Studiekeuzekind

Studiesucces en planning

Goed plannen is het halve werk. Studiesucces en planning heeft alles met elkaar te maken. Sommige jongvolwassenen hebben het daar wel moeilijk mee. Waar moet de (aanstaande) student allemaal op letten?

Zelf doen

U herinnert zich nog wel dat uw kind, vele jaren geleden, voor het eerst de woorden ‘zelf doen’ uitsprak. Hartstikke mooi dat de drang om zelfstandig te zijn, zo diep geworteld is bij mensen. De meeste eerstejaars zijn hartstikke blij dat ze nu alles ‘zelf kunnen doen’.
Er zijn wel echt veel dingen die de beginnend student zelf moet doen. Dat moet natuurlijk ook geleerd worden, en daar hebt u de afgelopen jaren in geïnvesteerd. Nu plukt uw kind daarvan de vruchten.
Studiesucces en planning gaan hand-in-hand. Een goede planning is het halve werk. En er moet veel gepland worden…Hoe houdt de student overzicht? Denk dan niet alleen aan de studie maar ook aan allerlei huishoudelijke dingen. Houdt uw kind rekening met de tijd die het kost om op kamers te wonen? Veel studenten ontdekken nu pas hoeveel tijd het kost om te koken, de administratie te doen, de kamer netjes te houden.. kortom.. ze ontdekken wat ouders zoal doen voor hun kind. Blijft uw kind nog even bij u wonen? Ook reizen kost tijd en moet gepland worden. En lukt het uw kind zijn financiën goed te plannen?

Studiesucces en planning, de studie

Op de middelbare school kreeg uw kind de stof in min of meer hapklare brokken aangereikt. Op het Hoger Onderwijs wordt er veel meer van de student gevraagd. Hij zal zijn eigen planning moeten maken. In het allereerste begin zal er nog iets van een vakkenrooster zijn, naarmate de studie vordert heeft de student meer keuzevrijheid. Hij kan steeds meer zelf bepalen welke vakken hij volgt, hoe hij de stof indeelt en wanneer de tentamens gemaakt worden. Dit is wel een gesprekje tussen u en uw kind waard. Vragen als “Wanneer zijn je collegeweken en wanneer je tentamens?” “Mag ik je studieboeken eens zien?” “Krijg je altijd de power point presentaties van je docent?” zijn dodelijk als het controlevragen zijn, maar op een andere toon gebracht, kunnen ze misschien helpen om eens een beetje mee te kijken naar de studieplanning. En kan de student het alleen af? Mooi, alweer een zorg minder. Veel studenten zijn zoals onderstaande eerstejaars.

Op de universiteit kregen we een heel overzicht van welke vakken ik het eerste trimester moest doen en ook welke boeken ik moest kopen en wanneer de tentamens waren. Dat was super handig. Ik heb gewoon deze planning gevolgd, en dat ging goed. Geen vuiltje aan de lucht. Marion

Gaat het minder goed? Dan is het verstandig als de student de studieadviseur om advies vraagt.
Zijn er speciale belemmeringen, dan kan de student ook naar de studentendecaan gaan. Zijn er ernstige beperkingen, dan kan dat op sommige instituten ook al voordat uw kind aan de studie begint, soms kan er dan meteen al naar een bepaalde planning gekeken worden.

De tijd goed indelen

Studenten ontdekken meestal pas tijdens de studie hoeveel tijd ‘het huishouden’ kost. Opeens is de koelkast niet meer ‘vanzelf’ gevuld. Kleren blijken zo nu en dan gewassen te moeten worden. Koken, de kamer opruimen, een keertje poetsen, de afwas… allemaal dingen die veel meer tijd kosten dan de gemiddelde student zich van te voren realiseert. Studenten moeten ook wel een beetje handig worden in die dingen. Het is écht waar, er zijn écht studenten die hun ouders opbellen om te vragen hoe de wasmachine werkt of hoe lang rijst moet koken.
Ook ontspanning kost tijd. Wanneer ga je sporten? Naar welke feesten ga je wel, en welke sla je over? Welke weekenden ga je naar je ouders? Is er ook nog tijd voor je vrienden van de middelbare school? Een eerstejaars heeft veel aan zijn hoofd…
Blijft de student nog even bij u thuis wonen? Ook dan valt er genoeg te plannen. Studenten onderschatten nogal eens hoeveel tijd het kost om te reizen en hoe moe je daarvan wordt.

Ik hoefde maar een uurtje met de trein, een uurtje heen, een uurtje terug. Ik dacht, mooi, dan kan ik dan al een groot deel van mijn huiswerk maken. Maar wat ik onderschatte is dat het soms hartstikke druk was in de trein en ik me ook niet altijd goed kon concentreren na een lange dag les. En na de trein komt dan ook nog de bus… Het reizen kostte me meer dan die twee uur die ik berekend had. Nu ik op kamers woon is mijn leven een stuk rustiger geworden, Auke

De tijd goed indelen is meer dan alleen de studie plannen. Studiesucces en planning is ook kijken naar de organisatie van je dagelijkse leven.

Geld en administratie

Slim omgaan met je geld is een hele uitdaging voor studenten. Het is in de studentenwereld ook wel een beetje een sport om zoveel mogelijk besparingstips te bedenken (zie de flyer op de site, Hoe besparen studenten). Sommige studenten vinden het fijn als u een keer samen naar de administratie kijkt. Kan de student goed budgetteren? Heeft hij een goed overzicht van zijn kosten? Zijn de verzekeringen op orde?

Toen ik eens al mijn spullen zo bij elkaar optelde kwam ik aan een heel bedrag… Mijn laptop, mijn telefoon, mijn kleren…is dat allemaal wel verzekerd nu ik op kamers woon? Ik moet dat toch eens aan mijn ouders vragen, Ceciel

En de studielening? Loopt dat allemaal naar wens? En heeft uw kind een flinke bijbaan… hoe zit het met de belasting? Een keertje belangstellend vragen stellen kan geen kwaad. Studiesucces en planning heeft ook met geld te maken. Het is jammer als geldzorgen de studievoortgang belemmeren. En met een beetje ‘over de schouder meekijken’, in het begin, kunt u veel ellende voorkomen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u afstand houdt.

Andere tips voor studiesucces?

Deze tien tips voor studiesucces zijn o.a. gebaseerd op onderzoek in opdracht van de VO-Raad en ervaringen van studieadviseurs, docenten en opleidingsdirecteuren. Dit was tip negen. De laatste tip is eigenlijk geen tip maar een vraag die ik aan vele studenten heb voorgelegd: “Zijn je ouders nu overbodig?” De komende week ga ik daar dieper op in. Wilt u reageren op de tips? Graag! Ook is er op 5 september 2016 een webinar voor ouders en eerstejaars over studiesucces.
De andere tips voor studiesucces zijn:

Mobiele versie afsluiten