Is aanmelden voor 1 mei echt nodig?

Door: Hermien Miltenburg · 17 april 2019
Categorie: Studiekeuze

Wil je een studie doen op hbo of universiteit dan moet je je aanmelden voor 1 mei (voor selectieopleidingen voor 15/1). Maar is aanmelden voor 1 mei echt nodig?

is aanmelden voor 1 mei echt nodig?

Is aanmelden voor 1 mei echt nodig?

Gelukkig kan een aanstaande student zich ook na 1 mei nog aanmelden. Waarom dan die datum 1 mei?
De datum 1 mei is gekozen om de hbo’s en universiteiten de mogelijkheid te geven de student een ‘Studiekeuzecheck’ aan te bieden. De Studiekeuzecheck is het laatste stapje voordat iemand gaat studeren. De student en de opleiding kijken op de opleiding echt wel bij de student past?

Wat is de studiekeuzecheck (of studiematching)?

De Studiekeuzecheck kan bijvoorbeeld bestaan uit een online vragenlijst, een dagje proefstuderen of een motivatiebrief schrijven. Daarnaast kan er een gesprek zijn. Dat gesprek is iets waar je als student sowieso recht op hebt.
Op basis van de Studiekeuzecheck krijgt de student een advies. Maar dit is geen bindend advies. Als de student aan de toelatingseisen voldoet, wordt hij altijd toegelaten, ook als de opleiding een negatief advies geeft. Dit geldt alleen als je je voor 1 mei aanmeldt via Studielink.

Wat als je je na 1 mei opgeeft?

Maar…. meldt een student zich aan ná 1 mei, dan kan de opleiding hem wél weigeren. De opleiding mag zelf bepalen of ze de student aannemen of niet.

Studiekeuzecheck

Snel, snel een beslissing nemen? Is aanmelden voor 1 mei echt nodig?

Snel , snel een studie kiezen is nooit aan te raden. Een studiekeuzeproces duurt gewoon lang. Een jongere heeft veel tijd nodig om instellingen te bezoeken. Meestal is het advies minimaal vier keer naar een open dag te gaan en dan ook naar verschillende instellingen te kijken. Daarna volgen er nog een paar meeloopdagen. Soms kan een student ook ‘proefstuderen‘. verder is het nuttig te kijken naar de ‘studiebijsluiter‘, de feiten en cijfers die bij een opleiding horen.

Kun je niet kiezen voor 1 mei?

Kun je niet kiezen voor 1 mei maar weet je al wel zeker dat je wilt gaan studeren? Als je je aanmeldt voor een studie voor 1 mei zit je er nog niet aan vast. Je kunt nog veranderen. Ook houd je het recht dat je altijd toegelaten wordt.

studiekeuzetst als stap naar studie die bij je past

Tussenjaar

Maar een jongere kan natuurlijk ook besluiten voorlopig niet te gaan studeren. Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar.
Maar ook dan moet je goed nadenken over een tijdsbesteding. En vooral hoe je tijdens dat jaar komt tot een goede studiekeuze. Of kiest een jongere ervoor helemaal niet te gaan studeren maar te werken na havo/vwo? Dat kan natuurlijk ook.
Maar ook hierover moet goed nagedacht worden.

Hermien Miltenburg

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.