Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?

Door: Hermien Miltenburg · 20 april 2021
Categorie: Studiekeuze

“Mijn dochter is eerstejaars en gaat haar bindend studieadvies niet halen. Maar het aanmelden voor een andere opleiding moet vóór 1 mei. Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?” Ook ouders van middelbare scholieren vragen dit wel eens. Hun kind kan in deze periode geen studiekeuze maken. Meer hierover tijdens het webinar van 21april,19.30.  

Helaas kan het webinar van vanavond niet doorgaan. Het volgende webinar is 25 mei. Dan vertellen vader Rolf en zoon Matts hoe zij het studiekeuzeproces hebben beleefd. Dat begint om 19.30. Aanmelden. Meer informatie op www.studiekeuzekind.nl

https://weblog.wur.eu/essay-writers-world-scam/

 

‘Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?’

Gelukkig kan een student zich ook na 1 mei nog aanmelden. Waarom dan die datum 1 mei?
De datum 1 mei is gekozen om de hbo’s en universiteiten de mogelijkheid te geven de student een https://weblog.wur.eu/500-word-essay-about-helping-someone/ aan te bieden. De Studiekeuzecheck is het laatste stapje voordat iemand gaat studeren. De student en de opleiding kijken of de opleiding bij de student past?
De Studiekeuzecheck kan bijvoorbeeld bestaan uit een online vragenlijst, een dagje macbeth essay topics, een motivatiebrief schrijven… Het kan van alles zijn. Daarnaast kan er een gesprek zijn. Een student die dat wil, kan sowieso altijd een gesprek aanvragen.
Op basis van de Studiekeuzecheck krijgt de student een advies. Maar dit is geen bindend advies. Als de student aan de toelatingseisen voldoet, wordt hij altijd toegelaten, ook als de opleiding een negatief advies geeft. Maar…. meldt een student zich aan ná 1 mei, dan kan de opleiding hem wél weigeren. De opleiding mag zelf bepalen of ze de student aannemen of niet.

Je kunt nog van idee veranderen

Een aanstaande student die zich heeft aangemeld heeft nog wekenlang de tijd om van idee te veranderen. De definitieve aanmelding is pas in juni of nog later, dat bepalen de opleidingen zelf. Een aanstaande student ka alles nog eens rustig overdenken. Dat is eigenlijk ook het doel van de studiekeuzecheck, dat jongeren nog eens een paar weken heel goed nadenken over hun keuze.
Heb je je voor een bepaalde opleiding opgegeven, bijvoorbeeld Economie, en ontdek je dat het toch Rechten moet zijn… als je je voor 1 mei hebt aangemeld word je altijd aangenomen, ook voor de tweede keuze.

Tip: Meld je altijd aan voor een opleiding, je kunt nog van idee veranderen.

Ouders van middelbare scholieren: uw kind kon niet kiezen

Voor sommige middelbare scholieren is het allemaal gewoon te veel. Examen halen en een studiekeuze maken. Dat gebeurt vaak genoeg. Deze jongeren kunnen zich ook na 1 mei nog inschrijven voor een opleiding. Zij krijgen dan nog een studiekeuzeckeck. De opleiding geeft de student advies. Zien zij het zitten met deze student op deze opleiding of niet. Geeft de opleiding een negatief advies na 1 mei, dan word je ook niet toegelaten. De studiekeuzecheck vóór 1 mei is geen selectie. De studiekeuzecheck ná 1 mei eigenlijk wel.

https://weblog.wur.eu/pay-for-math-homework-help/

De studiekeuzecheck is de laatste stap in het studiekeuzeproces. Maar een positief advies betekent niet meteen dat de studie ook een succes wordt. Een negatief advies betekent evenmin dat je niet kunt beginnen aan de studie. het is echt een allerlaatste check.

Moeten stoppen in het eerste jaar… Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?

Studeert uw kind al? In deze periode wordt het ook duidelijk of er voldoende studiepunten worden gehaald en of de studie de goede keuze is. Valt de studie tegen, of haalt uw zoon of dochter te weinig studiepunten? Ook dan overweegt hij of zij mogelijk een nieuwe studie.

