21 februari 2019 | Categorie: Studiekeuze

Open Dagen bezoeken heeft effect

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Gelukkig vinden jongvolwassenen het fijn als hun ouder(s) meegaan naar Open Dagen. Vaak past dit ook goed in het hele traject dat ouders en kinderen samen afleggen. Open Dagen bezoeken heeft effect. Kijk eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.

open dagen bezoeken heeft effect

Je kind begeleiden bij keuzes

Jongeren, maar natuurlijk ook volwassenen, moeten veel keuzes maken. Dat gaat veel verder dan keuze voor het schooltype, het profiel of de studie. Jongeren vragen daar vaak hulp bij van hun ouders. Maar gelukkig nemen ze ook hun eigen beslissingen voor de toekomst. Hieronder het verhaal van Erik (vader) en Britt (dochter), opgeschreven door Feike Klomp, zelf vader van twee kinderen:

Als het nodig is zijn we er als ouders

 Graag vertel ik het verhaal van vader Erik Molenaar en zijn dochter Britt uit Rhenen. Britt (19) is plichtsgetrouw, weet wat ze wil, en laat zich niet snel uit het veld slaan. Britt kan de hulp van haar ouders tijdens het studiekeuzeproces wel waarderen. Als het nodig is, zijn ze er voor haar.

Schoolkeuze

Hoe kijkt Britt terug op haar schooltijd en studiekeuzeproces?
“Ik was in mijn tijd op de basisschool een vlotte leerling. Als ik tijd over had, werd ik in een apart groepje geplaatst en kon daardoor extra dingen doen. Uiteindelijk kreeg ik na de Cito-toets een havo/vwo-advies.  Britt besluit vervolgens om naar Scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen te gaan, en daar voor het niveau havo/vwo te gaan”.

Havo? Vwo?

Havo of vwo. Omdat Britt het nog niet precies weet, volgt ze twee jaar onderwijs waar ze ‘twee kanten mee op kan’.
“Pas in het derde jaar koos ik definitief voor vwo en een pakket waar ik me prettig bij voelde. Zo vond ik vakken als biologie en scheikunde wel boeiend. Die trokken me aan. Bovendien vond ik het belangrijk niet op mijn tenen te hoeven lopen”.
Britt heeft in die tijd beelden bij toekomstige beroepen/vakken, hoe flinterdun die ideeën ook zijn op haar jonge leeftijd. Het vak van architect leek me wel gaaf. Of ‘iets doen’ met industrieel ontwerpen leek me ook wel wat.

Plafond bereikt?

Vader Erik: “Britt ging altijd haar eigen weg, maar straalde ook uit open te staan voor support van mij of mijn vrouw. Als ze bijvoorbeeld een beroep of studie wel leuk leek, surften we samen op het internet om te kijken wat er zoal in de aanbieding was”.
In het vierde jaar van Pantarijn komt Britt erachter dat alles even niet op rolletjes loopt.
“Ik liep tegen mijn plafond aan. Ik besloot om mijn vakkenpakket aan te passen en het jaar opnieuw te doen”. En dat werkt. Erik: “Ik maakte me eigenlijk hier niet zo druk om. Dacht dat het wel goed zou komen. Het kan tenslotte gewoon eens gebeuren. Ik wilde het allemaal niet te zwaar voor haar maken. Juist omdat ze al die jaren zo plichtsgetrouw en van goede wil was. Vertrouwen blijven geven is belangrijk. Zo sta ik erin”.

Niveau?

Okay, hij heeft een puntje van kritiek. Nadat ze is blijven zitten zeggen ze op school dat ze misschien beter havo kan kiezen, maar Britt wil per se vwo blijven doen. Door het pakket anders samen te stellen zou ze het vast met succes verder goed doen. Erik: “Dat vind ik wel mooi. Britt straalde een soort van zelfverzekerdheid uit. En dat op die leeftijd. Ik vond dat er wat makkelijk gezegd werd: ‘doe maar havo, dat is beter voor Britt’. Op zich is dat geen punt, maar als vwo toch binnen de mogelijkheden ligt en je kind wil er zelf ook voor gaan, dan moet je dat juist ondersteunen. Of in ieder geval de kans geven”.

Bijles

Helemaal vanzelf gaat het daarna overigens niet. Britt krijgt thuis bijles voor het vak scheikunde en moeder Connie helpt haar regelmatig met toetsen voorbereiden. Kortom, het gezin is er maar druk mee. Toch loopt Britt niet op haar tenen omdat ze per se vwo wil halen. Erik lachend: “En dan zijn er ook nog twee jongere zusjes van Britt in huis. Die verdienen natuurlijk ook de aandacht”.

Open Dagen bezoeken heeft effect

Britt gaat naar het vijfde leerjaar. De hoogste tijd voor het bezoeken van open dagen. Britt pakt het groots aan: We zijn naar de HKU in Utrecht, ArtEZ, Wageningen en de UVA in Amsterdam geweest. Ik liep toen ook nog met het idee rond dat ik ‘iets’ in de kunst wel leuk vond. Daarom stonden de HKU en ArtEZ ook op het lijstje. 

