Je studie helaas niet afgemaakt? Dan zul je je afvragen wat er nu moet gebeuren. Helemaal zonder diploma van een vervolgopleiding door het leven gaan? Om te voorkomen dat mensen onder hun niveau moeten blijven werken is er een Ervaringscertificaat ontworpen.
Studie helaas niet afgemaakt…Een Ervaringscertificaat als alternatief
Het is natuurlijk belangrijk dat je zoon of dochter kan bewijzen welke competenties/vaardigheden hij of zij heeft, ook al heeft hij geen diploma van een hbo of universiteit. Dat kan gelukkig. Je kunt je competenties vast laten leggen in een EVC, een Ervaringscertificaat. Dat is ook terecht. Iemand leert natuurlijk veel op school. En buiten school. Ook al is er geen einddiploma, het hoeven geen verloren jaren te zijn. Ex-studenten hebben bijvoorbeeld werkervaring opgedaan tijdens hun studie. Ook daarvan leer je een heleboel. En er zijn veel mogelijkheden om naast een baan alsnog te studeren.
Wat is een ervaringscertificaat?
Een Ervaringscertificaat (EVC) is een getuigschrift waarin staat wat iemand kan en wat iemand weet. Daar valt ook werkervaring onder. Maar ook vakken die gevolgd zijn bij een opleiding. Soms heeft iemand wel bepaalde vakken of stages gehaald. Maar uiteindelijk lukte het niet het diploma te halen. EVC is de afkorting van ‘erkenning van verworven competenties’. Met een Ervaringscertificaat staat iemand sterker op de arbeidsmarkt. Dat is vooral belangrijk als de studie helaas niet afgemaakt is.
Een heel traject
Het kost inspanning om op deze manier een CV op te bouwen. Er zijn ook kosten aan verbonden (die zijn wel aftrekbaar, vraag meer info bij de belastingdienst). Een Ervaringscertificaat moet namelijk door een erkende instantie worden uitgereikt. Toch doet je jezelf een plezier als je zo’n EVC aanlegt. Dat is natuurlijk lastig, het voelt misschien als falen omdat je de studie helaas niet afgemaakt hebt. Maar de opzet van het EVC is juist dat het duidelijk wordt wat iemand kán, niet wat iemand niet kan. En iedereen heeft talenten en vaardigheden, ook al is er geen diploma om dat aan te tonen.
Ik ben al vrij vroeg begonnen met werken. Maar na een tijdje ontdekte ik dat ik meer in mijn mars had. Ik wou alsnog een hbo opleiding gaan doen. Maar een volledige fulltime studie naast werk en gezin is zwaar. Maar ook al heb ik dan niet gestudeerd… ik heb natuurlijk binnen mijn baan ook veel geleerd. Daarvoor krijg ik bij mijn toekomstige studie vrijstellingen. Het betekent misschien dat ik bepaalde onderdelen van mijn toekomstige hbo studie niet hoef te doen, Johanna
Elke ervaring telt
Op de site van het ministerie staat nadrukkelijk: Elke ervaring telt. Dat kan zijn werkervaring en dat kan zijn ervaring met vrijwilligerswerk. Maar ook een opleiding telt mee, al is die onderbroken. Iemand die aan een EVC begint wordt geholpen al zijn competenties in kaart te brengen. Mensen die hieraan beginnen moeten vaak wel écht iets overwinnen. Maar uiteindelijk heb je dan wel bewijsmateriaal waar je trots op kunt zijn. Gestopt met de studie? Jammer, maar niet het einde van een loopbaan waar je gelukkig in kunt zijn.
Samen met mijn begeleider heb ik een heel traject doorlopen. Ik moest veel vragen beantwoorden en zo ‘bewijzen’ wat ik allemaal kan. Een andere coach beoordeelt deze week wat mijn kennis en ervaring ‘waard’ is. Ik krijg bepaalde vrijstellingen zodat ik sommige onderdelen van de hbo-studie niet hoef te doen. Ik hoop dat ik mijn studie in de helft van de tijd af kan ronden. Dan is een hbo diploma halen best te doen. Super als dat zou lukken, Johanna
Nationaal Kenniscentrum EVC
Er zijn goede afspraken gemaakt over het registreren van elders verworven competenties. Het registreren moet wel gebeuren bij een erkende instantie. Soms is dat per bracheorganisatie.
