2 november 2021 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze is een zoektocht, extra lastig voor jongens

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Studiekeuze is een zoektocht. Voor de meeste jong-volwassenen. Het valt me op dat jongens nog eens extra moeite hebben met dit proces. Vader en studieloopbaancoach Paul Heijmering schrijft over de zoektocht van zijn zoon.

Paul Heijmering

Studiekeuze is een zoektocht, vooral voor onze zoon

Onze meiden er snel over uit waren wat ze wilden gaan doen na het voortgezet onderwijs, voor zoon Jelle was het een flinke zoektocht. De havo was voor hem lastig. Niet intellectueel, maar dat stilzitten, veel luisteren, weinig doen en de stress van de vele repetities maakte dat het een flinke bevalling werd om de school met diploma te verlaten. Dat lukte. Op naar iets nieuws, wat was hij (en wij!) eraan toe.

Lastig

Dat het hbo ging worden lag na havo voor de hand. Een particuliere hbo leek prachtig maar bleek erg kostbaar. Dat was dus eigenlijk geen optie. Utrecht was met Amsterdam voor onze zoon de voor de hand liggende locatie voor een studie. (opmerking Hermien Miltenburg: De meeste hbo’s en universiteiten mogen het wettelijk collegegeld rekenen. Dat is vele malen lager dan de werkelijke kostprijs. Particuliere hbo’s rekenen de werkelijke kosten. De studenten krijgen dus geen subsidie op het collegegeld. Op www.studiekeuze123.nl vind je alle hbo’s en universiteiten. En alle opleidingen die er daar zijn, ook de particuliere opleidingen zonder subsidie. Lees meer over subsidie op collegegeld. )

Studiekeuze is een zoektocht, open dagen bezoeken

Maar wat? Sport, video en creatieve dingen leken hem wel leuk. En dus stapten we auto in en uit voor de diverse open dagen. HKU, HU, HvA. Maar waar ik als vader enthousiast kon worden van een verhaal van een voorlichter, merkte ik dat Jelle op z’n mobiel zat te kijken en al nee schudde. Bij de HKU had dat ook wel te maken met het werk dat de diverse studenten lieten zien: prachtig videomateriaal wat ze al als scholier maakten, en nu op het hbo verder hadden geperfectioneerd. Dat zorgde bij mijn zoon voor het gevoel: dat gaat mij nooit lukken…Van de sportopleiding had ik hoge verwachtingen. Hij leefde voor de sport en studeren met gelijkgestemden leek mij voor de hand liggend. En dus was ik best even teleurgesteld toen hij al vroeg thuiskwam. ‘Daar kun je alleen maar sportdocent mee worden. En dát ga ik niet doen’ Wat een eerste indruk al niet doet, of de aangedragen voorbeelden van de voorlichters.

studiekeuze is een zoektocht

Een brede opleiding?

Het moest iets breders worden. Al zoekend kwamen we bij de HU op de hbo-opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming, ondertussen Social work. In mijn ogen de meest brede opleiding van Nederland. Maar eens gaan kijken.

Praten met studenten

Binnen werden we enthousiast welkom geheten door blije studenten. ‘Hi, doe je mee met het welkomstspel’? Voordat Jelle nee had kunnen zeggen stond hij in een kring. En de ouders stonden er wat omheen. De blije studente heette iedereen welkom en gaf aan dat het erg belangrijk is om iedereen de ruimte te geven elkaar te leren kennen. En dat gingen ze daarom ook nu doen, een real life oefening. En daar kwam het: een bol wol, die spontaan door haar werd overgegooid naar de overkant. De bedoeling was dat de ontvanger de groep inkeek, zijn naam zei en dan weer iemand uitzocht. En zo ging de bol wol blij van de een naar de ander.

Mijn zoon ging serieus met een studente praten

Ik schatte in dat dat het moment voor mijn zoon zou zijn om per direct uit de kring te stappen en naar de uitgang te benen. Maar nee, hij bleef staan en deed braaf mee. Ik keek maar even de andere kant op en stelde nadat de oefening ten einde was maar geen vragen. Via via kwamen we op de hoogste verdieping van het gebouw. In een van de zaaltjes stond een scherm waarop een video werd getoond. We stonden even te kijken toen een studente naar binnen kwam. Ze begon te vertellen dat zij vanuit de minor fotografie en video, de opdracht had aangenomen om een sfeerimpressie van de studiereis naar Berlijn te maken. Ik zag hoe Jelle met haar in gesprek kwam, en serieus vragen ging stellen.

