Deze weken geef ik informatie over de masteropleidingen. Dat doe ik per werkveld. Vandaag: wat zijn de beste masteropleidingen cultuur & kunst? Hebt u als ouder, of heb je als student, ervaringen met masteropleidingen die je wilt delen? Dat is fijn en kan via onderstaand reactieblok.
Een masteropleiding kiezen, begin op tijd
Een masteropleiding kiezen is opnieuw een studiekeuzeproces. Je moet je als student heel wat afvragen… Ga je een hbo of een wo master doen? Doe je dat in deeltijd of doe je dat fulltime? Doe je je master in Nederland of in het buitenland? Bij de hogeschool of universiteit waar je je bacheloropleiding doet of juist een andere.
Moet je een master doen?
-Hbo bachelorstudenten: Een hbo bachelor is een afgeronde opleiding. Je kunt hierna gaan werken en de meeste hbo’ers doen dat ook. Maar je kunt ook nog, aansluitend of later, een hbo of wo master volgen.
– Wo bachelorstudenten: Na een universitaire bachelor daarentegen moet je in principe nog een master doen. Pas dan heb je een afgeronde universitaire opleiding. De meeste universitaire bachelors doen ook een wo master na hun bachelor.
Al met al veel keuzes die de student moet maken. Mijn advies is om uiterlijk in het derde bachelorjaar te beginnen aan je masterkeuze. Misschien heb je / hebt u iets aan de tips die Merel en Job geven tijdens het webinar over studiekeuze.
De beste masteropleidingen cultuur & kunst 2024
Een handig hulpmiddel bij masterkeuze is de Keuzegids masters. Daarin wordt een flink aantal masteropleidingen besproken. In handige schema’s zie je in één oogopslag wat de studenten vinden van de masteropleiding die ze volgen. Belangrijke informatie ‘van binnenuit’ waarmee de student de opleidingen onderling kan vergelijken. De Keuzegids geeft deze informatie per vakgebied.
- Wo geschiedenis
- Wo archeologie en oudheidstudies
- Wo regioculturen
- Wo kunst, cultuur en erfgoed
- Hbo kunst, cultuur en erfgoed
- Theologie en religiestudies
- Filosofie
Wo geschiedenis, archeologie en oudheidkunde volgens de Keuzegids masters
Er zijn ‘gewone’ wo masters en researchmasters. Researchmasters bereiden nadrukkelijk voor op een wetenschappelijke carrière. De meeste masters hebben hun eigen specialisaties.
Vooral de researchmasters geschiedenis van Utrecht, Groningen en Leiden worden erg gewaardeerd door de huidige studenten.
De archeologieopleiding in Groningen is volgens de huidige studenten het beste. De researchmaster oudheidkunde van Leiden bevalt uitstekend.
De beste masteropleidingen cultuur & kunst 2024 die zich specialiseren in een bepaalde regio
Dit super interessante vakgebied kent diverse goed aangeschreven masteropleidingen. Wil je Europese studies doen, dan is het goed eens in Maastricht te kijken. Die wo master wordt zeer gewaardeerd door de studenten. Leiden heeft een researchmaster Latijns-Amerika studies en ook een ‘gewone’ wo master. In Leiden kun je ook een researchmaster en een ‘gewone wo master doen over Azië. En Groningen heeft een goede Midden-Oosten master.
Overigens kun je al deze master en de studentwaarderingen ook goed opzoeken op Studiekeuze123, op deze studiekeuzesite van de Rijksoverheid vind je alle masteropleidingen op een rijtje…
Wo kunst, cultuur & erfgoed en hbo voorgezette kunstopleidingen volgens de Keuzegids
Binnen dit aandachtsgebied vallen de opleidingen
- wo Kunst- & cultuurwetenschappen
- wo Researchmaster kunst- & cultuurwetenschappen
- wo Erfgoedstudies
- hbo Kunsteducatie
- hbo Algemene master beeldende kunsten
- hbo Muziek
- hbo Interieurarchitectuur
- hbo kijk ook naar overige masters
Wil je naar de universiteit dan zijn de studie Kunst- en Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit en de studie Erfgoedwetenschappen van de UvA goed.
