16 mei 2019 | Categorie: Studiekeuze

Geneeskunde studeren blijft populair

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn acht universiteiten waar je geneeskunde kunt studeren. Daarvoor melden zich ieder jaar meer jongeren voor aan. Geneeskunde studeren blijft populair. Lang niet al deze studiekiezers worden toegelaten. In dit artikel meer over de decentrale selectie, de toelatingskansen en de alternatieven.

geneeskunde studeren blijft populair

Decentrale selectie geneeskunde

Veel studiekiezers denken erover om ‘dokter te worden’. Terecht, het is een prachtig beroep. Maar zoals bekend krijg je dan wel te maken met decentrale selectie. Niet alle jongeren worden aangenomen voor de studie geneeskunde. In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie. In Rotterdam heb je de meeste kans om aangenomen te worden (48%), in Maastricht de minste (21%).

Wat is dat, decentrale selectie?

Voor een aantal opleidingen zijn er meer belangstellenden dan opleidingsplaatsen. Er kan maar een beperkt aantal studenten beginnen aan de studie. Daarom heten deze opleidingen ook wel ‘numerus fixus’ opleidingen. Opleidingen met een vastgestelde hoeveelheid studenten.
Soms is dat om overschotten op de arbeidsmarkt te voorkomen, soms omdat de opleidingen erg duur zijn, soms omdat de opleiding de kwaliteit van de opleiding wil bewaken en daarom niet meer studenten wil aannemen dan ze aankunnen.
Vroeger werden studenten met hoge cijfers meteen aangenomen en moesten de anderen loten voor een studieplaats. Nu mag iedere opleiding zelf kijken naar welke studenten ze aannemen. Elke universiteit doet dat weer op een andere manier. Daarin zijn ze ook vrij. De toelating wordt niet meer centraal geregeld (daarom heet het ook decentrale selectie). De minister vraagt wel te kijken naar zowel de motivatie als de intellectuele kwaliteiten van de aanstaande student.

beste interdisciplinaire bachelors

 

Voorbereiden op decentrale selectie

Iedere geneeskunde faculteit stelt andere eisen. Een deel van de voorbereiding is dus je goed oriënteren op wat precies die eisen zijn. En het is heel belangrijk je goed te oriënteren op de procedures en de deadlines waar je je aan moet houden. Daar zijn de universiteiten heel strikt in. Meld je je te laat aan, dan kun je het wel vergeten.
De universiteiten hebben hun opleiding ook allemaal anders ingericht. De decentrale selectie wordt daarop afgestemd.
Mijn tip: kijk vooral naar welke opleiding het beste bij je past en kijk minder naar de stad. Dat geldt natuurlijk voor elke opleiding waar een student zich op oriënteert, maar zeker ook voor geneeskunde.

Maar één opleiding geneeskunde kiezen

Misschien denk je: ik meld me op drie plekken aan. Maar dat mag niet voor geneeskunde. Je mag je maar bij één universiteit aanmelden. Je mag je dan nog wel (eigenlijk onbeperkt) aanmelden voor een andere opleiding waar geen decentrale selectie is. En kiest een student voor geneeskunde, dan mag hij ook nog een andere opleiding kiezen waar decentrale selectie voor is, zoals bijvoorbeeld voeding & gezondheid. Je mag ook niet heel vaak meedoen aan de decentrale selectieprocedure. Ook dat mag een universiteit zelf bepalen. Maar het mag nooit meer zijn dan drie keer in totaal.

Of toch iets anders studeren?

Het is belangrijk dat een student die nadenkt over geneeskunde ook verder kijkt naar andere opleidingen. Ik ken veel studenten die altijd zeiden dat ze dokter wilden worden toen ze nog heel jong waren. Dat komt ook omdat dokter worden een aansprekend beroep is dat iedereen kent. Maar misschien wil de studiekiezer uiteindelijk liever nadenken over goede voeding voor iedereen, of het verbeteren van de gezondheid van mensen in ontwikkelingslanden of een nieuw kankermedicijn ontwikkelen. Daar zijn weer andere opleidingen voor. Of de student wil uiteindelijk iets anders waarmee je mensen kunt helpen. Want ‘andere mensen helpen’ is de meest gehoorde motivatie onder jongeren die denken over geneeskunde. Kiest iemand toch echt voor een opleiding op het gebied van gezondheid? Er zijn 137 bacheloropleidingen op het gebied van gezondheid.

