16 september 2023 | Categorie: Studiekeuze

Tien don’ts bij studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat zijn de tien don’ts bij studiekeuze? In de studiekeuzespecial van decanenvereniging Biond verscheen een artikel van mij over dit onderwerp. De studiekeuzespecial helpt leerlingen en ouders na te denken over het studiekeuzeproces. In dit artikel meer over de tien don’ts bij studiekeuze.

Tien don'ts bij studiekeuze...

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden na de middelbare school. Maar welke route past het beste bij je kind?

Tien don’ts bij studiekeuze… Niet doen nummer 1

Stel de studiekeuze niet uit tot het examenjaar. Studenten die achteraf zeggen dat ze verkeerd gekozen hebben, zeggen dat ze ook eigenlijk de studiekeuze te lang hebben uitgesteld.

2: Het is geen keuze voor je leven

Jongeren denken nogal eens dat de studiekeuze en keuze voor het leven is. Maar binnen een studie kun je nog heel veel kanten op. Veel studenten kiezen later in hun opleiding een heel ander vakkenpakket dan ze aanvankelijk dachten. Er is vaak veel ruimte voor vrije keuze verderop in de studie.

3: Luister niet teveel naar je vrienden

Er zijn ook altijd jongeren die kiezen voor hun studie of een studentenstad omdat hun vrienden dat ook doen. Natuurlijk, een nieuw (studenten)leven beginnen is spannend. Maar stimuleer je kind zijn eigen weg te zoeken en niet de bekende vrienden achterna te lopen. Als student maak je immers weer nieuwe vrienden (erbij).

4: Tien don’ts bij studiekeuze… laat je kind niet teveel naar jou luisteren

Geef je kind goede raad, kijk kritisch mee… Maar laat hem vooral zijn eigen keuzes maken.

5: Spring niet in het diepe

Stimuleer je kind naar veel Open Dagen te gaan. Vergelijk opleidingen. Probeer je kind aan te moedigen naar meeloopdagen te gaan. De meeste studenten vonden een meeloopdag de zinvolste activiteit bij studiekeuze.

Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

6: Kies niet voor het geld

Natuurlijk, geld is belangrijk. Straks een goed betaalde baan hebben is super. Maar belangrijker nog is vijftig jaar werken met plezier. En met passie.

7: Tien don’ts bij studiekeuze… Denk niet te snel dat je het al weet

Sommige jongeren weten al van jongs af aan wat ze willen worden. Dan niets meer doen aan studiekeuze? Ik vind van wel. Is deze studie en dit interessegebied echt wat hij of zij zich op jonge leeftijd daarbij voorstelde?

8: Kies niet per se voor een beroep

Na de studie veranderen mensen nog vaak van baan en functie veranderen. Jij als ouder weet dat. Vertel je kind over de zijpaden en onverwachte wendingen in jouw loopbaan. En de verrassingen tijdens de carrière van je vrienden. De meeste studenten weten pas echt wat hun eerste beroep wordt, in de laatste maanden van de studie. Dat geldt zeker voor universitaire studenten.

9: Kies niet voor de stad maar voor de studie

Steeds meer studenten denken: Ik heb het prima bij mijn ouders en hier in de buurt is er ook een hogeschool of universiteit. Maar is daar echt wel de droomstudie van je kind? En past de sfeer van deze instelling bij je kind? Andersom komt ook voor. Jongeren die het heel aantrekkelijk vinden naar een bepaalde studentenstad te gaan.
Maar pas op. Het gaat hier niet over ‘stadkeuze’ maar over ‘studiekeuze’. De keuze voor de studie moet op de eerste plaats komen.

10: Denk niet: Dat wordt relaxed!

Natuurlijk, het studentenleven is leuk. Maar studeren is ook hard werken, zo ongeveer 40 uur per week. Heeft een student weinig lesuren (contacturen)? Dan is het voor de meeste studenten nog lastiger. Minder lestijd betekent: meer zelfstudie. In de studiebijsluiter kun je vinden hoeveel contacttijd er voor de student staat ingepland bij een studie. Er zijn grote verschillen.

Er is ook een artikel: 10 do’s bij studiekeuze.

Reageren? Dat kan via onderstaand reactieblok of mail naar hermien.miltenburg@wur.nl of danielle.vogels@wur.nl

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.