9 december 2021 | Categorie: Studiekeuze

Meer over profielkeuze: Keuzes maken is moeilijk

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Wat zal er in het hoofd van je kind kunnen spelen tijdens het maken van een profielkeuze in vwo of havo 3? Stijn Bakker, student Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit deelt zijn ervaringen…

profielkeuze

Stijn Bakker

Profielkeuze, ik vond het een lastig proces

In Nederland hebben we de luxe om uit zeer veel studies te kiezen en eigenlijk wordt deze keuze op de middelbare school al gedeeltelijk gemaakt. In de derde klas van de middelbare school kan een scholier namelijk al bepalen in welke vakken er eindexamen gedaan zal worden. Voor mij was het destijds lastig om te overzien welke gevolgen een profielkeuze met zich meebrengt. Vragen zoals: “Tot hoeveel studies kan ik met mijn profiel toegelaten worden?” of  “In welk profiel kan ik mijn kwaliteiten extra trainen? “ hebben mij beziggehouden in de derde klas van het vwo. Nu hoor ik van veel medestudenten dat zij het ook lastig hebben gevonden om een profielkeuze te maken. Aangezien veel jongeren moeite hebben met het maken van een profielkeuze deel ik mijn eigen keuzeproces graag met jullie.

Profiel gekozen, maar mijn studiekeuze pakte toch anders uit dan ik dacht

Op de middelbare school heb ik gekozen voor een NG-profiel met natuurkunde als één van de keuzevakken. Ik heb deze keuze gemaakt omdat er vaak wordt gezegd dat je met dit profiel tot veel studies toegelaten wordt en ik via dit pakket toegelaten zou kunnen worden tot de studie geneeskunde. Als vijftienjarige was ik content met deze keuze en natuurlijk was ik ook blij dat de keuze achter de rug was. Destijds dacht ik namelijk dat de profielkeuze automatisch zou leiden tot een bepaalde carrière. Goed… Momenteel studeer ik geen Geneeskunde, maar studeer ik de Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Dit is zo gelopen, omdat ik voor de studie Geneeskunde helaas tot twee keer toe niet ben toegelaten.

Een exactere studie was het toch niet voor mij

Om de tijd te overbruggen ben ik gestart met de studie Biologie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik heb namelijk altijd in mijn hoofd gehad dat je na het volgen van een NG-profiel ook een exactere studie moet kiezen. Na een halfjaar Biologie gestudeerd te hebben, ben ik met deze studie gestopt. Pas nadat ik twee keer meegedaan had aan de selectieprocedure van Geneeskunde ben ik ook naar socialere studies gaan kijken.

Profielkeuze… als ik nu terugkijk

Als ik terugkijk op de profielkeuze zou ik de keuze nu op een andere manier maken. De studie Bestuurskunde past namelijk goed bij mijn persoonlijkheid. Ik heb interesse in veel verschillende onderwerpen en verder vind ik het leuk om met mensen in contact te staan. Dit is typisch waar je mee bezig bent in het bestuurskundige vakgebied. Achteraf is het dus jammer dat ik via een omweg bij de studie Bestuurskunde ben beland. Mijn NG-profiel met natuurkunde vindt alleen niet zoveel aansluiting op mij studie. Een meer maatschappelijk profiel, zoals ‘economie en maatschappij’ of ‘cultuur en maatschappij’ heeft een betere aansluiting op mijn huidige studie. Hierdoor worstel ik nog steeds af en toe met bepaalde vakken.

Ik moest leren anders naar dingen te kijken

Vanuit mijn NG-profiel op de middelbare school heb ik altijd in mijn hoofd gehad dat er slechts één goed antwoord bestaat. Op mijn huidige studie geldt juist dat er vaak meerdere invalshoeken zijn om op een goed antwoord te komen. Natuurlijk was mijn ervaring anders geweest als ik wel vakken als geschiedenis of maatschappijwetenschappen in mijn NG-pakket had gehad.

…En mijn kwaliteiten ontdekken

Voor ieder kind verschilt het keuzeproces natuurlijk, maar zowel vanuit mijn eigen ervaring als die van mijn medestudenten blijkt dat deze keuze lastig is. Zelf was ik namelijk nog erg opzoek naar mijn eigen kwaliteiten en was het lastig om hier rekening mee te houden in het keuzeproces. Het is natuurlijk belangrijk om de kwaliteiten mee te kunnen nemen in de keuzeprocessen. Voor mij had het in ieder geval betekend dat ik eerder mijn kwaliteiten kon verfijnen, zoals presenteren.

Studiekeuze duurt je hele leven... Bij elke nieuwe fase in de studie en je werk is het verstandig stil te staan bij de vijf wezenlijke keuzevragen.

Keuzes maken moet je je hele leven… Bij elke nieuwe fase in de studie en je werk is het verstandig stil te staan bij de vijf wezenlijke keuzevragen.

In gesprek met anderen

Tja… In de derde klas is het vinden van je eigen kwaliteiten vaak nog lastig.  Ik denk dat het maken van de keuze makkelijker wordt als je als scholier bekenden betrekt in je proces. Jouw voetbaltrainer zal bijvoorbeeld weten op welke manier je jouw motivatie inzet, terwijl jouw middelbare schooldocent kan inschatten of een vak je makkelijk of moeilijk afgaat. Door deze gesprekken mee te nemen tijdens het keuzeproces is het waarschijnlijker dat er een goede keuze wordt gemaakt.

ProfiLeren, een spel over profielkeuze had me kunnen helpen

Natuurlijk kan ik mij goed voorstellen dat het fijn is om ook via jezelf te ontdekken waar je kwaliteiten liggen. Hiervoor zijn spellen ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld het spel ProfiLeren. In dit spel gaat de scholier allerlei eigenschappen en activiteiten koppelen aan beroepen. Hierdoor worden beroepen concreter en spelenderwijs gaan scholieren met elkaar in gesprek erover. Het had mij misschien ook geholpen als ik in 3 vwo al iets meer had nagedacht over welke van mijn eigenschappen eigenlijk mijn kwaliteiten zijn en in welk soort beroepen die van pas komen.

Meer weten over Stijn?

14 december deed Stijn mee aan het webinar over ondersteuning vragen op de hogeschool of universiteit. Stijn heeft op verschillende momenten in zijn studieloopbaan advies gevraagd aan de professionals die voor je klaarstaan. Welke professionals zijn en hoe gaat het in zijn werk?  terugkijken

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
Je interesses ontdekken Terugkijken
Meer over begeleiding op hbo of universiteit Terugkijken

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.