7 mei 2016 | Categorie: Ervaringen, Studeren

Studieloopbaanbegeleider aan het woord…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een studieloopbaanbegeleider of studieadviseur is een belangrijke adviseur voor uw kind. Hij kan adviseren als het niet zo goed gaat met de opleiding. maar ook als het juist wél goed gaat kan hij eventueel adviseren de opleiding te verdiepen of te verbreden. De studieloopbaanbegeleider of studieadviseur is ook de persoon die uw zoon of dochter waarschuwt als er helaas een negatief bindend studieadvies gegeven wordt. De student heeft dan niet het minimum aantal punten van zijn eerste jaar gehaald.

Studieloopbaanbegeleider aan het woord

 

“Ik ben studieloopbaanbegeleider van eerstejaars

Ik werk op een hbo en ook bij ons is er een bindend studieadvies. Een student moet 51 van de 60 studiepunten halen. Lukt dat niet dan heb ik als studieloopbaanbegeleider de taak dit met de student te bespreken. Ik vertel u in dit artikel meer over de procedure en hoe ik het ervaar…

Resultaten bespreken en conclusies trekken

Op de hbo instelling waar ik werk doen we het zó: Op het eind van het eerste jaar kijkt een commissie naar de resultaten die een student heeft gehaald. Hoeveel studiepunten heeft hij gehaald voor welke vakken? Er moeten minstens 51 punten gehaald worden. Lukt dat niet dan vraagt de commissie mij om advies. Waarom zijn die studiepunten niet gehaald?  Zijn er speciale omstandigheden? Heeft de student een of meer vakken niet gehaald? En welke vakken dan? Een enkel keertje besluit de commissie de student ‘het voordeel van de twijfel’ te geven. Als de commissie er echt geen vertrouwen in heeft dat de student binnen redelijke tijd afstudeert krijgt hij een negatief bindend studieadvies.

Hoe ga ik daar als studieloopbaanbegeleider mee om?

Ik vind het belangrijk duidelijk te zijn naar een student. Uitvallen na het eerste studiejaar is niet fijn. Maar uitvallen in het tweede of derde studiejaar is veel erger. Deze studenten kunnen beter in het eerste jaar een andere studie kiezen. Maar hoe beoordeel je dat als studieloopbaanbegeleider rechtvaardig? Ik wil u graag twee voorbeelden van studenten voorleggen…

Twee studenten met een negatief bindend studieadvies.

Student 1: Deze student heeft 44 van de verplichte 51 punten gehaald. Bijna genoeg, dus. Het viel mij op dat de studiepunten die deze student heeft, vooral punten zijn die hij heeft gehaald met groepsopdrachten. De individuele vakken zijn een stuk lastiger voor hem. Kan deze student zelfstandig afstuderen? Een hbo-er moet zelfstandig kunnen werken op hoog beroepsniveau…

Een hbo afgestudeerde moet op hoog niveau en gedisciplineerd kunnen werken

Student 2: Deze student heeft vooral in de eerste maanden wat punten gemist. Hij is op gesprek gekomen en heeft zijn ouders op zijn verzoek meegenomen. In het gesprek bleek dat deze student op de middelbare school erg was gepest. Hij was in het begin erg bang dat dit op het hbo ook zou gebeuren. Gelukkig was dat niet zo. Na een lastige aanloop heeft de student in de tweede helft van het jaar bijna alle studiepunten gehaald.

Wat adviseer ik als studieloopbaanbegeleider?

Over student 1 maak ik me zorgen, en aan hem heb ik ook meegegeven dat hij echt goed na moet denken of deze opleiding wel zijn toekomst is. Ik zou hem als studieloopbaanbegeleider niet ‘het voordeel van de twijfel’ geven. Student 2 is duidelijk op de goede weg. Ik vond ook dat ik een goed gesprek heb gehad met deze student en zijn ouders. Ik heb ze de resultaten laten zien en uitgelegd wat dit betekent. Zo kunnen ze samen een goede beslissing nemen. Deze student kiest ervoor door te gaan met de opleiding, maar hij weet dat hij heel hard zal moeten werken. De komende jaren zal ik extra op hem letten.”

Kees Janssen, studieloopbaanbegeleider.

Ruim een derde van de eerstejaars op het hbo valt uit en nog weer een derde doet langer over de studie.

 

Uitval voorkomen

De uitval in het hoger onderwijs is hoog. Op www.studiekeuze123.nl, een site van de Rijksoverheid,  kunt u zien hoe hoog de uitval is na het eerste studiejaar. In de Keuzegidsen voor hbo en universiteit vindt u deze gegevens ook. Globaal valt ruim een derde van de eerstejaars op het hbo uit, ruim een derde studeert af binnen vier of vijf jaar en nog weer ruim een derde studeert wel af maar doet er langer dan vijf jaar over.
Het is dus zaak dat de student zich na het eerste jaar goed afvraagt of deze studie geschikt voor hem is. Overleg met de studieloopbaanbegeleider is daarbij heel belangrijk. Soms twijfelen studenten, maar haalt de student een redelijke hoeveelheid studiepunten, voelt hij een klik met de inhoud van de studie, de medestudenten en het instituut, dan zal de keuze wel goed zijn. Ook de opleiding wil er redelijk zeker van zijn dat de student binnen acceptabele tijd afstudeert. Daarom wordt er een bindend studieadvies gegeven. De hoeveelheid studiepunten die een student minimaal moet halen verschilt van instituut tot instituut.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Nikoo · 01-09-2018 om 00:06

    Veel stress he 4 jaar gedoe studeren dan na 4 jaar nog jaartje werk zoeken dan nog paar jaar werken om beetje schuld afbetalen. Ben je opeens totaal 7 jaar verder na je middelbare school

    1. Dag Nikoo, ik begrijp wat je bedoelt. Kijk ook eens naar de mini documentaire, gemaakt door een leeftijdsgenote van je over de prestatiemaatschappij. https://www.youtube.com/watch?v=sS5oeq4hxM4

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.