Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?

Door: Hermien Miltenburg · 2 juni 2018
Categorie: Studeren, Studiekeuze

“Mijn dochter is eerstejaars op een hbo en gaat haar bindend studieadvies niet halen. Maar het aanmelden voor een andere opleiding moet vóór 1 mei. Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?” Ook ouders van middelbare scholieren vragen dit wel eens. Hun kind kon in de examenperiode geen studiekeuze maken. Let op: naar aanleiding van de Coronacrisis is de 1 mei regeling voor 2020 versoepeld.

Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?Ouders van eerstejaars: Studiepunten halen, vooral belangrijk tijdens het eerste jaar

Een student moet studiepunten halen. Ieder studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Doet een student een vierjarige hbo opleiding, dan moet hij 4×60= 240 studiepunten halen. Doet hij een universitaire bacheloropleiding dan zijn het 3×60=180 studiepunten. Dan is zijn opleiding afgerond. Heel wat studenten lopen studievertraging op. Ze halen niet alle studiepunten in één keer. Ze doen dan niet vier maar vijf jaar over hun opleiding. Dat is op zich geen probleem. Het is wel een probleem als er in het eerste studiejaar te weinig studiepunten worden gehaald.

Negatief Bindend Studieadvies (BSA)

Een eerstejaars student moet een bepaald minimum aantal studiepunten halen in het eerste studiejaar. Dat heet Bindend Studieadvies (BSA). Het verschilt per opleiding hoeveel studiepunten er gehaald moeten worden. Haalt een student dit minimum aantal studiepunten niet, dan kan hij niet verder studeren. De student moet een andere opleiding kiezen… of nadenken over een andere toekomst.
Gaat het niet goed, dan krijgt de student op de meeste instellingen eerst een waarschuwing. Hij krijgt ook de kans om hertentamens te doen. Maar op een bepaald moment komt er een studieadvies. Het is gebruikelijk om dit advies op het eind van het studiejaar te geven. Maar de aanmelddatum voor een nieuwe opleiding, 1 mei, is dan al voorbij. Geen wonder dat de ouder verzucht: “Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?”

“Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?”

Gelukkig kan een student zich ook na 1 mei nog aanmelden. Waarom dan die datum 1 mei?
De datum 1 mei is gekozen om de hbo’s en universiteiten de mogelijkheid te geven de student een ‘Studiekeuzecheck’ aan te bieden. De Studiekeuzecheck is het laatste stapje voordat iemand gaat studeren. De student en de opleiding kijken op de opleiding echt wel bij de student past?
De Studiekeuzecheck kan bijvoorbeeld bestaan uit een online vragenlijst, een dagje proefstuderen, een motivatiebrief schrijven. Daarnaast kan er een gesprek zijn. Een student die dat wil, kan sowieso altijd een gesprek aanvragen.
Op basis van de Studiekeuzecheck krijgt de student een advies. Maar dit is geen bindend advies. Als de student aan de toelatingseisen voldoet, wordt hij altijd toegelaten, ook als de opleiding een negatief advies geeft. Maar…. meldt een student zich aan ná 1 mei, dan kan de opleiding hem wél weigeren. De opleiding mag zelf bepalen of ze de student aannemen of niet.

kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?

Negatief Bindend Studieadvies, wat is wijsheid…

Terug naar de situatie van de eerstejaars student waar de ouder in de aanhef over schreef.  Deze eerstejaars student haalt niet het verplichte minimum aantal studiepunten. Hij moet de opleiding verlaten. Binnen drie jaar mag hij dezelfde opleiding niet meer doen op hetzelfde instituut. Maar studeerde hij bijvoorbeeld bouwkunde op hbo x, dan mag hij wél bouwkunde gaan doen op hbo y. Hij kan dan opnieuw beginnen aan zijn eerste studiejaar. Hij kan ook een andere opleiding gaan doen op hbo x.

Kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht? Kan hij zich niet meer aanmelden voor hbo of universiteit?

Maar meldt hij zich na 1 mei aan, dan kan een opleiding hem dus weigeren. De student wordt niet toegelaten…

Nadenken, nadenken, nadenken….

