Studiekeuzekind

Op kamers gaan als eerstejaars in Coronatijd?

Vraag van een moeder: ‘Mijn zoon denkt erover om in Wageningen  Environmental Sciences te gaan studeren. Wij wonen in Brabant. Is er veel online les dan is er geen noodzaak een kamer te huren. Hoe gaat het eerste studiejaar verlopen?’ Op kamers gaan als eerstejaars in Coronatijd?

Vragen van ouders

Ik ben altijd blij met vragen van ouders. Vragen die vaker voorkomen gebruik ik om een artikel over te schrijven. En de vraag: ‘Moet je op kamers gaan als eerstejaars in Coronatijd? heb ik meerdere keren gekregen. Ook van ouders en aanstaande studenten van andere instellingen. Het antwoord is niet zo eenvoudig. Het blijft koffiedik kijken. Hoe ontwikkelt het virus zich? Zijn de onderwijsinstellingen in staat hun beloftes waar te maken? September lijkt nog ver weg…

Op kamers of niet?

Steeds meer studenten kiezen ervoor om niet meteen op kamers te gaan. In het begin van je studie nog thuis blijven wonen wordt steeds gewoner. Zo’n 11 procent van de hbo studenten en 41 procent van de wo studenten woont pas na 16 maanden studeren op kamers. Dit zijn natuurlijk gemiddelden. Er zijn instellingen waar er altijd al veel online onderwijs was. Er zijn ook universiteiten en hogescholen die juist veel investeren in fysiek onderwijs met veel werkgroepen en practica op de campus. Studenten die op zo’n hbo of universiteit studeren zitten veel vaker op kamers.

Hoe studeer je graag?

Veel studiekiezers kijken vooral naar WAT ze gaan studeren. Maar het is ook belangrijk na te denken over HOE je studeert. Dezelfde opleiding kan op een andere school of universiteit heel anders gegeven worden. Vind je online les krijgen fijn? Dan is het logisch dat je kijkt naar een opleiding die voornamelijk online gegeven wordt. Merkt een jongere dat hij toch wel het contact met medescholieren en docenten mist? En misschien ook te weinig zelfdiscipline heeft voor voornamelijk online lessen? Dan is het handig om te kijken hoeveel contacttijd je hebt bij een studie. Want dat kan enorm verschillen. Tenslotte is het niet handig alleen te kijken naar een opleiding ‘dicht bij huis’. Ook hiervoor geldt: past deze manier van lesgeven bij je? Door de ervaringen met online lessen, die iedere scholier nu heeft, weet hij meer over hoe hij graag leert.

Contacttijd opzoeken

Ik vind dat een studiekiezer vooral op zijn gevoel af moet gaan. Passie voor een studie komt op de eerste plaats. Maar ik vind ook dat je nuchter moet kijken naar de feiten en cijfers van een opleiding. Die vind je in de studiebijsluiter op Studiekeuze123. Op deze site vind je handige testen, interessante artikelen, maar ook allerlei feiten en cijfers over de opleidingen. Na elke opleidingsbeschrijving vind je bijvoorbeeld ook hoeveel contacttijd er is. Dus hoeveel uren je echt les krijgt op de campus.

Op kamers gaan als eerstejaars in Coronatijd?

Vanaf 15 juni mogen instellingen weer lessen, practica en tentamens geven op de campus. En heel voorzichtig beginnen hogescholen en universiteiten daar ook aan (volg het laatste nieuws op Facebook). Ook zijn er instellingen die aangeven voorlopig vooral digitale lessen te geven. En instellingen die juist voor eerstejaars een zo normaal mogelijk rooster maken met zoveel mogelijk contacttijd (WUR).

WUR (bron Resource) We willen de kernkwaliteiten van het Wageningse onderwijs overeind houden. Die kernkwaliteiten zijn: een persoonlijke aanpak; onderwijs in groepjes zodat er interactie mogelijk is tussen de studenten en de docenten; werken aan concrete problemen en skills en vaardigheden opdoen, bijvoorbeeld in de vorm van lab- en veldwerk. Deze zaken willen we met voorrang op de Wageningse campus aanbieden.

