Tussenjaar invullen: gratis workshop Tussenjaarplan
Hoe kun je het best een tussenjaar invullen? Voor jongeren die denken aan een tussenjaar en hun ouders/verzorgers bedacht ik workshop Tussenjaarplan. Hieraan kun je op deelnemen op veel scholen. Op woensdagavond 12 maart geef ik een gratis online editie van deze workshop.
Wie kan kiezen voor een tussenjaar?
Ben je minimaal 16 jaar en in bezit van een diploma havo, vwo of mbo minimaal niveau 2, dan kun je een tussenjaar nemen. De leerplicht geldt dan niet meer. Zo’n jaar brengt risico’s met zich mee, maar je kunt het ook gebruiken om een betere overstap te maken naar een vervolgopleiding. Gemiddeld stopt bijna 1 op de 3 eerstejaars op hbo’s en universiteiten met de studie. Slim dus om te bekijken of en hoe een tussenjaar goed kan zijn.
Studiekeuze en tussenjaar invullen
Om ervoor te zorgen dat studiekiezers vanuit scholen informatie krijgen over mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar richtte ik het TussenjaarKenniscentrum op. Daarbij ben ik nu betrokken als vrijwilliger, omdat ik als voorlichter van studiekeuzebegeleiders in dienst ben van Wageningen University & Research.
Op de website van het TussenjaarKenniscentrum staan mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar in binnen- en buitenland. Maar zoals ook geldt voor het maken van een studiekeuze: weten wat er mogelijk is, wil nog niet zeggen dat je weet wat het best is voor jou, of voor jouw kind.
Hoge kosten niet nodig
Een goed tussenjaar hoeft niet veel geld te kosten. Ook niet als je wilt reizen. De beste invulling van zo’n jaar is voor iedereen anders. Dit is een combinatie van dat waar je veel zin in hebt en wat nuttig is voor jou. In workshop Tussenjaarplan krijg je informatie en opdrachten die helpen ontdekken wat dit kan zijn voor jou, of voor jouw kind.
Tussenjaar invullen: de rol van ouders/verzorgers
Jongeren kunnen deelnemen aan workshop Tussenjaarplan samen met ouders/verzorgers. Zij krijgen hierin aparte informatie en opdrachten om ervoor te zorgen dat ze kunnen helpen risico’s van een tussenjaar te beperken. En ervoor te zorgen dat ze zich zo min mogelijk met de invulling bemoeien. Want een tussenjaar invullen kan je kind het best zelf doen.
Toch geen tussenjaar?
Toen ik deze workshop nog zelf op scholen gaf, startte ik met de vraag wie al zeker wist dat er een tussenjaar zou komen. Vaak wist een flink deel van de deelnemers dit nog niet zeker. Voor wie twijfelt over een tussenjaar helpt deze workshop om de knoop door te hakken. Ook voor deelnemers die alsnog aansluitend aan het eindexamen gaan studeren, helpt deze workshop bij de overstap naar een vervolopleiding.