Kies je voor een hbo master? De volgende studies worden door de studenten gewaardeerd:
- Master of Fine Art & Design: Rotterdam HR en Maastricht Zuyd.
- Kunsteducatie Stenden en Hanze, beide in Groningen
- Beeldende Kunst en Vormgeving, Arnhem Artez
Theologie & religiestudies (wo en hbo) en filosofie volgens de Keuzegids
Heel tevreden zijn de studenten over de volgende opleidingen:
- Theologie en Religiewetenschappen in Groningen
- Theologie Algemeen in Utrecht
- Zorgethiek en beleid in Utrecht
- wo Beroepsgerichte master Theologie TUA in Apeldoorn
- Filosofie in Tilburg
- Researchmaster Filosofie in Nijmegen en Rotterdam
- Utrecht: History and Philiosophy of Science
Verder zoeken… De beste masteropleidingen cultuur & kunst bij Studiekeuze123.nl
Een belangrijke site is Studiekeuze123. Deze site wordt beheerd door het ministerie en geeft heel veel informatie. Klik je op hbo master, wo master, cultuur & kunst dan zie je meer dan 100 masteropleidingen waar je verder op door kunt zoeken. Al bladerend door de site kom je heel wat masters tegen. Klik je door op de beschrijving van een master, dan vind je opnieuw heel wat interessante gegevens. Denk dan aan de kosten van deze opleiding, wanneer je je in kunt schrijven, de tevredenheid van de studenten en het arbeidsmarktperspectief. Studiekeuze123 vergelijkt de masters niet onderling. Maar dat kan de student natuurlijk ook zelf doen op basis van de aspecten die voor hem belangrijk zijn.
Wat een variatie!
Bladerend door dit stukje van Studiekeuze123 gaat er een wereld voor je open. Je kunt een master ‘opera’ doen. Of een master ‘animatie’. Je kunt kiezen voor het geven van kunstonderwijs. Of je als wetenschapper gaan verdiepen in kunst- en cultuurstudies. Je kunt alles leren over cultureel erfgoed of iets met interieurarchitectuur gaan doen. Binnen dit werkveld zijn er zoveel mogelijkheden…
Meer weten?
- Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?
- Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?
- Welke titel krijg ik na het hbo?
- Welke titel krijg ik na de universiteit?
Maar eerst de bachelor?
Sommige studiekiezers op de middelbare school hebben een heel specifiek doel voor ogen. Ze weten heel zeker dat ze ‘gemeentepredikant’ willen worden. Of ‘master in music’. Heeft een middelbare scholier zo’n specifieke wens, dan is het slim uit te zoeken welke bacheloropleidingen het beste voorbereiden op een dergelijke master. Studiekeuze123 geeft deze informatie, maar uiteindelijk moet je toch doorklikken naar de website van de opleiding. Die vind je ook op Studiekeuze123.
Een wereld aan keuzes
Middelbare scholieren en hun ouders denken nogal eens dat studiekeuze ophoudt bij de keuze van de bachelor. Maar niets is minder waar. De meeste studenten ervaren dat ze juist verderop in hun opleiding veel meer keuzes moeten maken. Je hebt wel je ‘hoofdrichting’ gekozen, maar binnen de bachelor zijn er nog heel wat vrije keuzevakken, specialisaties, ’tracks’ en minoren. Dit zijn opnieuw zaken om heel goed over na te denken.
Zeker als je nog een master gaat doen is het belangrijk dat je het goede vakkenpakket en de goede minor hebt gekozen. Het studiekeuzeproces houdt niet op zolang je studeert. Ik adviseer ouders dan ook veel aandacht te geven in hun begeleiding aan ‘leren kiezen’. Want ‘goede keuzes maken’ is een vaardigheid die je niet zomaar aan komt waaien.