17 februari 2020 | Categorie: Studiekeuze

Voorbereiden op een Open Dag

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ouders besteden gelukkig steeds meer tijd aan het studiekeuzeproces van hun kind. Veel ouders gaan mee naar een Open Dag. Wat kun je daar verwachten? En hoe moet je je voorbereiden op een Open Dag?Kijk eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.

voorbereiden op een open dag

Ouders en aanstaande studenten op de Open Dag

Een Open Dag bezoeken is vooral gewoon leuk

Het is vooral erg leuk om als ouder met je kind een Open Dag te bezoeken. Veel studenten vertellen me ook hoe fijn het was dat hun vader of moeder meeging. Wat vonden studenten vooral heel leuk als ze terugblikken op het bezoeken van de Open Dag:

Mijn vader was vooral mijn taxichauffeur en wegwijzer. Alleen had ik dat nooit gered met het OV en die wirwar van gebouwen.

Ik kon napraten met mijn moeder. Zij zag toch weer altijd andere dingen dan ik. Maar vooral zag ze hoe ik me voelde tijdens al die presentaties.

Samen gingen we ook de stad verkennen. Heel gezellig. Daar heb ik goede herinneringen aan.

Wat doe je allemaal op zo’n Open Dag?

Er zijn eigenlijk vier dingen belangrijk op zo’n Open Dag.

  1. Elke opleiding geeft een presentatie. Daarin vertellen ze wat de opleiding inhoudt, wat je er later mee kunt doen en soms vertellen studenten ook iets over het studentenleven.
  2. Er is een informatiemarkt. Opleidingen laten daar proefjes, een filmpje of andere dingen zien van hun opleiding. Je kunt vrijblijvend wat rondsnuffelen. Dit onderdeel is vooral interessant voor leerlingen die voor hun profielkeuze staan. Vaak ontdekken leerlingen op deze informatiemarkt een opleiding waar ze nog nooit aan gedacht hadden.
  3. Kennismaken met studenten en medewerkers. Misschien het belangrijkste van de Open Dag… Je kunt vrijblijvend met allerlei studenten praten. Ook ontmoet je docenten, de studieadviseurs en studentendecanen.
  4. Voor ouders zijn er vaak speciale presentaties waar aanstaande studenten natuurlijk ook welkom zijn. Mijn presentatie gaat o.a. over arbeidsmarkt, huisvesting, voorbereiden op studeren en geldzaken.
  5. Sommige instellingen maken van de Open Dag een echte Campusbelevenis met excursies en mini-colleges. Zo ervaren aanstaande studenten en ouders meer van de sfeer van een onderwijsinstelling.

Op welke leeftijd naar een Open Dag?

Ouders vragen soms op welke leeftijd een Open Dag zinvol is. Ik denk dat het al zinvol is naar een Open Dag te gaan vóór de profielkeuze. De opleidingspresentaties zijn dan waarschijnlijk nog te moeilijk. Maar het is inspirerend rond te lopen op een informatiemarkt. Een leerling kan wat sfeer proeven. Er zijn een hoop studenten om eens mee te praten over wat ze doen en wat ze later willen worden. Het is misschien een beetje eng zo’n student aan te spreken als je 14-15 jaar bent. Maar misschien willen ouders een handje helpen? Op die informatiemarkt zijn er ook proefjes die je kunt doen, je kunt naar een filmpje kijken, je kunt misschien iets voelen of proeven. Het is een gezellige kermisachtige en vooral vrijblijvende kennismaking met de wereld van het hoger onderwijs.

studiekeuze: begin op tijd

Vraag naar studeerbaarheid op de Open Dag. vergelijk opleidingen en instituten.

Hoeveel Open Dagen moet je bezoeken?

Onderwijsprofessionals adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken. Het is belangrijk naar verschillende instellingen te gaan kijken. En ook wordt er geadviseerd eens naar een ander niveau te kijken. Is een student van plan naar het hbo te gaan? Kijk dan ook eens naar het mbo of de universiteit. Wat zijn de verschillen? Het is slim om vooral in het voorlaatste jaar van de middelbare school veel Open Dagen te bezoeken. Maar dat moet je wel goed plannen. Die Open Dagen zijn meestal in het voor- en najaar en er zijn elke zaterdag meerdere Open Dagen. En ook hiervoor geldt: Vol = vol. Alle zaterdagen bezet met je bijbaan of het sporten? Dan zul  je toch moeten beddenken wat je belangrijker vindt… je bijbaan of je studie…  Een Open Dag kun je niet missen.

Hoe weet je wanneer er een Open Dag is? En waar moet je op letten?

Je voorbereiden op een Open Dag betekent dus goed de data in de gaten houden. Op Studiekeuze123, de site van het ministerie,  vind je de data van de Open Dagen. En natuurlijk staat de datum ook vermeld op de site van de onderwijsinstelling.
Verder adviseer ik ouders van tevoren met hun zoon of dochter te bespreken wat hij of zij wil weten. Als je een vragenlijstje hebt (soms letterlijk opgeschreven) dan stel je die vragen ook makkelijker. Ook even napraten, bijvoorbeeld in de auto terug, kan heel verhelderend zijn.
En natuurlijk ben je je ervan bewust dat een Open Dag ook een beetje reclame is. Kijk vooral kritisch. Vindt de aanstaande student een opleiding echt leuk? Dan is het belangrijk daarna een meeloopdag te doen.

Vijf tips voor ouders

Je als ouder voorbereiden op een Open Dag? Er zijn vijf tips voor ouders die meegaan:

haal meer uit de open daag

1: Vragen stellen

Laat je kind vragen stellen, vooral aan de studenten die hij op een Open Dag ontmoet. Bespreek van te voren welke vragen je kind wil stellen en kom er later nog eens op terug. Mag je mee naar de Open Dag? Doe dat vooral. Zijn er presentaties voor ouders? Sla die niet over.

2: Studiebijsluiter lezen

Lees de ‘studiebijsluiter’ van deze opleiding. Dat is een overzicht van allerlei feiten en cijfers. Hoeveel eerstejaars zijn er? Hoe tevreden zijn de studenten? Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar?

3: Kijk kritisch mee

Soms laten jongvolwassenen zich leiden door ‘mooie praatjes’. Wordt er een realistisch beeld van de opleiding gegeven?

4: Beroepen kennen

Krijg je een beeld van de beroepen die je na deze opleiding kunt gaan doen? Voor studiekiezers is dit nog ver weg. En steeds vaker merk ik dat studenten pas op het eind van hun opleiding weten wat hun eerste baan/beroep zal zijn. En dat beroep zal ook nog vaak wisselen. Kijk naar mogelijke beroepen maar ‘zaag’ hier niet teveel op door. Het gaat vooral om de keuze van het vakgebied, minder om het concrete beroep.

5: Spiegel voorhouden

Reageert je zoon of dochter enthousiast op de presentaties? Voelt hij of zij zich op gemak bij de studenten die u ontmoet? Lijkt de sfeer van deze universiteit of (hoge)school te passen bij je kind? Geef je kind feedback.

Informatie over de Open Dag van Wageningen University

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.