Ik ben moeder van een dochter die na haar vwo in Maastricht aan de uni Economie&businesseconomie/Engelstalig ging studeren. Zij is nu in zijn tweede jaar en heeft goede kans haar propedeuse te halen. Echter ze vindt het best wel moeilijk, in deze tijd ook niet gek, en overweegt aan het hbo te gaan studeren, ze overweegt dan Commerciële economie, Business studies of International business op hbo niveau dus. Zij is er eigenlijk nog niet helemaal uit. Kan ze zich voor deze studies inschrijven voor 1 mei en dan nog rustig nadenken? Kan zij zich ook weer uitschrijven als ze toch besluit op de uni te blijven? via studielink gaat dit toch?

Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht? Jazeker wel…

De moeder in bovenstaand voorbeeld kon ik geruststellen. Als haar zoon zich nu inschrijft kan hij nog van idee veranderen. Maar vóór 1 mei inschrijven is wél slim. Dan is hij zeker van een plek op zijn nieuwe opleiding.

Ouders van eerstejaars: Studiepunten halen, vooral belangrijk tijdens het eerste jaar

Misschien goed om in dit verband nog iets uit te leggen over studiepunten. Een student moet studiepunten halen. Ieder studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Doet een student een vierjarige hbo opleiding, dan moet hij 4×60= 240 studiepunten halen. Doet hij een universitaire bacheloropleiding dan zijn het 3×60=180 studiepunten. Dan is zijn opleiding afgerond. Heel wat studenten lopen studievertraging op. Ze halen niet alle studiepunten in één keer. Ze doen dan niet vier maar vijf jaar over hun opleiding. Dat is op zich geen probleem. Het is wel een probleem als er in het eerste studiejaar te weinig studiepunten worden gehaald.

Negatief Bindend Studieadvies (BSA)

Een eerstejaars student moet een bepaald minimum aantal studiepunten halen in het eerste studiejaar. Dat heet Bindend Studieadvies (BSA). Het verschilt per opleiding hoeveel studiepunten er gehaald moeten worden. Haalt een student dit minimum aantal studiepunten niet, dan kan hij niet verder studeren. De student moet een andere opleiding kiezen… of nadenken over een andere toekomst.
Gaat het niet goed, dan krijgt de student op de meeste instellingen eerst een waarschuwing. Hij krijgt ook de kans om hertentamens te doen. Maar op een bepaald moment komt er een studieadvies. Het is gebruikelijk om dit advies op het eind van het studiejaar te geven. Maar de aanmelddatum voor een nieuwe opleiding, 1 mei, is dan al voorbij. Geen wonder dat de ouder verzucht: “Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?” Op de meeste hogescholen is het Bindend Studieadvies overigens afgeschaft. Op de universiteiten niet. De ontwikkelingen rondom Bindend Studieadvies zijn nog volop gaande. En opleidingen gaan daar ook vaak anders mee om. Nieuws hierover houd ik bij op de facebookgroep voor ouders.

Negatief Bindend Studieadvies, wat is wijsheid…

Nog even terug naar de situatie van de eerstejaars student waar de ouder in de aanhef over schreef.  Deze eerstejaars student haalt niet het verplichte minimum aantal studiepunten. Hij moet de opleiding verlaten. Binnen drie jaar mag hij dezelfde opleiding niet meer doen op hetzelfde instituut. Maar studeerde hij bijvoorbeeld bouwkunde op univeriteit x, dan mag hij wél bouwkunde gaan doen op universiteit y. Hij kan dan opnieuw beginnen aan zijn eerste studiejaar. Hij kan ook een andere opleiding gaan doen op univeriteit x.

Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht? Kan hij zich niet meer aanmelden voor hbo of universiteit?

Jawel… Maar meldt hij zich na 1 mei aan, dan kan een opleiding hem dus weigeren. De student wordt niet toegelaten…

Nadenken, nadenken, nadenken….

