Tegen het eind van het studiejaar krijgt een eerstejaars student een brief met daarin het Bindend Studieadvies. Halverwege het studiejaar heeft hij of zij al een dergelijk voorlopig advies gehad. Wat als het Bindend Studieadvies (BSA) mogelijk niet gehaald wordt? Kun je dan nog iets doen?
Bindend studieadvies mogelijk niet halen… wat nu?
Studiepunten, wat zijn dat?
In het eerste studiejaar moet de student een bepaald aantal studiepunten halen. Het systeem van studiepunten is anders dan het systeem van cijfers op de middelbare school.
Het studiejaar op een hbo of universiteit bestaat uit een aantal taken. Je moet bijvoorbeeld zelf lesstof bestuderen, je moet practica volgen of een verslag schrijven. Voor al deze taken krijg je studiepunten.
Hoeveel studiepunten moet de student halen?
Als een student ‘volgens het boekje’ studeert, kan hij 60 studiepunten halen in een studiejaar. Als de student een vierjarige opleiding doet, zal hij 4×60 studiepunten moeten halen. Veel studenten halen hun vierjarige opleiding niet in vier jaar. Zij hebben wat studievertraging en doen bijvoorbeeld vijf jaar over hun opleiding. Op zich is dat geen probleem. Maar…… de hbo of universiteit wil wel een soort garantie dat de student de capaciteiten ook echt heeft die nodig zijn om de opleiding succesvol af te ronden. Daarom moet de student zich in het eerste studiejaar bewijzen, hij moet laten zien dat hij de opleiding écht aankan.
Bewijzen dat je het kunt: Bindend Studieadvies halen
De hoeveelheid studiepunten die in het eerste jaar gehaald moet worden verschilt per opleiding en per opleidingsinstituut. De minimale hoeveelheid studiepunten die je moet halen ligt vast in het ‘Bindend Studieadvies’. Een opleiding denkt bijvoorbeeld: ‘een student die in zijn eerste jaar 36 studiepunten haalt, zal uiteindelijk de opleiding succesvol afronden’. Deze opleiding heeft dan een Bindend Studieadvies van 36 punten. Haal je die 36 studiepunten niet, dan heb je je Bindend Studieadvies niet gehaald. Je krijgt een negatief advies van de opleiding en moet dus stoppen. Let op. Het aantal studiepunten dat je moet halen is voor elke opleiding weer anders.
Hoge eisen?
De opleiding of het instituut mag zelf bepalen uit hoeveel studiepunten het BSA bestaat. Het is slim als een aanstaande student dit goed uitzoekt voordat hij gaat studeren. Studies vergelijken, ook op dit punt, is altijd belangrijk. Persoonlijk heb ik er moeite mee als het Bindend Studieadvies erg hoog is. Jongeren moeten ook de kans krijgen te wennen aan een nieuwe situatie. En de overgang van middelbare school naar hogeschool of universiteit is groot.
Bindend Studieadvies: waarschuwing na de kerstvakantie
Een student die zijn Bindend Studieadvies niet gehaald heeft, moet stoppen met de opleiding. Dit advies komt, als het goed is, niet uit de lucht vallen. In principe krijgt de student al ruim van tevoren, meestal na de kerstvakantie, een (schriftelijk) bericht dat het niet zo goed gaat. Dit wordt in de loop van het studiejaar herhaald.
Het is slim als de student dan actie onderneemt. Probeer te ontdekken wat er minder goed gaat.
Er zijn ook studenten die zich uitschrijven bij de opleiding als ze een negatief Bindend Studieadvies aan voelen komen. Ze vermijden zo een negatief BSA en kunnen het jaar daarop weer aan dezelfde opleiding op hetzelfde instituut beginnen. Daar zijn wel regels voor. En je moet je ook afvragen of dit een verstandige beslissing is. Let op: de opleiding mag zelf bepalen wanneer ze een schriftelijke waarschuwing geven en is dus overal anders.