Kwaliteit van de opleiding

In de Keuzegids staat veel informatie over de kwaliteit van de opleidingen geneeskunde. De vrije universiteit van Amsterdam scoort volgens de Keuzegids het beste. Als kritische opmerking geeft de Keuzegids mee dat bij alle geneeskundeopleidingen de wetenschappelijke vorming achterblijft. Zelf onderzoek doen komt te weinig aan bod, aldus de Keuzegids.
Kijken naar de kwaliteit van een opleiding is ontzettend belangrijk, zeker als je een opleiding doet die zo lang duurt en zo veel van je vergt. Na de bacheloropleiding moet je immers nog drie jaar een masteropleiding volgen. Lees wat volgens de Keuzegids de beste opleidingen op het gebied van gezondheid zijn.

Geneeskunde studeren blijft populair?

Is een student afgewezen? Uiterlijk 15 april krijg je dat te horen. Dan kun je je nog goed voor 1 mei opgeven voor een andere opleiding. Maar houd wel je e-mail in de gaten. Er zijn ook nog altijd studenten die toch niet aan de studie geneeskunde beginnen. Dan is de volgende student op de wachtlijst aan de beurt. Je moet dan wel snel ‘ja’ zeggen. Anders is deze opleidingsplaats ook weer weg.
Studenten die afgewezen zijn kunnen meestal het volgend jaar een nieuwe poging doen. En in de tussentijd? Er zijn jongeren die kiezen voor een tussenjaar, soms een tussenjaar met vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg. Er zijn ook heel wat jongeren die beginnen met de studie die aanvankelijk hun tweede keus was. En wat blijkt… echt vaak bevalt dit zo goed dat ze het volgende jaar niet eens meer meedoen met de decentrale selectie. Geneeskunde studeren blijft populair maar er zijn veel alternatieven die wellicht beter passen.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: SlimAcademy · 08-01-2020 om 14:29

    Ga jij de decentrale selectie doen? Wil je zeker weten dat je optimaal voorbereid bent en dat je niks hebt laten liggen om tot een hoog rangnummer te komen? Volg dan één van de vele cursussen van SlimAcademy!
    Na het grote succes van de afgelopen jaren (vorig jaar meer dan 400 deelnemers!) organiseert Slim Academy ook dit jaar een inhoudelijke cursus voor gemotiveerde scholieren gericht op de studievaardigheidstoetsen van de Decentrale Selectie. Bekijk onze website en kies de universiteit waar je geïnteresseerd in bent:

    https://slimacademy.nl/decentrale-selectie-geneeskunde/?gclid=CjwKCAiAmNbwBRBOEiwAqcwwpUIk7ITk7FrqIMLsTtVbp7AVJ3munct97RsSDfH5NA7-jKmrxQ1L4RoCyXwQAvD_BwE

    1. Er zijn steeds meer organisaties en ZZP’ers die leerlingen coachen bij de decentrale selectie van met name geneeskunde. Wilt u hierover meer informatie? De universiteit waar uw kind zich aanmeldt heeft die misschien en ook de schooldecaan heeft mogelijk contacten. Ikzelf kan de kwaliteit van dergelijke aanbieders niet beoordelen en kan ook niet overzien wat ze toevoegen. Zijn er mensen die ervaring hebben met dergelijke clubs? Die hoor ik graag. Overigens zijn er ook opleidingen met decentrale selectie waar uiteindelijk het aantal studieplekken en het aanbod van kandidaten op elkaar is afgestemd en dus iedere kandidaat die voldoende capaciteiten heeft aangenomen wordt.
      Ik ontvang graag meer ervaringen met decentrale selectie via het reactieblokje op deze site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.