24 oktober 2020 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze lastig? Webinar met tips voor ouders

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Is studiekeuze lastig? Ja, voor sommige jongeren wel. Maar gelukkig vinden de meeste jongeren het fijn als hun ouders een handje meehelpen? Maar hoe doe je dat als ouder zonder je kind teveel te pushen? webinar over dit onderwerp (terug kijken)

ouders en studie

Studiekeuze lastig? Als ouder kunt u helpen

Een goede studiekeuze maken was altijd al niet zo eenvoudig. Maar nu in Coronatijd er geen fysieke Open Dagen zijn, is dat nóg lastiger. Gelukkig kunnen ouders een handje helpen. En veel jongeren vinden dat ook prettig. Natuurlijk willen jongvolwassenen wél heel graag hun eigen keuzes maken. Dat is inderdaad ook heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? Als ouder een handje helpen? En ook tegelijkertijd je kind in zijn eigen waarde laten?
Tijdens het webinar geeft ik ouders (en leerlingen) tips voor het maken van een goede studiekeuze. Het gaat daarbij niet om een bepaalde hogeschool of universiteit. Het gaat om een goede studiekeuze maken. Tijdens de presentatie geeft ik ook ‘opdrachten’, die ouders en studiekiezers later samen kunnen maken. iedereen kan meedoen aan het webinar en het is geheel vrijblijvend.

Meer over het hoger onderwijs

Tijdens het webinar vertel ik meer over het Hoger Onderwijs. Zoals Lara hieronder al aangeeft, bestaan er twee soorten opleidingen, een bacheloropleiding en een masteropleiding. De Bacheloropleiding kun je op het hbo doen en ook op de universiteit. Na je bachelor op het hbo kun je gaan werken. Na je bachelor op de universiteit nog niet. Dan moet je eigenlijk nog een masteropleiding doen. Dat kan ook een iets andere master zijn. Maar ook na je bachelor op het hbo kun je een master gaan doen. Een masteropleiding is er op de universiteit maar, voor mensen met werkervaring (meestal), ook op het hbo.
Een deel van je bacheloropleiding is je minor. Die kun je onder andere gebruiken om je breder te oriënteren op je vervolgopleiding. Tijdens het webinar vertellen we hier meer over.

Studenten aan het woord

Lara van der Aar en Duwayne Obispo vertellen op 11 november hun eigen verhaal. Beiden hebben moeite moeten doen om een goede studiekeuze te kunnen maken. Duwayne komt uit Curaçao. Open Dagen bezoeken of meedoen met een meeloopdag was er voor hem helemaal niet bij. Lara komt uit Nederland. Maar ook voor haar is studiekeuze niet zo eenvoudig. Aanvakelijk koos ze voor een opleiding waar je niet zomaar voor wordt toegelaten: Diergeneeskunde. Dat lukt niet en moest ze een andere weg kiezen.
Maar kiezen houdt niet op met het kiezen van je bacheloropleiding. Je hele studie door moet je keuzes maken. Nu moet Lara kiezen voor haar masteropleiding... Opnieuw een heel keuzeproces. Lees hun verhaal hieronder…

Studiekeuze lastig? Lara aan het woord

studiekeuze lastig?

Lara: Dit is een foto van mij toen ik op exchange (uitwisseling) in Canada was.

Diergeneeskunde? Deze wens ging niet door

Lara: ‘Mijn studiekeuzeproces is eigenlijk niet heel uitgebreid. Ik wist namelijk zeker dat ik diergeneeskunde wou studeren. Ik ben naar een open dag geweest in Utrecht. Ik  heb zelfs nog kunnen regelen dat ik een dagje met iemand mee mocht lopen, wat normaal bij diergeneeskunde eigenlijk niet kan. Ik moest wel nog kijken naar een plan B, aangezien er bij diergeneeskunde een numerus fixus is en er best veel mensen zich aanmelden. Niet iedereen wordt aangenomen bij een numerus fixus oftewel selectiestudie Ik ben toen gaan kijken naar dingen die zo veel mogelijk op diergeneeskunde leken, en zo kwam ik uit bij de universiteit van Wageningen. Ik had in eerste instantie nog nooit van Wageningen gehoord, laat staan de universiteit.  Ze hebben daar dierwetenschappen, en dat leek mij toen de beste tweede keus’.