Ik vind het heel belangrijk dat een student die een negatief bindend studieadvies krijgt zichzelf afvraagt hoe dat nou kwam… Daarvoor kan hij de hulp inroepen van zijn studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Hij kan ook advies vragen aan zijn docenten, de decaan van zijn vroegere  middelbare school of aan u zijn ouder… Er kan van alles aan de hand zijn:

 • Was de inhoud van de opleiding anders dan hij had gedacht?
 • Was het niveau niet goed? Had hij deze opleiding beter op hbo of mbo niveau kunnen doen?
 • Voelde hij zich niet thuis op de hbo of universiteit?
 • Kreeg hij te weinig begeleiding?
 • Heeft hij teveel ‘genoten’ van het studentenleven?
 • Waren er bijzondere omstandigheden?
 • enzovoort enzovoort

Tussenjaar

Aan jongeren die in de zomer nog geen keuze hebben kunnen maken voor een studie adviseer ik nogal eens na te denken over een tussenjaar. Dan heb je de tijd om volop naar Open Dagen te gaan, meeloopdagen te volgen, een keertje mee te doen aan proefstuderen… al die dingen waar een scholier in de examentijd misschien niet voldoende tijd heeft kunnen besteden. Of waar een eerstejaars die moet stoppen niet bij stil wil staan.  Tip 1: Spring niet in het diepe. ‘ Zomaar’ aan een opleiding beginnen werkt echt niet. Deze studenten hebben een grote kans uit te vallen in het eerste studiejaar, en dan ben je nog geen stap verder. Jongeren die kiezen voor een tussenjaar twijfelen daarna veel minder over hun studiekeuze. Ze hebben daar goed over nagedacht en misschien ook al gewerkt in de sector van hun keuze. Goed plan.

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 3 reacties.

 1. Door: Dineke Woldringh · 14-09-2021 om 10:31

  Beste Hermien,

  Ook ik heb een vraag die ik niet eenvoudig beantwoord kan krijgen. Ik begeleid de vrouw van een Syrische statushouder. Deze Syrische vrouw, die naar Nederland gekomen is op grond van haar huwelijk (en om die reden niet door het UAF geholpen kan worden) heeft in Syrie een universitaire studie Engelse taal en literatuur afgerond. Zij is in 2019 gestart met een premaster Engels op de universiteit van Groningen. Door de situatie met Corona heeft zij twee jaar over deze master gedaan, ze heeft deze behaald in augustus 2021. Intussen is zij ivm de werksituatie van haar man verhuisd naar Lisse en ze heeft geprobeerd zich in te schrijven voor de master bij de universiteit van Leiden. Deze heeft echter de premaster van Groningen niet erkend en aanvullende eisen gesteld aan haar taalniveau. Dat betekent voor haar een half jaar vertraging waarin zij haar Engels op niveau moet zien te krijgen. Ze moet dus haar studiefinanciering stopzetten en in februari 2022 weer starten. Helaas kan dat niet omdat zij op 25 januari 30 jaar wordt. Is er een mogelijkheid om bv. per 1 januari 2022 ingeschreven te worden op een universiteit als zij dan aan de eisen voldoet?

  1. Dag Dineke, Mooi dat je deze vrouw helpt. Universiteiten hebben verschillende instroommomenten. Ik zou het gewoon ook bij andere universiteiten in de Randstad eens proberen. En kijk zeker ook eens naar de Open Universiteit. Dat is afstandsonderwijs.

 2. Beste Hermien,

  > Ik las uw interessante artikel op de weblog van de wur over aanmelden voor een studie na 1 mei. Echter heb ik een vraag die niet wordt behandeld in het stuk.
  > Mijn vriendin heeft havo gedaan en is daarna gestart met een mbo+ opleiding. Echter kwam ze na het starten met de stage erachter dat het niveau toch echt veel te laag is. Het was echter zo dat de stage pas was begonnen na 1 mei. Nu wil ze zich erg graag nog aanmelden voor een hbo opleiding die ze eigenlijk na de mbo+ opleiding pas wilde beginnen.
  >
  Ik vroeg mij af in hoeverre het mogelijk is om nog te starten met een hbo. Van de instellingen die ze gecontact heeft krijgt ze als antwoord dat het niet mag wat de wet, omdat ze niet ingeschreven staat op een andere hbo. Ik kan dit echter nergens terugvinden.
  >
  Mijn antwoord:
  Lief dat je dit uitzoekt voor je vriendin. De regels zijn dat de hbo je vriendin mag weigeren als ze zich na 1 mei aanmeldt. Maar ze mogen haar ook aannemen. Daar is de hbo instelling vrij in. Het is echt niet waar dat dit in de wet verboden is. Gewoon blijven proberen dus. Neemt de ene hbo haar niet aan? Kijk dan naar een andere…

  Groetjes en succes…
  Hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.