Open Dag: "Mijn moeder sleurde me mee"
“Ik vond in eerste instantie niks leuk, maar mijn moeder heeft me meegesleurd naar Open Dagen”, zo zegt Loes. Is het verstandig wat deze moeder heeft gedaan? Hoe kijkt Loes daar nu tegenaan en wat is het belang van Open Dagen?
Open Dag? Wat heb ik daar aan?
Ik vond in eerste instantie niks leuk en wilde de keus nog helemaal niet maken. Mijn moeder heeft me meegesleurd naar de Open Dag van Eindhoven en de Open Dag van Wageningen. Daar kwamen we bij levensmiddelentechnologie terecht en dat vond ik eigenlijk wel erg leuk. Ik heb daarna een één-op-één meeloopdag gevolgd en een groepsmeeloopdag. Vervolgens heb ik de knoop nog heel lang niet doorgehakt, maar ik ben ook niet verder wezen kijken. Stiekem wist ik al dat ik wel levensmiddelentechnologie wilde gaan doen. Maar eigenlijk wilde ik echt niet naar Wageningen. Mijn moeder bleef maar aandringen: “als je Wageningen dan niet leuk vindt…kijk dan verder!”
Maar het feit dat ik toch niet verder ging zoeken, gaf al wel aan dat ik stiekem al geaccepteerd had dat ik naar Wageningen zou gaan. Ik had alleen nog iets of iemand nodig die mij over de streep trok. Uiteindelijk heb ik me ergens in het voorjaar toch maar ingeschreven.
Ik heb geluk gehad dat het zo goed is bevallen, ik had toen niet geweten wat ik anders zou moeten doen.”
Informatie zoeken?
Veel lezen op het internet en in brochures geeft goede informatie. Het is handig als u eens kijkt naar de opleidingen waar uw kind op googelt. Uw zoon of dochter kijkt misschien naar andere dingen dan u. De meeste ouders kijken bijvoorbeeld naar het uitvalpercentage in het eerste jaar en het bindend studieadvies. Ook kijken ouders naar de vakken die in het eerste jaar gegeven worden. Zit er veel wiskunde bij en vindt uw kind dat interessant? Of juist helemaal niet? Wat wordt er geschreven over de arbeidsmarkt. Opleidingen vergelijken kan bijvoorbeeld heel goed met een site van de overheid: www.studiekeuze123.nl over studiekeuze.
Heel veel lezen geeft al veel informatie maar niet genoeg. Een goed studiekeuzeproces vraagt ook goed nadenken over jezelf en wat bij je past.
Toen ik mijn zoon vroeg waarom hij niet naar de Open Dag van het ROC wou zei hij: “Daar zitten geen leuke studenten.” Ik heb hem gevraagd hoe hij dat nou weet.. Zijn antwoord: “Dat zie je toch zo aan de foto’s op het internet.“
Opleidingen en opleidingsinstituten vergelijken
De sfeer van een opleiding en een universiteit of hogeschool blijkt heel bepalend voor studiesucces. Als een student zich thuis voelt op een opleiding gaat alles veel makkelijker. Hij heeft sneller een fijne groep vrienden om zich heen, het contact met de docenten en de studieadviseur gaat beter… kortom hij gaat zich sneller thuis voelen op een opleiding. Een student die zich persoonlijk betrokken en gewaardeerd voelt bij een opleiding zal minder snel ‘het bijltje erbij neergooien’, hij zal eerder eens extra taken oppakken in een projectgroep of extra vakken volgen. Dat alles maakt de studententijd aangenamer en succesvoller. Weet uw kind dat hij biologie wilt gaan doen op een universiteit, stimuleer hem de vier universiteiten die deze opleiding aanbieden te vergelijken. Er is een groot verschil in sfeer.
Daar komt nog bij dat de specialisaties en de vakken die worden aangeboden verschillen. Tenslotte kan de opleiding zelf beter of slechter worden beoordeeld door experts. Dit expertoordeel kunt u bijvoorbeeld vergelijken in de keuzegids, dat is een soort ‘consumentengids’ voor aanstaande studenten waar ze opleidingen kunnen vergelijken.
Open Dag bezoeken
Juist omdat de sfeer zo’n bepalende factor is, is het belangrijk een Open Dag te bezoeken. Laat het niet bij één Open Dag. Ik adviseer studenten om minimaal drie Open Dagen te bezoeken. Vergelijk daarbij niet alleen opleidingen maar ook opleidingsinstituten. Helaas is het zo dat leerlingen vaak eerst kiezen voor een universiteit en een stad en daarna pas voor een opleiding. Dat heeft natuurlijk grote risico’s voor studieuitval.
Op een Open Dag bent u ook zeer welkom. De meeste instellingen hebben speciale presentaties voor ouders.
Soms zijn aanstaande studenten wat verlegen en stellen ze onvoldoende vragen. U kunt goed samen met uw kind een paar vragen voorbereiden die hij dan kan stellen. Docenten en voorlichters stellen het erg op prijs als de student vragen stelt. Er zijn vast ook vragen die u zelf wilt stellen. Doet u dat gerust.
De meeste hbo’s en universiteiten stellen het verplicht dat de student een Open Dag heeft bezocht voordat hij zich kan aanmelden. Probeer uw kind te stimuleren al in het voor eindexamenjaar een paar Open Dagen te bezoeken.
Meeloopdagen
Loes vertelt in haar verhaal dat ze na de Open Dag een paar meeloopdagen heeft bezocht. Dat is een logische volgende stap. Op een Open Dag presenteert een opleiding zich vaak van de beste kant. Soms ervaart de student de werkelijkheid toch anders. Die alledaagse werkelijkheid leer je kennen door meeloopdagen te bezoeken. Een student kan met een groepje op pad gaan (groepsmeeloopdag). De meeste studenten doen liever mee aan een individuele meeloopdag (één-op-één meeloopdag). Dan zie je de opleiding zoals die er elke dag uitziet.
Is het handig dat de moeder van Loes haar dochter heeft meegesleurd naar een Open Dag?
Deze vraag kwam wel bij me op toen ik het verhaal van Loes las… Wat vindt u?