30 januari 2018 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze-informatie… er is veel te vinden…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studiekeuze is niet eenvoudig. Dat weet u als ouder van een studiekiezer inmiddels als geen ander. Het studiekeuzeproces is iets dat uw zoon of dochter uiteindelijk zelf moet doen, maar als ouder kun je wel een handje helpen. Bijvoorbeeld door te wijzen op alle studiekeuze-informatie die er beschikbaar is. ‘Googelen’ levert heel wat interessante sites, filmpjes en boeken op over ‘studiekeuze’.

Volgend jaar studerenTwee soorten studiekeuze-informatie

Er zijn twee soorten informatie:
Op de eerste plaats informatie die helpt om goed te kiezen. Deze informatie gaat in op het studiekeuzeproces. Studiekiezers krijgen tips over hoe ze op een goede manier kunnen leren kiezen.
Op de tweede plaats is er informatie die gaat over de inhoud van opleidingen. Vaak wordt deze informatie door de opleidingen zelf gegeven.
Ik vind beide is belangrijk. Natuurlijk moet de studiekiezer weten ‘wat er allemaal te koop is ‘in studiekeuzeland. Maar je moet ook weten hoe je op een goede manier keuzes maakt. Waar je allemaal op moet letten, bij jezelf en ook bij de opleidingen die je onderzoekt.
Dit artikel gaat over ‘informatie vinden om goed te kiezen’.
Er zijn vele websites, youtube filmpjes en ook boeken over hoe je een goede studiekeuze maakt. Sommige studiekiezers werken het liefst met een site, andere weer met een filmpje, weer andere met een boek. Snuffelen op bol.com levert een hele lijst boeken op over het studiekeuzeproces. Pas verschenen is het ‘Studiekeuzedoeboek’, geschreven door Annemieke Offerman en Loth van Veen.

Studiekeuze doeboek

Boek over het studiekeuzeproces

Het Studiekeuzedoeboek

‘Weet je al wat je wilt studeren?’ Word jij al gek van deze vraag? Een studie kiezen is anno 2018 zo makkelijk nog niet. Met keuze uit ruim 2500 opleidingen (!) zijn er veel mogelijkheden voor (aankomende) studenten. Op open dagen van de opleidingen is het best lastig om een realistisch beeld te krijgen wat een studie nu precies inhoudt; laat staan van het toekomstige beroep.

Speciaal voor twijfelaars

Speciaal voor alle twijfelaars schreven wij het Studiekeuzedoeboek. We laten je zien dat het maken van een studiekeuze helemaal niet stressvol of vervelend hoeft te zijn. Door de keuze als een kans te zien, in actie te komen en het keuzeproces gestructureerd te doorlopen, kies je binnen no time de studie die echt bij je past.

Doeboek

We maakten een doeboek: een boek met uitleg over het maken van keuzes, maar vooral een boek met véél actie. De eerste twee hoofdstukken vertellen over hoe mensen keuzes maken en waarom het maken van een studiekeuze zo stressvol kan zijn. Daarna kom je zelf in actie: opdrachten die helpen meer over jezelf te ontdekken. Je weet aan het einde van deze hoofdstukken wie je bent, wat voor jou belangrijk is en hoe jij keuzes maakt. Het laatste hoofdstuk bevat praktische tips over het bezoeken van open dagen, proefstudeerdagen, inschrijven en studeren.

Publicatie van ‘Intermijn’

In 2013 hebben wij Intermijn opgericht. In de jaren daarvoor waren wij werkzaam in het voortgezet onderwijs en ontdekten we dat veel examenleerlingen moeite hadden met het maken van een studiekeuze. Intermijn is een studiekeuzeorganisatie met een duidelijke visie als het gaat om kiezen: kiezen moet je leren. De programma’s van Intermijn leveren (aankomende) studenten een flinke dosis zelfkennis, zelfvertrouwen en een open en onderzoekende houding op, waarmee het kiezen van een studie die bij hen past een stuk eenvoudiger wordt.  Annemieke Offerman en Loth van Veen,  www.intermijn.nl

De rol van de school

Intermijn is een van de professsionele organisaties die zich met studiekeuze bezighoudt. Soms kun je daar individuele begeleiding krijgen. Soms zijn er studiekeuzeprogramma’s die je bijvoorbeeld tijdens een tussenjaar volgt. Een uitkomst voor studiekiezers die extra hulp nodig hebben naast of na de begeleiding van de decaan en de mentor. De decaan kent er verschillende. U kunt hem of haar advies vragen over welke studiekeuzeprofessional of welk studiekeuzebureau past bij uw kind. Ook als uw zoon of dochter niet meer op school zit kunt u de (ex) decaan om advies vragen. De decaan is dé expert op het gebied van studiekeuze.

studiekeuze-informatie

De decaan is dé expert op het gebied van studiekeuze. Hij of zij kan u verwijzen naar aanvullende studiekeuze-infomatie naast de LOB lessen op school

LOB programma’s op school

Ook op school krijgen leerlingen LOB lessen (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding). Hiervoor zijn ook lesmethodes zoals dedecaan.net, Qompas of Yubu. Vaak is er bij deze lesmethodes ook een module voor ouders.
Toch zeggen heel wat studiekiezers dat ze het waarderen als ouders en andere familieleden ondersteunen in het studiekeuzeproces, naast alles wat er al op school gebeurt. Een ‘doeboek’ zoals van Intermijn is misschien nét dat beetje structuur dat ouders en studiekiezers nodig hebben om over studiekeuze praten. Maar zoals gezegd, er is heel veel studiekeuze-informatie. Snuffel eens, samen met uw zoon of dochter, wat er allemaal is en wat bij u en de studiekiezer past. Ook hierin kan de decaan adviseren.

Meer boeken, films of sites?

Kent u meer boeken, films of sites over studiekeuze-informatie. Of hebt u zelf misschien iets uitgegeven? Ik hoor het graag en communiceer de informatie via dit blog.

Hermien Miltenburg, oudervoorlichter

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.