Het registreren kost, zoals gezegd, tijd (gemiddeld drie maanden) en geld. Goed uitzoeken hoe het werkt dus.
Studieloopbaanadviseur of studieadviseur
Is de studie helaas niet afgemaakt? De studieloopbaanadviseur, de studieadviseur of de studentendecaan kan helpen met het verwijzen naar een instantie die een EVC kan afgeven. Contact met deze mensen is sowieso aan te raden. Waarom ging het fout? Wat kan er in de toekomst beter? Hoe kan een ex-student op papier krijgen welke studiepunten er zijn gehaald? Zijn er formele diploma’s zoals een propedeuse certificaat? Mijn advies: maak er een complete lijst van. Laat het vastleggen op de hbo of universiteit en sluit het ‘mislukte’ studietraject af. Hoewel ‘mislukt’…, tijdens de opleiding zal er heel wat geleerd zijn. En iets leren is altijd goed, ook al is er geen diploma.
Studie helaas niet afgemaakt… En nu verder met toekomstdenken
Nadenken over de toekomst blijft belangrijk. Hoe geef je vorm aan je verdere loopbaan? Kansen moet je ook een beetje afdwingen. Belangrijk blijft het om na te denken over je kwaliteiten en je wensen. Lees het artikel studiekeuze en loopbaan.
- Wie ben ik, wat kan ik?
- Wat wil ik, wat drijft mij?
- Welk soort werk past bij mij?
- Wat wil ik worden?
- Wie kan mij daarbij helpen?
Studie helaas niet afgemaakt? Het komt toch (bijna) altijd goed
In mijn loopbaan heb ik veel studenten zien slagen. Er zijn ook studenten geweest die de studie helaas niet afgemaakt hebben. Toch zijn ook deze mensen haast altijd goed terecht gekomen. Door hard te werken en het registreren van vakken en werkervaringen hebben ze toch iets op kunnen bouwen. Soms hebben mensen zelfs echt heel mooie carrières opgebouwd.
Voor ouders…. Ik begrijp heel goed dat je je zorgen maakt als je zoon of dochter geen diploma van mbo, hbo of wo op zak heeft. Maar bedenk wel, het gaat hier om volwassen mensen. Het is de verantwoordelijkheid van je zoon of dochter om de toekomst te kiezen die het beste bij hem past. Ook als dat zonder diploma is (lees ook werken na havo of vwo).
Studiefinanciering
Stoppen met de studie heeft helaas ook gevolgen voor de studiefinanciering. Twee jaar nadat je gestopt bent met studeren moet je beginnen met terugbetalen van je studieschuld. Je kunt goed berekenen hoeveel dat per maand is. Heb je weinig inkomen, dan betaal je weinig terug. Je hoeft nooit meer dan 4% van je jaarsalaris te besteden aan het terugbetalen van je studieschuld.
Heb je een basisbeurs, aanvullende beurs of een OV kaart gehad en haal je geen diploma binnen tien jaar, dan moet je helaas ook de aanvullende beurs en de waarde van de OV kaart terugbetalen. De OV kaart heeft een ‘waarde’ van zo’n 100 euro per maand dat je hem hebt gehad.
Is terugbetalen lastig? Dan moet je dat echt melden aan DUO, niet de kop in het zand steken want dan krijg je boete op boete en wordt de studieschuld alleen maar groter.
Weer opnieuw studeren?
Wil je weer opnieuw studeren? Super! Maar kijk dan extra goed naar welke studie bij je past. Kijk ook heel goed naar de kwaliteit van opleidingen. Er zijn grote verschillen. Misschien ben je gestopt met de studie omdat de begeleiding onvoldoende was… Omdat je onvoldoende les kreeg… Omdat de kwaliteit van de docenten minder was. Al die dingen kun je opzoeken en zo studies vergelijken.