Reistijd en reisschema

Zoals het er nu voor staat wordt aan instellingen gevraagd ervoor te zorgen dat studenten niet tijdens de spits in het OV zitten. Dit om reispieken, en dus besmettingen, te voorkomen. De lessen zullen dus midden op de dag gegeven worden. En ik hoor ook wel van instellingen die denken aan avondlessen en lessen op zaterdag. Gecompliceerd allemaal…
Daarnaast merk ik dat reizen voor studenten vaak tegenvalt. Niet alle instellingen zijn goed te bereiken met het OV. En ook zijn de bussen naar de campussen vaak overvol (hoe zal dat gaan in Coronatijd?). Optimistisch denken studenten dat ze ook in de trein en bus wel kunnen studeren, maar in de praktijk lukt dat niet zo best. Reizen is vermoeiend. Het valt nogal eens tegen, hoor ik van studenten.

Op kamers gaan als eerstejaars in Coronatijd?

Is het überhaupt slim om op kamers te gaan? Je bouwt een grotere studieschuld op, kamers zijn duur. Er is een kamertekort (alhoewel ik ook hoor dat studenten nu in Coronatijd hun kamer tijdelijk opzeggen en bij hun ouders intrekken).
Er is onderzoek gedaan naar de relatie tussen op kamers gaan en studiesucces. Meestal lukt studeren beter als de student de eerste paar maanden nog bij zijn ouders woont en pas na een tijdje op kamers gaat. Dan zijn er niet teveel nieuwe dingen in één keer. Uitzonderingen zijn de studies waarvan haast iedereen op kamers woont. Studies met veel practica en lessen op de campus. Een student die nog bij zijn ouders woont mist dan toch vaker aansluiting en gaat minder vaak naar de campus, wat andere studenten wél doen. (dit is o.a. in Wageningen het geval).

Hoger opgeleid: veel verantwoordelijkheid

Ikzelf merk dat studenten die een tijd op kamers zijn geweest, veel volwassener zijn dan studenten die hun hele studententijd bij hun ouders hebben gewoond. En die volwassenheid is ook nodig. Een afgestudeerde van een hogeschool of universiteit krijgt een baan met verantwoordelijkheid. Hij zal zelf structuur in zijn werk moeten aanbrengen. Hij zal zijn tijd zelf in moeten delen. Waarschijnlijk heeft hij ook een budget dat hij zelf moet beheren. Dit zijn nou echt dingen die je leert als je ‘op jezelf’ bent. De studententijd is een redelijk veilige tijd om dit te leren. Iedereen zit immers in hetzelfde schuitje… En valt er iets tegen, dan kun je makkelijk om hulp vragen.

Op kamers gaan als eerstejaars in Coronatijd? Studentenleven

Het studentenleven is in Coronatijd natuurlijk ook anders dan normaal. Toch merk ik dat studenten ook langzaam allerlei manieren bedenken om elkaar veilig te ontmoeten. En dat is heel belangrijk. In je studententijd bouw je je eerste professionele netwerk op. Je leert hoe studenten met een heel andere opleiding denken. Studenten die straks je collega’s kunnen zijn waar je mee moet samenwerken. En natuurlijk is het plezier van het studentenleven ook belangrijk. Studeren is echt heel veel meer dan alleen kennis tot je nemen. Het is ook jezelf verder ontwikkelen.

Kortom..

Natuurlijk kan dat ook allemaal als een student nog thuis woont… maar ik merk toch verschillen. En het hoeft natuurlijk niet of-of te zijn. Na een paar maanden op kamers kan natuurlijk ook. Als de reistijd het je toestaat om nog thuis te wonen. Want reizen is echt wel een punt.

Op kamers gaan als eerstejaars in Coronatijd? En nu praktisch…

Moet je op kamers gaan in september? Mijn tip aan ouders en aanstaande studenten:

WUR: We verwachten minder internationale studenten. Het kameraanbod voor Nederlandse studenten is dus zeker groter. Dat is positief.

Meer over op kamers gaan

Thuis wonen, tips voor ouders
Thuis wonen, tips voor studenten
Mijn dochter op kamers (dat viel niet mee voor mij als moeder)

Meer over studeren in Coronatijd voor (aanstaande) studenten en hun ouders

Aanpassingen bij onderwijsinstellingen
Corona, studiefinanciering en andere geldzaken
Meer inhoudelijke tips voor online studiekeuze
Zelfstandig leren, hoe bevalt dat? En wat zegt dit over je studiekeuze?
Hoe Corona kan helpen bij studiekeuze
Corona en Bindend Studieadvies
Wat is een online Open Dag?
Corona tips van studiekeuzecoach
Studenten helpen scholieren
Tussenjaar in Coronatijd
Een online meeloopdag volgen

Mobiele versie afsluiten