Ik vind het heel belangrijk dat een student die een negatief bindend studieadvies krijgt zichzelf afvraagt hoe dat nou kwam… Daarvoor kan hij de hulp inroepen van zijn studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Hij kan ook advies vragen aan zijn docenten, de decaan van zijn vroegere  middelbare school of aan u zijn ouder… Er kan van alles aan de hand zijn:

 • Was de inhoud van de opleiding anders dan hij had gedacht?
 • Was het niveau niet goed? Had hij deze opleiding beter op hbo of mbo niveau kunnen doen?
 • Voelde hij zich niet thuis op de hbo of universiteit?
 • Kreeg hij te weinig begeleiding?
 • Heeft hij teveel ‘genoten’ van het studentenleven?
 • Waren er bijzondere omstandigheden?
 • enzovoort enzovoort

Ouders van middelbare scholieren: uw kind kon niet kiezen

Voor sommige middelbare scholieren was het allemaal gewoon te veel. Examen halen en een studiekeuze maken. Dat gebeurt vaak genoeg. Ook deze jongeren kunnen zich ook na 1 mei nog inschrijven voor een opleiding. Ook zij krijgen dan nog een studiekeuzeckeck. De opleiding geeft de student advies. Zien zij het zitten met deze student op deze opleiding of niet. Geeft de opleiding een negatief advies, dan word je ook niet toegelaten. De studiekeuzecheck voor 1 mei is geen selectie. De studiekeuzecheck na 1 mei eigenlijk wel.

Tussenjaar

Aan jongeren die in de zomer nog geen keuze hebben kunnen maken voor een studie adviseer ik nogal eens na te denken over een tussenjaar. Dan heb je de tijd om volop naar Open Dagen te gaan, meeloopdagen te volgen, een keertje mee te doen aan proefstuderen… al die dingen waar een scholier in de examentijd misschien niet voldoende tijd heeft kunnen besteden. Deze weken schrijf ik tien tips voor studenten (en hun ouders) die aan een tussenjaar beginnen. Tip 1: Spring niet in het diepe. ‘ Zomaar’ aan een opleiding beginnen werkt echt niet. Deze studenten hebben een grote kans uit te vallen in het eerste studiejaar, en dan ben je nog geen stap verder. Jongeren die kiezen voor een tussenjaar twijfelen daarna veel minder over hun studiekeuze. Ze hebben daar goed over nagedacht en misschien ook al gewerkt in de sector van hun keuze. Goed plan.

Studiekeuzecheck

Start uw zoon of dochter met een nieuwe opleiding, dan zal hij ook een Studiekeuzecheck doen. Misschien hebt u iets aan onderstaand filmpje.

 

kan mijn kind na 1 mei nergens meer terecht?

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

 1. Hermien Miltenburg

  Beste Hermien,

  > Ik las uw interessante artikel op de weblog van de wur over aanmelden voor een studie na 1 mei. Echter heb ik een vraag die niet wordt behandeld in het stuk.
  > Mijn vriendin heeft havo gedaan en is daarna gestart met een mbo+ opleiding. Echter kwam ze na het starten met de stage erachter dat het niveau toch echt veel te laag is. Het was echter zo dat de stage pas was begonnen na 1 mei. Nu wil ze zich erg graag nog aanmelden voor een hbo opleiding die ze eigenlijk na de mbo+ opleiding pas wilde beginnen.
  >
  Ik vroeg mij af in hoeverre het mogelijk is om nog te starten met een hbo. Van de instellingen die ze gecontact heeft krijgt ze als antwoord dat het niet mag wat de wet, omdat ze niet ingeschreven staat op een andere hbo. Ik kan dit echter nergens terugvinden.
  >
  Mijn antwoord:
  Lief dat je dit uitzoekt voor je vriendin. De regels zijn dat de hbo je vriendin mag weigeren als ze zich na 1 mei aanmeldt. Maar ze mogen haar ook aannemen. Daar is de hbo instelling vrij in. Het is echt niet waar dat dit in de wet verboden is. Gewoon blijven proberen dus. Neemt de ene hbo haar niet aan? Kijk dan naar een andere…

  Groetjes en succes…
  Hermien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.