Heel wat eerstejaars studenten twijfelen over de studiekeuze. Heeft een student écht de verkeerde studie gekozen? Dan is het beter te stoppen met de studie voor 1 februari.
Twijfel over de studiekeuze
Het merendeel van de studenten twijfelt wel eens aan de studiekeuze. Vooral tijdens het eerste studiejaar. Op een open dag en op de opleidingssites wordt er meestal veel aandacht geschonken aan de leuke stages. En de interessante banen die je na zo’n opleiding kunt vinden. Veel minder vaak vindt een student informatie over het eerste studiejaar. En dat is helaas vaak het lastigste studiejaar. Een deel van de studenten overweegt te stoppen met de studie voor 1 februari.
Het eerste studiejaar
Het eerste studiejaar bestaat meestal uit een vast programma. Het lesprogramma bestaat uit algemene, inleidende vakken. Verderop in de studie zijn er meer keuzemogelijkheden. En dan komen ook die leuke onderwerpen aan bod die op de open dag beloofd zijn. Dat eerste studiejaar valt de meeste studenten zwaar.
Bindend Studieadvies
Tijdens het eerste studiejaar moet je bovendien meestal het Bindend Studieadvies (BSA) halen.
In het eerste studiejaar moet een student op de universiteit een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die hoeveelheid studiepunten niet, dan mag je dezelfde opleiding op datzelfde instituut ook niet blijven volgen. Je mag het eerste studiejaar ook niet overdoen. Op de hbo’s is het Bindend Studieadvies soepeler.
Je kunt makkelijk vinden wat de eisen zijn om door te mogen naar het volgend studiejaar. Op studiekeuze123 vind je dat terug. Van elke hbo en wo opleiding vind je daar een korte omschrijving. Scroll je door dan zie je het kopje ‘tijdens de opleiding’. Daar zie je wat de eisen zijn om toegelaten te worden tot het tweede jaar. Meestal zijn er geen eisen voor toelating tot de volgende jaren.
Nadenken.. is dit de goede studie?
Voelt een student aankomen dat hij een negatief Bindend Studieadvies krijgt… Of twijfelt hij aan zijn studiekeuze? Belangrijk om er dan over te praten. Op de school of de universiteit is de studieloopbaanbegeleider (SOB-er) of de studieadviseur de meest aangewezen persoon. Hij kan met de student kijken welke mogelijkheden er verder zijn. Misschien is de keuze van het onderwerp van de studie wél goed… maar past het niveau niet zo goed. Er is vast een opleiding over hetzelfde onderwerp op een ander niveau. Het kan ook zijn dat het onderwerp van de studie tegenvalt. Dan is het niveau wel goed gekozen, maar moet het gewoon een andere studie zijn.
Ook al komt een student misschien niet in de problemen met het Bindend Studieadvies… Het is toch belangrijk in het eerste studiejaar goed na te denken of dit de juiste keuze was. Switchen tijdens of na het eerste studiejaar is relatief makkelijk. Valt een student uit in het derde jaar of hoger, dan is het echt lastiger met en nieuwe studie te beginnen.
Na het eerste studiejaar valt er veel meer te kiezen!
Soms is het eerste studiejaar ook gewoon een kwestie van doorzetten. Die leuke vakken komen verderop in de studie echt wel aan bod. Ouderejaars kunnen daar meer over vertellen. Ik heb al vaak gemerkt dat een gesprek met studiegenoten die één of twee jaar verder zijn, heel motiverend is. Dan zien studenten soms beter waar die inleidende vakken voor dienen en dat het toch de juiste studiekeuze was. En vergeet niet… na het eerste studiejaar kan de student kiezen voor vakken die hem wat meer aanspreken. Als het interessegebied je aanspreekt, kom je er wel.
Switchen of stoppen met de studie voor 1 februari?
Ook binnen een opleiding kun je nog heel wat switchen. Je kunt je vakkenpakket verderop in de studie aanpassen aan je wensen. Switchen van opleiding kan ook vaak nog tijdens het eerste studiejaar binnen dezelfde hogeschool of universiteit. Eerstejaars vakken worden vaak aan meerdere opleidingen tegelijkertijd gegeven. Dat is dan weer het voordeel van die algemene vakken. Switch je binnen het instituut, dan kun je je studiepunten ‘meenemen’. Dan valt de studievertraging ook meestal wel mee. Lees hierover het verhaal van Merel.
Toch stoppen? Dan stoppen met de studie voor 1 februari
Wil een student écht stoppen, dan is het slim te stoppen met de studie voor 1 februari. Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de basisbeurs, de OV kaart en de aanvullende beurs, als je die kreeg, niet terug te betalen. Heb je geld geleend, dan moet je dat natuurlijk wel terugbetalen. Deze regeling geldt alleen als je voor het eerst studeert. Vanzelfsprekend moet de student wel doorgeven aan DUO dat hij stopt. Gaat de student opnieuw studeren, dan tellen de maanden dat hij basisbeurs, OV en eventueel aanvullende beurs heeft gebruikt helaas wel mee bij de berekening van de duur van de studiefinanciering. Je krijgt namelijk maar een beperkt aantal jaren studiefinanciering.
Helaas…
Een eventuele lening moet je natuurlijk altijd terugbetalen.
Je kunt, als je stopt, hetzelfde studiejaar niet opnieuw studiefinanciering aanvragen, behalve als je naar het mbo gaat.
Collegegeld als je gaat stoppen met de studie voor 1 februari
Vaak kan een student een deel van het collegegeld terugkrijgen als hij gaat stoppen met de studie voor 1 februari. Dat moet hij ook op tijd doorgeven aan de hbo of universiteit.
Stoppen met de studie voor 1 februari? Praat met de studieadviseur
Het is hoe dan ook belangrijk om te praten met de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Wat is er ‘verkeerd’ gegaan? Wat ging er goed? Wat moet er in de toekomst misschien anders?
Daarnaast heeft de student misschien toch een aantal studiepunten gehaald. Leg vast welke vakken je gehaald hebt. De studiepunten blijven nog wel een tijdje geldig. En voor een volgende opleiding heb je er misschien weer iets aan.
Veel geleerd, ook bij stoppen met de studie voor 1 februari
Ik hoor studenten vaak zeggen dat ze van zo’n ‘vergissingsjaar’ veel hebben geleerd. Ze hebben zichzelf beter leren kennen. Ze weten beter wat wel en niet bij hen past.
Tussen(half)jaar
Als een student gaat stoppen met de studie betekent dat een tussen(half)jaar. Ik vind het belangrijk deze periode goed in te vullen. Sowieso pleit ik voor een daginvulling in deze maanden… werken, een vrijwilligerstaak, een korte cursus… En de student moet de resterende maanden van het collegejaar benutten om na te denken over de toekomst. De studieadviseur, maar ook de ex-schooldecaan, kunnen hierbij helpen. En er zijn hiervoor speciale ‘tussenjaarprogramma’s’. Maar een student kan ook zelf een programma maken… Veel open dagen bezoeken, meedoen met meeloopdagen, goed opleidingen vergelijken op het internet. Dat helpt allemaal om een volgende keer een betere keuze te maken. Maak wel een plan voor het komende half jaar. Lees hiervoor eens de tien tussenjaartips.