend studiejaar. Op studiekeuze123 vind je dat terug. Van elke hbo en wo opleiding vind je daar een korte omschrijving. Scroll je door dan zie je het kopje ’tijdens de opleiding’. Daar zie je wat de eisen zijn om toegelaten te worden tot het tweede jaar. Meestal zijn er geen eisen voor toelating tot de volgende jaren.
Praten over twijfels
Twijfelt jouw kind in het eerste jaar aan de studiekeuze? Vraag dan waar de twijfels vandaan komen. Bevallen de vakken niet? Of de manier van studeren? Heeft je kind goed gekeken naar de mogelijkheden in volgende jaren? Het is in elk geval goed als je kind een afspraak maakt met de studieadviseur. Ook als een negatief Bindend Studieavies dreigt. De studieadvieur is op de hoogte van de regels en mogelijkheden en bekijkt samen met de student wat voor hem of haar het beste is.
Na het eerste studiejaar valt er veel meer te kiezen!
Het eerste studiejaar is vaak een kwestie van doorzetten. Ouderejaars kunnen daar meer over vertellen. Een gesprek met studiegenoten die één of twee jaar verder zijn, werkt vaak motiverend. Dan zien eerstejaars beter waar de inleidende vakken voor dienen en dat het misschien toch de juiste studiekeuze was. Na het eerste studiejaar kan de student kiezen voor vakken die hem wat meer aanspreken. Als het interessegebied je aanspreekt, is stoppen vaak niet nodig.
Switchen of stoppen met de studie voor 1 februari?
Ook binnen een opleiding kun je nog heel wat kiezen. Je kunt je vakkenpakket verderop in de studie aanpassen aan je wensen. Switchen van opleiding kan soms nog tijdens het eerste studiejaar binnen dezelfde hogeschool of universiteit. Eerstejaars vakken worden vaak aan meerdere opleidingen tegelijkertijd gegeven. Dat is dan weer het voordeel van die algemene vakken. Switch je binnen het instituut, dan kun je je studiepunten vaak ‘meenemen’. Dan valt de studievertraging wel mee. Lees hierover het verhaal van Merel.
Vanwege stufi stoppen met de studie voor 1 februari?
Door de zogenoemde 1-februari-regeling stoppen veel studenten vanwege financiële redenen voor die datum. Dit vind ik jammer. Omdat je dan nog maar een paar maanden van de opleiding hebt kunnen ‘proeven’. Bovendien is het maar de vraag of stoppen met de studie voor 1 februari financieel iets oplevert.
Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de basisbeurs, de OV kaart en de aanvullende beurs (als je die kreeg) niet terug te betalen. Maar terugbetalen hoeft sowieso niet als je binnen 10 jaar een bachelor diploma haalt.
Teruggave collegeld?
Begin je na een stop aan een andere studie, dan krijg je daarvoor niet meer alle maanden een beurs. Want wat je al hebt gehad, krijg je niet nog een keer. Studiefinanciering krijg je voor een beperkte tijd.
Of je collegeld terug krijgt na een studiestop, hangt niet af van de 1-februari-regeling. Hiervoor moet je contact opnemen met de instelling waar je opleiding volgt. Vaak krijg je het bedrag voor de maanden nadat je bent uitgeschreven terug.
Tussenjaar na stoppen met de studie voor 1 februari
Stoppen met de studie kan vervelend zijn. Maar de ervaring die je hebt opgedaan, is altijd waardevol. Studiestoppers die ik spreek vertellen vaak dat ze hiervan veel hebben geleerd.
Ook als je zeker weet dat je wilt stoppen, is het nuttig om te praten met de studieadviseur. Wat beviel er wel en niet aan de studie? Wat ging er goed en wat minder goed? Wat wil je anders bij de volgende studie? Leg vast welke vakken je gehaald hebt. Behaalde studiepunten blijven nog een tijd geldig. Mogelijk kun je ze gebruiken bij een volgende opleiding.
Volgt na de studiestop een (deel van een) tussenjaar? Lees dan hoe je in een tussenjaar 7 benodigdheden voor een fijne (studie)loopbaan kunt versterken. Hiervoor hoef je niet per se op reis en heb je niet veel geld nodig. Lees ook deze tien tussenjaartips. En de gratis studiekeuze en tussenjaargids voor ouders.
Dit artikel is deels geschreven door Hermien Miltenburg.