Zoon Jelle

Studiekeuze is een zoektocht en veel praten helpt

Het laat zich raden, Jelle schreef zich in voor CMV. De andere alternatieven, zoals iets met websites maken en creatieve communicatie bij Communicatie en multimedia design, wekten onvoldoende zijn interesse. Te veel achter de pc. Het gesprek met het meisje over de video had hem ertoe gebracht voor CMV te kiezen.
En daar was het dus tijd om als ouder in gesprek te gaan: wat trekt je er in aan? Heb je de groep gezien, dat worden straks je medestudenten, het is een sociale opleiding, waar dus mensen voor kiezen als ze social work etc. willen gaan doen. Zie je jezelf dat doen? Hij had z’n zinnen gezet op deze opleiding. En het zoekproces had voor hem ook al lang genoeg geduurd.

Ik hield als vader mijn hart vast

Eenmaal gestart waren de oefeningen niet van de lucht. Ik hield mijn hart vast. Maar Jelle wist dat hij er doorheen moest, omdat er een dag zou komen dat hij leukere opdrachten en oefeningen kreeg. Het haalbaarheid onderzoek voor een gemeente was al een stuk in de richting. Maar ja, echt helemaal blij werd hij van de minor fotografie en video. Wat leerde hij er veel. En toen zagen we de puzzelstukjes in elkaar vallen. Want het werd geen sfeerimpressie over Berlijn, maar een heuse docu over twee broers die vanuit Syrië naar Nederland waren gevlucht, en eenmaal hier een hele andere ontwikkeling hadden doorgemaakt. Met het bizarre resultaat dat de een, een voormalig CMV-student, in een gevangenis kwam te werken waar zijn broer er achter de tralies had gezeten.

Mijn zoon werd een gemotiveerde student

De docu gaf een laatste zetje zelfvertrouwen om zich meer en meer op video en fotografie te gaan richten. En dus werd de opleiding binnen de tijd afgerond. De motivatie was er.
Jelle kijkt met minder tevredenheid terug op de lessen en oefeningen, behalve die die zich richten op zijn nieuwe liefde, video en fotografie. Waar hij aangeeft niet veel meer te hebben geleerd, weet ik wel beter: de opleiding heeft hem enorm veel gebracht, vaardigheden en een sociaal kompas die hij elke dag inzet en waar wij als ouders, zijn zussen en zijn vrienden erg veel plezier aan beleven: een ongelooflijk sociale jongen die met zelfvertrouwen de wereld inkijkt en deze op zijn manier weer een stukje mooier wil maken.

Mooi voorbeeld

Voor mij is deze zoektocht en studie een mooi voorbeeld van hoe het werkt als de studiekeuze zo lastig is, er meer Nee’s zijn dan positieve reacties op mogelijke opleidingen. Dat geldt voor zoveel jongeren. Een kleine trigger zoals een opmerking van een voorlichter kan maken dat de studiekiezer ja of nee tegen een opleiding zegt. Niet altijd terecht. Het loont dus om een opleiding van meerdere kanten te bekijken en om vooral met de huidige studentenStudiekeuze en praten met studenten in gesprek te gaan. Die er vaak in grote getalen zijn op open dagen en meeloopdagen.

Studiekeuze is een zoektocht en mijn zoon heeft die succesvol afgerond

Een brede opleiding, met veel verschillende onderdelen en daardoor ook veel mogelijkheden tot ontwikkeling, kunnen goed werken. Het heeft Jelle door het hbo laten stromen, waardoor hij nu bij een fantastisch videoproductie bedrijf mooie montages, oh nee, ik moet zeggen Edits, maakt. En het aandurfde om een video te maken van een bruiloft, iets waar ik niet aan zou moeten denken. Genoeg zelfvertrouwen dus….

Paul Heijmering is zelfstandig studiekeuze begeleider. www.mibio.nl

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 4 reacties.

  1. Door: Olav de Kock · 03-11-2021 om 09:24

    Ik wil me graag aanmelden voor 17 november maar dat kan niet vanwege technische fout?

    1. Wat fijn dat u dit meldt. Ik heb ‘de technische mensen’gevraagd hiernaar te kijken. Maar in elk geval kunt u op 17 november om 19.30 gewoon via de link inloggen voor het webinar.

      1. Door: Silvia · 04-11-2021 om 14:39

        Hermien, 19:30 of 20:30? bij de uitnodiging staat 20:30 volgens mij (:

        1. Het moet zijn 19.30

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.