2 maart 2023 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze en studeren? Webinar 28 maart

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? Over dit onderwerp organiseerden wij diverse webinars voor ouders van studiekiezers en studenten (19.30-20.30). Het komend webinar van 28 maart gaat over geldzaken.

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze

Waar kan je zoon of dochter goede informatie over studeren vinden en hoe kun je daar als ouder bij helpen?

28 maart 2023: Alles over geldzaken en de (nieuwe) studiefinanciering https://weblog.wur.eu/how-to-cite-sources-in-an-argumentative-essay/

Er zijn veel ontwikkelingen rondom de studiekosten van studenten. Waar we het onder andere over hebben:

  • Toeslagen voor studenten met een belemmering
  • Het studentenondersteuningsfonds
  • Wat moet je als ouder bijdragen?
  • Hoe help je je kind om te gaan met geld?
  • Hoe zit het nu met de studieschuld?
  • Wat kost studeren? Wat kost een kamer? En hoeveel collegegeld moet je betalen?
  • Hoe lang mag je studeren?

Er zijn genoeg mensen op het hbo of de universiteit die kunnen helpen als een student in de problemen komt. het is belangrijk dat jij als ouder weet hoe de ondersteuning in elkaar zit zodat je je kind hierop kunt wijzen.

Terugkijken webinar oktober: Welke stappen moet je kind zetten in het studiekeuzeproces? Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? (persuasive essay graphic design)

Welke stappen moet je kind zetten in het studiekeuzeproces en hoe kun je daar als ouder bij ondersteunen? Studenten en ikzelf vertellen meer over de stappen die je moet zetten in je studiekeuzeproces. We geven tips over waar en hoe je aan betrouwbare informatie kunt komen. En studenten delen hoe hun ouders hen geholpen hebben. De tips zijn bedoeld voor ouders en studiekiezers. Het gaat over mei maths c3 coursework help die slim zijn om te bezoeken maar ook over prehistoric cave paintings essay, studiekeuzetesten en meeloopdagen. Filmpje. De presentatie kun je aanvragen.

Terugkijken webinar november 2022: Welke professionele ondersteuning is er bij studiekeuze? Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? Filmpje

Er zijn genoeg professionals die kunnen helpen bij studiekeuze. Heel belangrijk is de hulp van de decaan. Rolf Nijman, decaan en vader van studenten, vertelt meer over wat een decaan allemaal voor een leerling en ouder kan doen. Wat gebeurt er in de LOB lessen? Hoe kan een mentor/vakdocent helpen? Er zijn ook speciale bureaus en ZZP’ers die je om hulp kunt vragen bij studiekeuze. Een ZZP’er, Paul Heijmering, vertelt over zijn werk. Sommige professionals hebben zich gespecialiseerd in studiekeuzetesten en er zijn ook professionals die vooral goed zijn in coaching. Wat zijn handige studiekeuzesites? Waar vind je studiekeuzetesten?
Studiekeuze houdt niet op na de middelbare school. Ook op het hbo en de universiteit moeten er nog veel keuzes gemaakt worden. Wie kan dan helpen? En welke andere ondersteuners zijn er als er iets niet helemaal naar wens gaat? De power point die ik heb laten zien kun je aanvragen.

Terugkijken webinar december 2022:Hoe vind ik een studie die goed staat aangeschreven? Filmpje

Natuurlijk let de onderwijsinspectie op de kwaliteit van de opleidingen op de hogescholen en universiteiten. Toch zijn er grote kwaliteitsverschillen. Hoe ontdek je welke opleidingen de beste zijn voor jou/jouw kind? Waar kun je allemaal op letten? Denk dan aan  contacttijd, begeleiding, voorbereiding arbeidsmarkt enz. Maar ook op het percentage studenten dat binnen redelijke tijd een opleiding afrondt. Studenten vertellen waarom het belangrijk is te letten op de kwaliteit van opleidingen. Ik laat sites zien die helpen objectieve feiten en resultaten van opleidingen te onderzoeken en met elkaar te vergelijken. Wil je de presentatie ontvangen? Stuur me dan een mailtje.

Terugkijken webinar januari 2023: Kenmerken hbo en wo opleidingen en de doorstroom van hbo naar de universiteit. Filmpje

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen hbo en universiteit. Hoe ontdek je wat het beste bij je past? En wat houden al die namen van de verschillende soorten opleidingen in? Wat is een associate degree (hbo)? Wat is een bacheloropleiding (hbo/wo)? Wat is een masteropleiding (hbo/wo)? Wat is een minor (hbo/wo)? Hoe kun je na je propedeuse of bachelor op het hbo doorstromen naar de universiteit? Wat als je een deel van je studie in het buitenland wilt doen?
Ook geven we meer informatie over de toelating zoals de studiekeuzecheck en decentrale selectie.

Terugkijken webinar februari 2023: Wat kun je doen als je kind nog geen studiekeuze kan make

Wat als je kind passief is en blijft? Tips & tricks voor het (voor)eindexamenjaar. Wat kun je als ouder doen? En wat moet je vooral niet doen? Studenten delen hun ervaringen en ik zal meer vertellen over de vijf belangrijke studiekeuzevragen die je (kind) kunnen activeren stappen te zetten in het studiekeuzeproces. Ook vertellen we meer over een tussenjaar gericht op studiekeuze. En we gaan dieper in op tussenjaarprogramma’s. Filmpje

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.