Studeren kost geld. Maar levert veel op, ook in financieel opzicht. Het is belangrijk dat studiekiezers, studenten en ouders zich goed verdiepen in geldzaken. ‘Studie en geld, geldzaken op een rijtje’ geeft informatie over het leenstelsel, studiekosten, toeslagen en meer.
Studie en geld, informatie van de Rijksoverheid
De Rijksoverheid heeft onlangs een flyer gemaakt over de geldzaken waar een student mee te maken krijgt. (download) Welke regelingen zijn er als je gaat studeren op een mbo, hbo of wo? In dit artikel ga ik vooral in op de regelingen voor hbo en wo. Dit omdat ik hier de meeste ervaring mee heb. Maar mbo-ers doen er zeker goed aan zich ook te verdiepen in de informatie op de download.
1: Studiefinanciering hbo/universiteit
De belangrijkste bron van inkomsten is natuurlijk de studiefinanciering (stufi). De studiefinanciering bestaat uit vier onderdelen:
- De aanvullende beurs
- De OV studentenkaart
- De lening
- Het collegegeldkrediet.
De aanvullende beurs krijg je als je ouders niet heel veel geld verdienen of als je broers of zussen hebt die ook studeren. De aanvullende beurs is een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Verdienen je ouders wat meer, dan krijg je geen aanvullende beurs.
De OV studentenkaart is een gift als je binnen tien jaar je diploma haalt.
De lening is er voor iedereen, bedoeld om van te leven.
Het collegegeldkrediet is ook een lening voor iedereen, bedoeld om je collegegeld te betalen.
Lees meer over de studiefinanciering, over welke bedragen het gaat en hoe lang je kunt lenen.
2: Het profileringsfonds
Als een student ziek wordt, een handicap heeft of als er bijzondere persoonlijke omstandigheden in de familie zijn, kun je via de hogeschool of universiteit in aanmerking komen voor het profileringsfonds. Het is in deze omstandigheden altijd belangrijk hulp te vragen bij de studentendecaan. De studentendecaan kan inhoudelijk hulp regelen, er kunnen aanpassingen zijn in de studie en de student kan ook in aanmerking komen voor financiële hulp.
3: Toeslag voor studenten met een beperking, ziekte of handicap
Als een student een belemmering heeft waardoor hij of zij niet kan werken naast de studie, dan kan de gemeente een toeslag geven. Die moet je aanvragen in de gemeente waar je woont. het kan om wel 300 euro per maand gaan. Lees ook: Financieel slim studeren met een beperking.
Voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben is het echt belangrijk goed contact te houden met de studieadviseur en de studentendecaan. Er zijn veel aanpassingen in het onderwijs mogelijk, maar daar moet de student zelf op tijd om vragen. Liefst voordat de studie begint. Meer informatie.
4: Coronaregelingen, 50% korting op het collegegeld
Er zijn meerdere Coronaregelingen. De belangrijkste is dat iedereen 50% korting krijgt op het collegegeld. Studenten die voor het eerst gaan studeren krijgen in het eerste jaar zelfs 75% korting. Dat geldt ook voor tweedejaars van de lerarenopleiding. Er zijn meer Coronamaatregelen. Je kunt langer gebruik maken van de OV studentenkaart en er zijn voorzieningen voor een student die studievertraging heeft door Corona. Meer Coronaregelingen.
5: Studie en geld: Zorgtoeslag
Bijna alle studenten hebben recht op zorgtoeslag. Voor studenten zal dat zo’n 100 euro per maand zijn. De zorgtoeslag is bedoeld om je zorgverzekering te betalen. Je moet de zorgtoeslag zelf aanvragen. Na je afstuderen zul je meer verdienen. Dan krijg je mogelijk geen zorgtoeslag meer omdat je dan meer inkomen hebt en moet je dit stopzetten. Bereken de toeslagen waar je recht op hebt.
6: Studie en geld: Huurtoeslag
Soms krijgen studenten die zelfstandig wonen en weinig verdienen huurtoeslag. Bereken de toeslagen waar je recht op hebt.
7: Kinderbijslag
Ouders met een kind onder de 18 dat studeert hebben recht op kinderbijslag.
8: Geen studiefinanciering (meer)
Dan zijn studiekosten aftrekbaar van de belasting.
Andere inkomsten van studenten, bijbaan en ouderbijdrage
- Ouderbijdrage: Ouders worden geacht wat bij te dragen aan de opleiding van hun kind. Dit is een vrijwillige bijdrage. Kunnen ouders dat niet betalen, dan komt de student in aanmerking voor een aanvullende beurs. Helaas mogen ouders deze bijdrage niet aftrekken van de belasting.
- Bijbaan: studenten hebben vaak een bijbaan. Dat levert gemiddeld zo’n 400 euro per maand op. Maar veel werken naast een studie is niet bij elke studie mogelijk. ook in het eerste studiejaar is het vaak niet zo slim om veel te werken. In het begin is het lastig de focus te houden op de studie. Het is belangrijk geen studievertraging op te lopen door de bijbaan.
Meer over studie en geld
Wat kost studeren?
Aflossen studieschuld, bereken het van tevoren
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?
Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?
Lees de informatie van Nibud
Geld lenen voor je studie, Rijksoverheid