Dit is niks

‘Maar toen ik daar bij de open dag ging kijken wist ik eigenlijk meteen dat dierwetenschappen niks voor mij was. Maar de sfeer in Wageningen was wel heel fijn, dus ik ben in Wageningen nog verder gaan kijken. Toen kwam ik uit bij ‘voeding en gezondheid’ en dat leek me toch eigenlijk ook wel heel erg leuk. Dat was toen ook numerus fixus, maar er meldden veel minder mensen zich aan, dus de kans was groter dat ik werd toe gelaten. Ik heb ook nog bij andere universiteiten gekeken, bij geneeskunde bijvoorbeeld. Maar ik dacht dat ik niet slim genoeg zou zijn voor geneeskunde. Achter af is dat natuurlijk een stomme gedachte. Ik heb me uiteindelijk aangemeld voor ‘voeding en gezondheid’ en diergeneeskunde. Ik was wel aangenomen bij voeding en gezondheid, maar niet bij diergeneeskunde. Dat vond ik toen wel heel erg moeilijk. Het betekende namelijk ook dat ik meteen op kamers moest. Maar uiteindelijk denk ik dat voeding en gezondheid zelfs beter bij me past dan diergeneeskunde, dus ik heb de goede keus gemaakt.

Achteraf had ik breder moeten kijken

‘Ik vond studiekeuze toen niet heel moeilijk. Ik wist eigenlijk wel precies wat ik wou. Achteraf vind ik dat ik me toch wel wat breder had moeten oriënteren. Omdat er zo veel studies zijn waar van je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Nu ik voor mijn masterkeuze sta pak ik het wel wat anders aan. Maar het wordt er allemaal niet makkelijker op’.

Studiekeuze lastig? Nu voor mijn masterkeuze eigenlijk wel

‘Nu vind ik studiekeuze eigenlijk veel moeilijker. Ik ben nu bezig met mijn bachelorscriptie, en ben dus bijna klaar met mijn bachelor. Ik moet nu dus gaan kijken wat voor master ik wil. Ik weet wel dat ik niet verder met ‘voeding en gezondheid’ wil, omdat ik me meer wil gaan focussen op het gezondheid gedeelte en niet het voeding gedeelte. Maar het is lastig om erachter te komen voor welke masteropleidingen ik toelaatbaar ben. Ik wil me graag aanmelden voor een arts-klinisch onderzoeker master, maar er zijn daar maar heel weinig plekken. Dus ik heb opnieuw selectieprocedures. Achteraf had ik me dus misschien wel voor geneeskunde moeten aanmelden. Maar via deze route kan het ook. Dat laat ook weer zien dat je ook na je bachelor toch nog veel keuzes hebt en andere richtingen op kan’.

Je zit niet vast aan je bachelorkeuze

Ik ben dus mijn scriptie aan het schrijven. Ik zit veel op mijn kamer, dus ik heb gelukkig niet heel veel last van de coronamaatregelen. Vorig jaar ben ik op exchange (uitwisselingsproject) naar Canada geweest. Dat was echt de beste keuze die ik ooit heb gemaakt, en ik zou het iedereen aanraden. Ik heb er ook voor gekozen om nog een minor biomedische wetenschappen in Utrecht te doen. Dit had wel als gevolg dat ik dat jaar geen tijd meer had voor mijn scriptie en daarom doe ik die nu. Maar ik vind het niet heel erg om langer over mijn studie te doen. Het zorgt ervoor dat ik meer dan 180 studiepunten heb en dat ik de rest van dit jaar als tussenjaar kan gebruiken. Dat tussenjaar heb ik ook wel nodig, want ik heb heel veel last van stress gehad (en heb hier ook hulp voor). Ook dit laat zien dat er vaak binnen de bachelor nog veel ruimte is om je eigen keuzes te maken. Dus als je eenmaal een bachelor gekozen hebt, betekent dit niet dat je daar voor altijd aan vast zit’.

