13 september 2020 | Categorie: Studiekeuze

Stop met pamperen, advies van studiekeuzecoach

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Jongeren moeten natuurlijk zelf hun studiekeuze maken. Maar soms hebben ze daar wat extra hulp bij nodig. Vaak vragen ze die hulp aan hun ouders. Voor deze ouders heeft studiekeuzecoach Herma Wichman een prikkelend advies: Stop met pamperen!

stop met pamperen

Stop met pamperen, want … het levert op termijn uitsluitend verliezers op

Pittige uitspraak, zul je misschien denken. Toch wil ik je vragen om er eens even over te mijmeren. Wat zou de intentie van ouders, mentoren, docenten en andere volwassenen zijn, die geneigd zijn om jongeren te pamperen? Iedereen heeft ongetwijfeld goede bedoelingen. Als je een paar van die goede bedoelingen hebt bedacht, heb ik de volgende vraag in petto. Komen die goede bedoelingen ook uit? Of is daarvoor iets anders nodig?

Een leven met een gouden randje

Als volwassenen gunnen we jongeren van harte een leven met een gouden randje. We denken vaak daaraan bij te dragen door ze in een soort sprookje te laten opgroeien. We vegen hun pad iedere dag weer schoon, we doen van alles om teleurstellingen te voorkomen. We nemen alle hobbels en bobbels weg die we zien of verwachten. Wat voor effect heeft dat op de jongeren zelf?

Zelf invloed op het leven hebben

We horen van jongeren vaak dat ze in hun beleving weinig ruimte krijgen om zelf invloed op hun leven uit te oefenen. Aan alle kanten zijn de verwachtingen hooggespannen. Doordat ouders en school vaak pal vóór hen gaan staan, zijn ze hun zicht op de mogelijkheden in hun leven kwijt. Jongeren zeggen het fijner te vinden als ouders en school naast of achter hen staan. Op die manier kunnen ze steun ervaren, en erop leren vertrouwen dat ze zelf in staat zijn om te groeien, op alle vlakken.

Stop met pamperen, ga niet in de reddersrol zitten

Dat overnemen van het leven van jongeren door volwassenen is vaak gekoppeld aan de reddersrol.  Dat leidt bij jongeren tot achterover leunen. Ze worden afwachtend. Als dit patroon nog dieper inslijt, van beide kanten, roept het reddersgedrag maar al te vaak slachtoffer- en aanklagergedrag op bij jongeren. Je doet als volwassene vreselijk je best (reddersrol) en vervolgens krijg je nog verwijten ook (aanklagersgedrag) of je krijgt te horen “Dat kan ik niet, wil jij dat voor me doen?” (slachtoffergedrag). Het gevolg is dat je er als volwassene nóg beter in wordt, maar de jongere blijft onwetend, onmachtig, en rekent erop dat anderen altijd voor hem of haar zorgen.

De wereld is geen Efteling

Eenmaal volwassen komt hij of zij met een schok tot de ontdekking dat de wereld anders in elkaar steekt. Hij of zij begint dan pas te leren hoe om te gaan met teleurstellingen, tegenvallers, frustraties, etc. Veel te laat, met onnodig veel risico op burn-out, depressie, vastlopen of andere problemen.  Zo leidt de reddersrol op termijn uitsluitend tot verliezers. In ons trainings- en coachingsprogramma De switch naar intrinsieke motivatie, dat we aanbieden aan scholen, focussen we op een win-win voor jongeren en volwassenen. Heb je een reactie op deze blog? We staan altijd open voor een gesprek. Bel of mail ons gerust. Stip op de horizon coaching. Herma Wichman

Meer weten over uw rol als ouder? Doe mee met het gratis webinar van 6 oktober

Deze studiekeuzecoach beschrijft een ouderrol die ik vaak zie. En die ik zelf ook heb aangenomen in periodes dat mijn eigen kinderen zoekende waren. Maar inderdaad.. dat helpt allemaal niets. Het heeft geen zin een ‘reddende engel’ te zijn als ouder. Wat kun je dan wel doen? 6 oktober geef ik samen met twee studenten een webinar waarin veel tips voor ouders (en studiekiezers) gegeven worden.

Elke maand geef ik, samen met studenten een webinar over studiekeuze en studeren. Hierbij het filmpje van 1 september.

Studiekeuze stripboek

Stop met pamperen, inderdaad. Maar wat dan wel? Ouders die ook vóór 6 oktober al praktische tips willen hebben kunnen eens kijken naar het Studiekeuze Stipboek. Met praktische tips voor ouders en leerlingen. U kunt dit stripboek gratis downloaden.

Stop met pamperen: Lees ook…

Het moet afgelopen zijn met dat pamperen van volwassen kinderen

Coronacrisis redding voor pampergeneratie  en hun

Je kind pamperen is een vorm van kindermishandeling

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.