Afstrepen

Erik: “Dat heeft geholpen voor haar beeldvorming, merkten we aan Britt. Open Dagen bezoeken heeft effect. Ze streepte namelijk de kunstkant af, omdat haar dat toch niet zo aansprak. Ik raad iedere ouder aan om het bezoeken van Open Dagen aan te moedigen. Natuurlijk kost het even tijd, maar de investering loont zich. Zeker als je meerdere open dagen afloopt. Open Dagen bezoeken heeft effect”.

Begonnen aan de studie

Hoe is het nu met Britt? “In de zomer van 2018 heb ik mijn diploma behaald en heb ik de school uitgezwaaid. Daar was ik wel aan toe hoor. Nu volg ik de driejarige (bachelor) opleiding Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Die richt zich vooral op duurzaamheid, klimaat en energietransitie. Ik vind het erg interessant. Bovendien zit er toekomst in. Ik reis voorlopig nog heen en weer tussen Rhenen en Amsterdam. Dat is goed te doen, maar als de opleiding blijft boeien ga ik waarschijnlijk op kamers”.

Blij dat mijn dochter zich zó ontwikkelt

Erik: “Ik ben blij hoe Britt zich ontwikkelt. Belangrijk is dat ze doet wat ze leuk vindt en bij haar past. Als vader vind ik het leuk en belangrijk om mijn kinderen een duwtje in de rug te geven. Een dankbare taak”.

Als ouder meegaan naar een Open Dag

Ik ben het met Erik eens. Als je als ouder mee mag naar een Open Dag, dan moet je dat zeker doen. Het is een moment om goed naar je kind te kijken. Hoe voelt hij of zij zich hier? En om over na te praten. Op een Open Dag kun je snel een globaal beeld krijgen van een instituut en een aantal opleidingen. Open Dagen bezoeken heeft effect. Verdieping zoeken de meeste studiekiezers op een meeloopdag. Dit is ook hét moment op een beslissing te nemen. Probeer als ouder in het hele schooltraject de lat voor je kind daarbij niet te hoog te leggen. Heel wat scholieren en studenten worstelen met stress door de hoge verwachtingen van hun ouders.

Vijf tips voor ouders bij het bezoeken van een Open Dag

1: Vragen stellen

Laat uw kind vragen stellen, vooral aan de studenten die hij op een Open Dag ontmoet. Bespreek van te voren welke vragen uw kind wil stellen en kom er later nog eens op terug. Mag u mee naar de Open Dag? Doe dat vooral. Zijn er presentaties voor ouders? Sla die niet over. We adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken en dat bij meerdere instituten te doen. Open Dagen bezoeken heeft effect.

2: Studiebijsluiter lezen

Lees de ‘studiebijsluiter’ van deze opleiding. Dat is een overzicht van allerlei feiten en cijfers. Hoeveel eerstejaars zijn er? Hoe tevreden zijn de studenten? Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Het is belangrijk opleidingen goed met elkaar te vergelijken.

kwaliteit van de opleiding beoordelen

3: Kijk kritisch mee

Soms laten jongvolwassenen zich leiden door ‘mooie praatjes’. Wordt er wel een realistisch beeld van de opleiding gegeven? Heel wat studiekiezers zeggen dat ze de Open Dagen wel een beetje een reclamepraatje vonden. Een veel realistischer beeld krijgt een jongere op een meeloopdag. We adviseren na de Open Dagen vier meeloopdagen te volgen. Open Dagen bezoeken doe je vooral in de vooreindexamenklas. De meeloopdagen kun je verdelen over het voor-laatste en laatste schooljaar.

4: Beroepen kennen

Krijgt u een beeld van de beroepen die je na deze opleiding kunt gaan doen? Voor studiekiezers is dit nog ver weg. Kent u mensen die dit beroep hebben? Of zijn er in uw familie of vriendenkring mensen die dergelijke mensen kennen? Mag uw kind eens met ze praten? Zijn er afgestudeerden op de Open Dag? Kunt u daar contact mee leggen? Of kan dat via de opleiding misschien? Vraag er gerust naar. Vraag uw kind niet voortdurend: wat wil je later worden? Studenten weten meestal pas vlak voor afstuderen wat hun toekomstige eerste baan en beroep zullen zijn. En in de loop van je carrière verander je natuurlijk ook nog vaak van idee. En weet u precies welk werk u over vijf jaar doet? Vraag dat ook niet van uw zoon of dochter…

5: Spiegel voorhouden

Reageert uw zoon of dochter enthousiast op de presentaties? Voelt hij of zij zich op gemak bij de studenten die u ontmoet? Lijkt de sfeer van deze universiteit of (hoge)school te passen bij uw kind? Geef uw kind feedback. Open dagen bezoeken heeft effect als u goede feedback geeft, als u een spiegel voorhoudt… Stel vooral ook open vragen aan uw kind.

Wanneer zijn de Open Dagen?

De Open Dagen worden vooral in het voor- en najaar gepland. Open Dagen bezoeken heeft effect. Maar je moet ze wél goed plannen. Want soms zijn de Open Dagen gewoon helemaal vol en is er geen plek meer voor uw kind en u. Ook zijn er op meerdere zaterdagen in meerdere steden Open Dagen. De data van de Open Dagen van hbo’s en universiteiten vind je op Studiekeuze123. De data van meeloopdagen en proefstuderen staan op de sites van de opleidingsinstituten.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.