De ouder wordt niet gewaarschuwd bij een dreigend negatief studieadvies
De hbo of universiteit mag een ouder niet waarschuwen als het niet zo goed gaat. Dat heeft te maken met de privacywet. De opleiding zal wél aan de student aangeven dat hij hier met zijn omgeving over moet praten. Een verstandige student praat over zijn studievoortgang met zijn studieloopbaanbegeleider of studieadviseur én zijn ouder(s) of andere familieleden. Ook andere (ouderejaars) studenten kunnen een goede gesprekspartner zijn.
Waarom gaat het lastig? Is het toch niet de goede studiekeuze geweest? Is de opleiding te moeilijk of juist te makkelijk? Zijn er andere belemmeringen?
Ik merkte al langer dat het niet zo goed ging. In het begin was mijn zoon heel enthousiast over zijn studie, maar de laatste tijd was zijn houding anders. Het halen van de verplichte studiepunten viel hem niet mee. Het duurde even , maar gelukkig praat hij er nu over. Nu kan hij kijken naar alternatieven, Joan, moeder van Patrick.
De komende periode harder of anders werken?
Op de meeste universiteiten en hbo’s kun je tentamens herkansen. Dat kan meestal ook nog op het eind van de zomervakantie.
Maar de student heeft niet ‘zomaar’ te weinig studiepunten gehaald. Wat moet er de komende periode anders? De studieloopbaanbegeleider of studieadviseur is een belangrijke vraagbaak. De eerstejaars zou met hem of haar moeten praten. Studeert hij wel op de goede manier? Is er extra hulp nodig? Er zijn ook studievaardigheidstrainingen. Is dit een goed idee voor de student?
Speciale omstandigheden
Ook zijn er soms mogelijkheden voor studenten die speciale omstandigheden hebben meegemaakt in hun eerste studiejaar. Dan moet u denken aan een ernstige ziekte, een belemmering of een overlijden in de familie. De student moet in dit geval contact opnemen met de studentendecaan. Hij kan ervoor zorgen dat er een andere regeling komt. Het is belangrijk dit meteen te doen. Pas dan kan een studentendecaan iets doen.
Er zijn overigens ook regelingen voor topsporters.
Regelingen bij Bindend Studieadvies mogelijk niet halen
Iedere instelling mag zelf bepalen hoe ze omgaan met het Bindend Studieadvies. ‘De wet’ geeft hiervoor maar weinig regels. Het is slim het onderwijsreglement op dit punt na te kijken. Dit reglement (OER) is te vinden op de site van de instelling. Is de student het niet eens met de beslissing, dan kan hij ook nog ‘hogerop’. Bedenk daarbij dat een Bindend Studieadvies niet halen een signaal is. Is dit echt de goede studie? Is dit echt het goede niveau? Heeft de student zich echt voldoende ingezet?
Niets meer aan te doen
Als het Bindend Studieadvies op het eind van het studiejaar niet gehaald is, dan is het tijd voor bezinning. De student moet zichzelf indringend afvragen waar dat nou door komt. Ik adviseer om niet zonder nadenken meteen weer aan een nieuwe opleiding te beginnen. De student moet zichzelf een ‘adempauze’ gunnen. Sowieso mag de student niet meteen weer dezelfde opleiding aan hetzelfde instituut gaan doen. Meestal moet je daar drie jaar mee wachten. Ben je gezakt voor een opleiding en ga je meteen dezelfde opleiding weer aan een ander instituut doen, dan maak je misschien weer dezelfde fout. Waarom heb je je Bindend Studieadvies niet gehaald?
Lukt het de student niet een goede nieuwe studiekeuze te maken, dan moet hij misschien een tussenjaar overwegen. Ook voor deze studenten geldt: begin niet ‘zomaar’ aan een opleiding.
