17 oktober 2017 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze… Laat je inspireren door ervaringsdeskundigen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Het vinden van de leukste baan of studie ter wereld is soms een echte uitdaging. Er zijn leerlingen die op hun zevende al zeggen dat ze arts willen worden. Anderen blijven jarenlang zoeken en weten het pas op het allerlaatste moment. Docente, stagebegeleidster en moeder Daniëlle Bondt, werkzaam bij Aventus (mbo), deelt graag haar verhaal met andere ouders.
Is uw kind studiekiezer? Dan herkent u wellicht iets in haar verhaal?  “Als je kind een droom heeft, doe er dan als ouders alles aan om je kind te helpen die te verwezenlijken.” Sommige studiekiezers hebben daar een zetje bij nodig. Bijvoorbeeld door een inspiratievol verhaal van een student of een beroepsbeoefenaar te horen. Studiekeuze… Laat je inspireren door ervaringsdeskundigen.

studiekeuze... laaat je inspireren door ervaringsdeskundigen

Mezelf voorstellen…

Daniëlle: Ik werk bij de afdeling Zorg en Welzijn van Aventus. Ik ben docente Engels, muziek en creatieve vakken. Verder ben ik stagebegeleidster. In de gemeente Renkum waar ik woon, ben ik actief  als raadslid. Als het om ‘onderwijs’ gaat, ben ik de spreekbuis namens mijn fractie. En ik ben moeder van drie volwassenen kinderen. Daniëlle heeft een duidelijke visie als het om studiekeuze of beroepskeuze gaat. Ze vertelt hierover aan de hand van haar eigen kinderen, die inmiddels hun weg hebben gevonden: Studiekeuze… Laat je inspireren door ervaringsdeskundigen

Eigen ervaringen met mijn dochter… dokter worden?

“Mijn dochter Hillegien (31) wist al vrij snel dat ze arts wilde worden. Toen ze nog op het gymnasium zat, belde ze mij op een dag in tranen op. Ze stond voor een dilemma. Haar wiskunde B was niet zo goed… een onvoldoende. Met dit cijfer zou ze blijven zitten… Moest ze wiskunde B dan maar laten vallen? En een ander profiel kiezen? Of moest ze het jaar nog eens overdoen? En haar Natuur en Gezondheid profiel behouden? Dat NG profiel is wel nodig om arts te worden… Zou ze kiezen voor een ander profiel, dan was die droom vervlogen.

Ga voor je droom

Dan moet je als ouders ook kunnen zeggen: meisje, ga voor je droom. Heb geduld en doe het jaar nog eens over. Ze koos voor ‘zitten blijven’ en haar NG profiel te houden. Daarna moest ze het decentrale selectieproces voor de opleiding geneeskunde doorlopen. Ze kwam goed door de selectieprocedure… En wat denk je? Nu is ze arts en zit helemaal in haar kracht. Met andere woorden: geef als ouder de droom van je kind een kans. Soms zet je voor je gevoel een stap terug om er vervolgens drie vooruit te zetten.

En mijn zoon… piloot worden?

Mijn zoon Flip (35) zat op het Katholiek Gelders Lyceum. Een jongen die echt uitgedaagd moest worden. Hij zag wel brood in het vak van piloot. Wij zeiden okay, maar hadden ook een kritische opmerking… Ben je dan, met alle respect, niet alleen maar taxichauffeur in de lucht?
Op een gegeven moment organiseerde zijn school een interactieve dag waar beroepen centraal stonden.
Een supermethode, vind ik. Oud-leerlingen, vaders en moeders vertelden over hun eigen vak of hielden presentaties over hun beroep.
Twee afgestudeerden hielden een presentatie over de studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Dat boeide hem, en zo is hij in Delft terechtgekomen. Studiekeuze… laat je inspireren door ervaringsdeskundigen!

En mijn derde kind… iets creatiefs?

Mijn dochter Cecille (33) wist het ook niet exact. Zij is meer van de creatieve kant en had wel oren naar tekenen, om daar ‘iets’ mee te doen. Juist via Flip en de voorlichting over de TU Delft zag zij wel iets in Industrieel Ontwerpen. Uiteindelijk is ze gepromoveerd op het gebied van medisch design, en werkt ze bij Philips. En daar is ze helemaal happy.

Netwerken

Mijn tip: Maak als ouder van een studiekiezer gebruik van uw netwerk. Denk daarbij aan het netwerk van uzelf en uw (studerende) kinderen zoals in het voorbeeld. Denk ook aan vrienden of familie. En uw kind heeft misschien ook een netwerk… In elk geval kan hij of zij contact met werkenden zoeken via (stage)begeleiders) op school. In de praktijk blijkt dat mensen graag over hun werk of passie willen vertellen. Daardoor krijgt een studiekiezer inzicht in wat een beroep of vak inhoudt. Is uw kind wat verlegen? Stimuleer hem toch om gewoon contact te leggen als hij nog zoekende is naar een vervolgstudie. Een uurtje rondkijken bij een bedrijf geeft vaak al inzicht. U kunt als ouders daar een actieve rol in spelen, want je ziet je kind liever met een glimlach toch?”
Bovenstaand interview is afgenomen door Feike Klomp, journalist en vader van een studiekiezer.

Studiekeuze… Laat je inspireren door ervaringsdeskundigen zoals studenten

Ik reageer graag op het verhaal van Daniëlle. Het is inderdaad heel zinvol om als studiekiezer goed om je heen te kijken. Ik hoor heel vaak dat scholieren juist in gesprek met studenten tot een goede studiekeuze komen. Een studiekeuzeactiviteit die hiervoor bij uitstek geschikt is, is een meeloopdag. De studiekiezer ontmoet dan veel ouderejaars studenten. Probeer een meeloopdag ook goed voor te bereiden samen met uw zoon of dochter. En bespreek de meeloopdag ook na. Wat zijn goede vragen om te stellen? En wat kwam daar uit? Studenten zijn belangrijke ervaringsdeskundigen.studiekeuze... laat je inspireren door ervaringsdeskundigen

Studiekeuze… laat je inspireren door ervaringsdeskundigen zoals beroepsbeoefenaars

De zoon van Daniëlle vond zijn inspiratie bij beroepsbeoefenaars. Ook dat hoor ik vaak. De meeste jongvolwassenen kennen maar weinig beroepen. Meestal maar zo’n 20-30 En er zijn natuurlijk duizenden beroepen. Kennismaken met werkvelden kan heel inspirerend zijn. Gebruik maken van netwerken is dan heel nuttig. Ook scholen en ouderraden organiseren regelmatig beroepenavonden. Gebruik leren maken van netwerken is een van de vijf wezenlijke keuzevragen die horen bij het maken van goede keuzes. Een studiekiezer die goed leert hoe je keuzes maakt heeft een belangrijke levensles geleerd. Studiekeuze… Laat je inspireren door ervaringsdeskundigen.

Onderzoek naar studiekeuze

Wie kan mij helpen? Wie in je netwerk kan je helpen bij het maken van (studie)keuzes?

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.