Studiekeuze vanuit een ander land

Als studiekeuze voor Nederlandse jongeren al lastig is.. hoe is dat dan als je vanuit een ander land naar Nederland gaat om te studeren. Duwayne heeft deze ervaring.

Studiekeuze lastig?

Duwayne: Studiekeuze vanuit mijn land was best lastig

Veel op het internet zoeken

‘Als je niet fysiek naar Open Dagen en meeloopdagen kunt, moet je proberen goed te zoeken op het internet. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb heel wat sites van onderwijsinstellingen bekeken. Daar vind je veel informatie over de inhoud van de opleidingen en wat je er later mee kunt doen. Er staan ook heel wat filmpjes op die sites. Mijn decaan wees me op de site Studiekeuze123. Dat is een site van de Rijksoverheid waar heel veel informatie op staat. Een echte aanrader.’

Praten met mensen, zoek contact met studenten

‘Een andere aanrader is veel te praten met mensen. Ik heb veel contact gezocht met mijn decaan en ook een studiekeuzecoach. Met een groepje andere leerlingen ben ik gaan kijken naar universiteiten en hogescholen in Nederland. Met sommige leerlingen uit Curaçao, die toen al studeerden heb ik contact gezocht. Dat is ook mijn tip voor Nederlandse studenten die nu, net als ik toen, niet fysiek scholen kunnen bezoeken. Zoek contact met studenten die er al studeren’. 

Studiekeuze lastig?

‘Als je niet echt op bezoek kunt op een onderwijsinstelling op een Open Dag en meeloopdag is studiekeuze toch een beetje een sprong in het diepe. Maar mij is het gelukt. Ik heb nog steeds veel contact met andere studenten van mijn studie en ook andere studies. Als ik wel eens twijfel over mijn keuze, dan helpen ze mij verder te kijken. Naar de leuke vakken die er nog aankomen. Dat motiveert me.’

Volgende webinar 28 januari aanmelden

en 10 februari aanmelden

Filmpje 11 november

Filmpje webinar 6 oktober

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 11 reacties.

  1. Door: Jacqueline de Palm · 28-05-2021 om 00:52

    Hallo Hermien Miltenburg,
    Heel leuk om Duwayne te zien in dit bericht. Kunt u hem vragen om met mij contact te maken?
    Hartelijk dank,
    Docent van een school op Curacao, mw. de Palm

    1. Dat heb ik gedaan. Ja, Duwayne was erg leuk tijdens het webinar

  2. Door: karin · 11-11-2020 om 19:25

    Graag meld ik me aan voor het webinar over 5 minuten

    1. is het nog gelukt? Het volgende webinar is op 28 januari. Aanmelden

  3. Door: Berend van Dijk · 11-11-2020 om 18:44

    ik wil deze les graag volgen.

    1. Is het gelukt? het volgende webinar is op 28 januari. Aanmelden

  4. Door: Cees vermeeren · 10-11-2020 om 18:48

    Seminar = webinar

  5. Door: Cees vermeeren · 10-11-2020 om 18:47

    Hoe kan ik de seminar morgen volgen?
    Gr Cees Vermeeren

    1. Is het gelukt? het volgende webinar is op 28 januari. Aanmelden

  6. Door: Ypie Kramer · 02-11-2020 om 19:29

    Goedendag,
    Ik wil me graag opgeven voor de webinar van 11/11/2020 om 19.30.

    Met vriendelijke groet,
    Ypie Kramer

    1. Is het gelukt? Het volgende webinar is op 28 januari . Aanmelden kan via deze link.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.