Inschrijven voor een nieuwe studie na een negatief Bindend Studieadvies
Een student zal op het eind van het studiejaar zijn definitief Bindend Studieadvies horen. Is dat negatief en kiest hij voor een nieuwe opleiding? Voor opleidingen met selectie, zoals Geneeskunde, moet je je meestal voor 15 januari inschrijven. Voor de andere opleidingen moet je je in principe voor 1 mei inschrijven. Maar in juli of augustus en soms zelfs september kun je je voor deze opleidingen ook nog inschrijven. Je zult dan een nog eerst studiekeuzecheck doen. Dit is op zich geen selectie. Het is een laatste check voor de student of dit wel echt de opleiding is die bij hem past. Meld je je voor 1 mei aan, dan neemt de opleiding je altijd aan, ook als je een negatief toelatingsadvies van de opleiding van je keuze krijgt. Meld je je na 1 mei aan, dan zul je meestal ook een studiekeuzecheck doen. Geeft de opleiding op basis van die check of om andere redenen een negatief toelatingsadvies, dan wordt de student niet toegelaten. Maar ter geruststelling… er worden relatief niet veel negatieve toelatingsadviezen gegeven. Dus: opgeven na 1 mei kan bij de meeste opleidingen nog, maar ze kunnen je weigeren. Denk echter in alle gevallen heel goed na over wat je doet. Twee keer achter elkaar een eerste studiejaar niet halen is echt geen prettige ervaring. Het is echt belangrijk dat de tweede studiekeuze een goede is.
Beroerd, maar later in je opleiding uitvallen is erger
Heeft de student het Bindend Studieadvies niet gehaald? Heel erg jammer. Maar bedenk wel, een eerste studiejaar ‘verspelen’ is niet persé het eind van de studie. Een student die bijvoorbeeld in zijn derde jaar uitvalt zal in de praktijk niet opnieuw beginnen. Opnieuw beginnen na een ‘mislukt’ eerste jaar lukt nog wel. Het is ook om de student te beschermen dat de regel van Bindend Studieadvies is ingesteld. Uitvallen later in de opleiding is veel erger.
Betreft het uw zoon of dochter? Probeer met uw kind te bespreken wat er wél geleerd is in dit helaas niet gehaalde studiejaar. Dan is zo’n eerste studiejaar misschien een mooie basis voor een nieuw traject. Veel studenten zeggen, als ze terugkijken op hun eerste ‘mislukte’ studiejaar, dat ze juist hiervan veel geleerd hebben.
Ik heb nog wel een tip: Laat vastleggen welke tentamens je gehaald hebt en hoeveel studiepunten dit heeft opgeleverd. Daar heb je misschien nog iets aan bij een volgende opleiding. Soms kun je gehaalde studiepunten ‘meenemen’ binnen hetzelfde instituut. Studiepunten ‘meenemen’ naar een andere instelling is soms lastig.
Teleurstelling Bindend Studieadvies verwerken
Teleurstellingen horen bij het leven. Dat klinkt als een cliché, maar is wel waar. Ook dat moet je als jongvolwassene leren. Sommige studenten worden echt depressief als ze moeten stoppen met de opleiding. Jammer, er zijn nog zoveel alternatieven.
Gaat de student nadenken over een nieuwe studiekeuze? Een gesprek met de studieloopbaanbegeleider of studieadviseur kan dan misschien helpen. Ook de decaan van de oude middelbare school kan misschien nog helpen. Onderwijsprofessionals zijn over het algemeen mensen die begaan zijn met leerlingen en studenten, maar… de student zal dan wel zelf moeten vragen om ondersteuning.
Wat heb je geleerd?
Natuurlijk leer je van alles dat je meemaakt. Ook van een studie die je niet haalt. Is dit het geval? Dan heeft de student misschien iets aan het artikel over hoe je toch de tentamens en andere zaken die je geleerd hebt vast kunt leggen. Ook raad ik het artikel ‘twee keer gestopt met de studie’ aan.
Webinar: Je kind gaat studeren.. Hoe kun je helpen?
Oudervoorlichter Hermien Miltenburg en studenten bespreken verschillende onderwerpen die te maken hebben met studiekeuze, studeren, het leenstelsel en een tussenjaar. Het gaat over studeren op een hbo of universiteit. De webinars duren van 19.30-20.30.
Op dit blog wordt t.z.t. aangekondigd welke thema’s precies besproken worden.
19 oktober 2021 Aanmelden
17 november 2021 Aanmelden
14 december 2021 Aanmelden
12 januari 2022 Aanmelden
16 februari 2022 Aanmelden
16 maart 2022 Aanmelden