11 januari 2018 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze en studies vergelijken binnen interessegebieden

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Gaat uw zoon of dochter over een of twee jaar studeren? Studiekeuze en studies vergelijken is dan vast vaker een onderwerp bij u thuis. Om studies goed te vergelijken zijn er ook vergelijkingssites gemaakt. Dat maakt het naast elkaar zetten van studies makkelijker.

studiekeuze en studies vergelijken
Studiekeuze en uw verantwoordelijkheid als coachende ouder

Uiteraard is een goede studiekeuze vooral de verantwoordelijkheid van de aanstaande student zelf. Maar veel jongvolwassenen vinden het prettig als hun ouders ‘een beetje meekijken’. Studenten vinden het belangrijk dat ze met hun ouders kunnen praten over met name persoonlijke zaken. Ze zoeken antwoorden op vragen als ‘wat wil ik’, ‘wat kan ik’, ‘wat wil ik met mijn leven’… Ouders zijn hier duidelijk een coach.

Studiekeuze en studies vergelijken

Er is nog een andere belangrijke rol voor ouders: meehelpen studies te vergelijken. Ik raad aanstaande studenten (en hun ouders) aan goed naar vergelijkingssites te kijken. In dit blog heb ik meermalen aandacht geschonken aan twee belangrijke vergelijkingssites: www.studiekeuze123.nl en www.kiesjestudie.nl. In dit artikel ga ik in op de laatstgenoemde site.

Waarom deze vergelijkingssite?

De site opent met de zinnen ‘Kiesjestudie bevat informatie voor scholieren en studenten die een bachelor of master studie zoeken. Opleidingen worden met elkaar vergeleken en door studenten zelf beoordeeld, zodat meteen zichtbaar is welke hogeschool of universiteit de beste kwaliteit biedt. De best scorende opleidingen worden duidelijk aangegeven’. Het is inderdaad belangrijk de kwaliteit van opleidingen te vergelijken.
Een waarschuwing is ook op zijn plaats. Al wordt een hogeschool of universiteit nog zo goed aangeschreven.. ga uw kind niet pushen daar naartoe te gaan. De student moet vooral de inhoud van de opleidingen zien zitten en zich goed voelen bij de sfeer van de instelling.

De opbouw van ‘Kies je studie’

Op de home pagina vind je, heel makkelijk, al meteen een helder keuzemenu in twee kolommen.

Kolom 1: kies je bachelor, kies je master, kies je vakgebied.
Kolom 2: kies je hogeschool, kies je universiteit, kies je studiestad.

Kies je vakgebied / interesegebied

Dit vind ik een heel handige en overzichtelijke knop voor studiekiezers die nog niet zo goed weten welke richting ze uit willen. Er staat een overzichtelijk rijtje vakgebieden zoals ‘onderwijs en opvoeding’, ’taal en communicatie’, ‘kunst en cultuur’ etc. Klik je op de knop ‘onderwijs en opvoeding’, dan verschijnt er een rijtje opleidingen. Klik je op een van de opleidingsnamen dan zie je of dit een bachelor of een masteropleiding is. Je ziet ook of dit hbo of wo niveau is en hoe deze opleiding is gewaardeerd. Je ziet in welke stad deze opleiding is en ‘feiten en cijfers’. Studiekeuze en studies vergelijken wordt zo een stuk makkelijker.

Kies je bachelor

Klik je op ‘bachelor’, dan moet je opnieuw een menu invullen. Begin dan bijvoorbeeld met : ‘kies je vakgebied’. Er komt dan een hele lijst opleidingen met de best beoordeelde bovenaan. Een studiekiezer kan ook het vakgebied nader specificeren. Dan moet je op de knop ‘kies je studierichting’ drukken. Zit uw zoon of dochter op de havo, dan is het logisch om alleen naar de selectie op hbo niveau te kijken. Zit uw kind op het vwo, dan is het slim om zowel naar hbo als wo te kijken. Studiekeuze en studies vergelijken betekent ook nadenken op welk niveau je deze opleiding wilt volgen.

Kies je master

Zit uw zoon of dochter nog op de middelbare school, dan is het vooral belangrijk naar de bachelor te kijken. De master is nog ver weg. Ik zou dit alleen doen als een aanstaande student echt een specifieke masteropleiding op het oog heeft. Dan is het slim om te kijken welke bachelors toelating geven tot deze master.

Kies je hogeschool, kies je universiteit

Ik vind dat de student op de eerste plaats naar de inhoud van de studie moet kijken. Vervolgens is het goed na te denken op welk niveau de studie moet zijn. Hbo of wo? Weet de studiekiezer dit, dan is het zeker zinvol ook opleidingsinstituten met elkaar te vergelijken. Achter de knop ‘kies je hogeschool’ of ‘kies je universiteit’ vind je een lijst met de bachelors en de masters die er daar gegeven worden.

Kies je stad

Veel studenten kiezen eerst de stad en dan pas de studie. Dat is een gevaarlijke studiekeuzehouding. Heel wat uitval van eerstejaars studenten is terug te voeren tot een verkeerde studiekeuze. In de praktijk hoor ik nogal eens:
‘Op kamers gaan is duur… ik heb het goed bij mijn ouders… mijn ouders willen ook graag dat ik nog thuis blijf wonen… wat kan ik hier in de buurt studeren?’
Ook hoor ik:
‘Ik woon nu al mijn hele leven in dit dorp. Nu wil ik eindelijk naar de grote stad. Genieten van het studentenleven… en o ja, wat kan ik daar eigenlijk studeren?’
Ik breng het nu wat overdreven. Maar als ‘nadenkertje’ wil ik dit toch wel meegeven.

Meer over de opleidingen

Met een korte klik op de opleidingsnamen komt de studiekiezer heel snel veel te weten over heel veel opleidingen. Uiteraard moet de studiekiezer hierna de sites van de opleidingen die hem wat lijken uitgebreid lezen, naar Open Dagen gaan en meeloopdagen bezoeken. Alleen naar sites kijken is natuurlijk niet genoeg om tot een goede studiekeuze te komen.

Oordelen over de opleidingen

Studiekiezers kijken er maar zelden naar. Toch is het belangrijk stil te staan bij de oordelen over de verschillende studies. Die zijn voor een deel gebaseerd op de Nationale Studentenenquête. Daarin wordt aan studenten gevraagd wat ze bijvoorbeeld vinden van de docenten en de begeleiding. Ook vindt u daar het percentage studenten dat het eerste studiejaar haalt en hoeveel studenten er uiteindelijk afstuderen en hoe lang ze erover doen. site. Maar… houd in gedachten. Het gaat in de eerste plaats om de inhoud van de studie. Al scoort een opleiding nog zo goed, hij moet wel passen bij de studiekiezer. Studiekeuze en studies vergelijken en ook lezen wat anderen daarvan vonden is iets dat tijd kost, maar wel loont. Een goede studiekeuze voorkomt veel ellende in de latere jaren, zoals de site Kiesjestudie zegt.

Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

De Keuzegids

Het is u ongetwijfeld opgevallen dat de site vaak verwijst naar de Keuzegids. De Keuzegids is een handig boekje waar snel veel informatie in te vinden is. U kunt het bestellen en de decaan heeft ook een of meerdere exemplaren. Er zijn ook scholen waar de Keuzegids digitaal op de site van de school staat.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.