3 oktober 2019 | Categorie: Studiekeuze

Welke opleidingen hebben decentrale selectie?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Voor de meeste opleidingen in Nederland word je toegelaten als je het goede diploma hebt en je je op tijd aanmeldt. Voor sommige opleidingen is er een selectieprocedure. Welke opleidingen hebben decentrale selectie of numerus fixus?

Welke opleidingen hebben decentrale selectie?

Wat is decentrale selectie of numerus fixus?

Een student wordt voor sommige opleidingen niet zomaar toegelaten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij opleidingen waar je speciale talenten voor moet hebben zoals het conservatorium. Ook heel populaire opleidingen, zoals geneeskunde, hebben een selectieprocedure. Een opleiding met decentrale selectie of een numerus fixus heeft geen plek voor alle studenten die zich voor deze opleiding aanmelden. Die studieplaatsen kunnen om een aantal redenen beperkt zijn.

  • De opleiding neemt niet meer mensen aan omdat ze de kwaliteit hoog willen houden. Ze willen geen grote groepen
  • De opleiding mag niet meer mensen opleiden omdat de opleiding heel duur is en het niet zeker is dat er ook behoefte is aan zoveel afgestudeerden

De opleiding mag zelf bepalen welke studenten zij het meest geschikt vinden voor hun opleiding. Dat wordt niet centraal vanuit de overheid geregeld. Daarom heten deze opleidingen ‘decentrale selectieopleidingen’. De term ‘numerus fixus’ betekent ‘vastgesteld aantal’. Het is gewoon een andere naam voor hetzelfde type opleidingen.

De selectieprocedure

Het is belangrijk je goed voor te bereiden op de decentrale selectieprocedure. Iedere hogeschool of universiteit heeft zijn eigen regels. Lees meer over de selectieprocedure.
Geneeskunde is de meest populaire opleiding. Daarom mag een student zich maar voor één geneeskunde opleiding aanmelden. Dat geldt ook voor tandheelkunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en verloskunde. Een student mag zich verder voor twee opleidingen met decentrale selectieopleidingen aanmelden. Je moet je aanmelden tussen 1 oktober en 15 januari. Half april krijgt de student de uitslag.

Welke opleidingen hebben decentrale selectie?

In het najaar wordt de lijst met decentrale selectieopleidingen bekend gemaakt. De decaan weet welke opleidingen dat zijn en je kunt het ook vinden op Studiekeuze123.nl. verderop in dit artikel vindt u een link naar het voorlopige overzicht van opleidingen met decentrale selectie. Die is nog niet compleet.
De lijst geeft veel informatie. Vanuit de opleidingsnaam kun je doorklikken en dan kom je op de beschrijving van de opleiding. Daar staat ook het studentenoordeel over deze opleiding. En je kunt doorklikken naar de studiebijsluiter. Dat is een lijst ‘harde’ gegevens die iets zeggen over de kwaliteit van de opleiding. Denk dan bijvoorbeeld aan het percentage studenten dat het eerste studiejaar haalt.

Hoeveel studieplaatsen zijn er en hoe vaak mag ik meedoen?

Op de lijst zie je ook hoeveel studieplaatsen er zijn bij die opleiding. Je mag meerdere keren meedoen aan de decentrale selectieprocedure. Ook dat vind je in de lijst. Er zijn opleidingen waar je drie keer mee mag doen maar ook opleidingen waar je maar twee keer een kans kunt wagen. Voor geneeskunde mag je het op sommige universiteiten zelfs maar één keer proberen.

beste interdisciplinaire bachelors

Welke opleidingen hebben decentrale selectie binnen het interessegebied gezondheid op het hbo?

Binnen het interessegebied gezondheid zijn er veel numerus fixus opleidingen.
Op het hbo zijn dat bijvoorbeeld:

  • Huidtherapie
  • Medische hulpverlening
  • Mondzorgkunde
  • Fysiotherapie
  • Toegepaste psychologie
  • Verloskunde
  • Optometrie
  • Verpleegkunde

Sommige opleidingen, zoals verpleegkunde, zijn op sommige hogescholen ‘gewone’ opleidingen waar er geen speciale selectie is.

Welke opleidingen hebben decentrale selectie binnen het interessegebied gezondheid op de universiteit?

Binnen de universiteit zijn de volgende opleidingen onder andere decentrale selectieopleidingen:

  • Biomedische wetenschappen
  • Farmacie
  • Geneeskunde
  • Psychologie
  • Tandheelkunde
  • Voeding en gezondheid
  • Diergeneeskunde

Welke opleidingen hebben decentrale selectie binnen het interessegebied ICT?

  • Creative media and game technologies (hbo)
  • Artificial intelligence (wo)
  • Technische informatica (wo)
  • Kunstmatige intelligentie (wo)

Welke opleidingen hebben decentrale selectie binnen de andere interessegebieden?

Ook binnen andere interessegebieden zijn er decentrale selectieopleidingen:

  • Bouwkunde (wo)
  • Criminologie (wo)
  • Luchtvaart en ruimtevaarttechniek (wo)
  • Politicologie (wo)

De lijst is nog niet compleet

De lijst opleidingen met decentrale selectie is nog niet compleet. Ook kan het zijn dat een van de genoemde opleidingen op een andere hogeschool of universiteit gewoon een vrij toelaatbare opleiding is. Lijst voorlopig overzicht opleidingen met decentrale selectie.

Geen decentrale selectie

Sommige opleidingen, zoals kunstopleidingen, vragen speciale vaardigheden. Maar verder is iemand met het goede diploma en het goede profiel gewoon toelaatbaar. Het is belangrijk je voor 1 mei op te geven voor een opleiding. Er is namelijk vanuit de opleiding een laatste check voor de student om te kijken of hij echt op deze opleiding past. Maar ook als de opleiding een negatief advies geeft kun je nog starten. Een student kan ook nog kiezen voor een andere opleiding. Ook dan wordt hij altijd toegelaten. Schrijft hij zich in na 1 mei, dan kan een opleiding hem weigeren. Meer over de studiekeuzecheck. Aanmelden voor een opleiding, ook decentrale opleidingen, gaat via Studielink.

Plan B

Kiest een student voor een opleiding met decentrale selectie, dan is het belangrijk dat hij ook een alternatief heeft. Een plan B. Binnen alle interessegebieden, ook binnen het interessegebied gezondheid, zijn meerdere opleidingen waar geen speciale selectie voor is.
Onderstaand overzicht helpt misschien daarbij.

Meer opleidingen binnen interessegebieden

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.