13 maart 2021 | Categorie: Studeren

Solliciteren voor een stage? Tips voor studenten

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een stage is een belangrijk onderdeel van de studie. Vaak moet een student solliciteren voor een stage. En zeker de eerste keer vragen ze daar vaak advies bij van hun ouder(s). Onderstaand artikel van Misty Pathuis kan daar misschien een goede hulp bij zijn.

solliciteren voor een stage

Tijdens mijn stage kreeg ik een concreter beeld van mijn toekomst en wat ik daarmee wilde.

Stage op het hbo en de universiteit

Tijdens de stage leert de student de praktijk kennen. De stage is daarmee een belangrijk onderdeel van de opleiding. Er is een verschil tussen de hoeveelheid stage die je krijgt op het hbo en de universiteit.

de beste masteropleidingen recht en bestuur

Stage op het hbo

Het hbo is echt gericht op de praktijk. Een student die een hbo opleiding volgt zal veel stageperiodes hebben, soma al in het eerste studiejaar. Dat is voor veel mensen de eerste echte kennismaking met het arbeidsveld waar hij later gaat werken. Daarom is het ook goed dat deze stage al vroeg in de opleiding wordt aangeboden. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor de pabo en ontdek je dat lesgeven en werken met en voor kinderen eigenlijk toch niet zo past, dan kun nog eens nadenken over je studiekeuze.
Voor de stage krijg je ook studiepunten. Zeker de afstudeerstage levert veel studiepunten op. Maar het is ook niet altijd makkelijk de afstudeerstage goed af te sluiten. Dat doe je o.a. met het schrijven van een stageverslag.
het kiezen van de afstudeerstage is erg belangrijk. Nogal eens kunnen studenten namelijk ook meteen een baan krijgen op de werkplek waar ze stage lopen. Voor hbo studenten die hierna een universiaire master willen gaan doen is de stage ook belangrijk. het is slim om over de afstudeerstage te overleggen met de master waar je naartoe wilt. Als dit namelijk een stage is die op het goede niveau is, scheelt dat enorm bij de instroomeisen ie de universiteit stelt.

Stage op de universiteit

Op de universiteit krijg je veel minder stage. Een universitaire opleiding is in principe bedoeld om onderzoeker of wetenschapper te worden. maar niet iedereen kiest hiervoor. Er zijn natuurlijk ook mensen die na en universitaire opleiding voor een ander beroep kiezen. Maar de opleiding is in principe gericht op onderzoek. Daarom is er meestal ook geen stage in de beginperiode van je opleiding.
Bij de meeste universitaire opleidingen doe je de stage in de masterfase. Die is dan ook vaak gekoppeld aan je afstudeeronderzoek. Ook voor universitaire studenten geldt dat de keuze van je stageplek belangrijk is. je stage en afstudeeronderzoek ‘kleuren’ je CV. En ook deze studenten vinden regelmatig hun eerste baan op hun stageplek. (meer over verschil hbo-universiteit)

Meer over solliciteren voor een stage door Misty Pathuis

Misty schrijft voor jongvolwassenen. Maar als ouder kunt u hier vast goede tips uithalen…

Misty: ‘Het moment is aangebroken: jij gaat stage lopen en bent op zoek naar een stageplek! Dit is de ultieme kans om praktijkervaring op te doen over alles wat je tijdens je opleiding hebt geleerd.  Daarnaast zie je nu voor het eerst hoe het is om mee te draaien met een bedrijf en bouw je tegelijkertijd werkervaring op voor je cv! Je kijkt op diverse stagemarkten, stagebanken en stagebureaus en komt vele interessante stageplekken tegen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je solliciteert voor een stageplek? Je ontdekt het hier in dit blog’.

Solliciteren voor een stage….Afstudeerstage, meeloopstage of maatschappelijke stage?

‘Voordat je gaat solliciteren voor een stage moet je jezelf eerst een paar vragen stellen:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wat voor soort bedrijf spreekt je aan?
  • Wil je stage lopen in het buitenland?
  • Wat zou je graag willen leren?

De allerbelangrijkste vraag is: wat wil je graag bereiken met je stage? Er zijn veel verschillende soorten stages. Zo zijn er kortdurende snuffelstages om een eerste kijkje achter de schermen te nemen of juist een lange afstudeerstage in het laatste jaar van je HBO of WO-studie waarbij je een afstudeeronderzoek uitvoert. Er zijn ook maatschappelijke stages waar middelbare scholieren vrijwillig nuttig werk doen in het kader van karaktervorming. Er zijn tevens meeloopstages waarbij je gedurende een semester onder begeleiding ervaring opdoet en beroepsspecifieke taken mag uitvoeren’.

Solliciteren voor een stage… denk goed na over het doel en overleg dit met de stagebegeleider of studie-adviseur

‘Niet alleen de duur van deze stages is anders, ook de dingen die je leert zullen per soort stage anders zijn. Bij een afstudeeronderzoek voer je meer research uit en bij een meeloopstage of leerwerkplek kan je juist veel meer praktijkkennis opdoen. Denk goed na wat jij graag wil leren tijdens jouw stageperiode, en bespreek dit met jouw stagebegeleider en potentiële leerbedrijf’.

Midden- en kleinbedrijf, multinational, of een stageplek in het buitenland?

‘Ook is het belangrijk om te kijken naar het soort bedrijf waarbij je graag stage zou willen lopen. Misschien is dit wel de uitgelezen kans om een tijdje in het buitenland te wonen en je horizon te verbreden! Of je blijft wel in Nederland, maar neemt in je werkzaamheden een kijkje over de grenzen door stage te lopen voor een multinational, een bedrijf met buitenlandse vestiging. Wellicht wil je juist voor een midden- en kleinbedrijf werken, waar de werkrelaties vaak persoonlijker zijn. Hoe dan ook doe je bij een stage waardevolle contacten op, waardoor je na je studie misschien wel een baan aan over houdt’.

Solliciteren voor een stage… een leerzame periode

‘Wat je keuze ook wordt: de periode waarin je stage loopt is één van de meest leerzame periodes uit je leven. Iets om naar uit te kijken, om de sfeer te proeven en te kijken of het voldoet aan je verwachtingen. Wie weet sla je na een stage wel een andere weg in: een stage in het MKB ziet er immers anders uit dan een stageplek bij een groot bedrijf. Weeg je opties af en kies wat het beste bij jouw doelen past!’

Solliciteren voor een stage en stage zoeken: waar begin je?

‘Als je een hbo- of wo-studie doet hoeft het bedrijf waar je stage wil lopen geen erkend leerbedrijf te zijn. Er zijn verschillende stagemarktenstagebureaus en stagebanken waar je allerlei soorten stageplekken en afstudeerstages kunt vinden. Heb je internationale ambities, dan kan je zelfs over de grens kijken naar een buitenlandse stageplek. Dit is vooral interessant wanneer je buitenlandse ervaring wil opdoen of later graag voor een internationaal bedrijf wil gaan werken’.

NB: Kijk ook eens op de Nationale Vacaturebank.

 

solliciteren naar een stage?

Onderzoek naar rijstproductie in Indonesië?

Praktische zaken: Stageovereenkomst

‘Zodra je als stagiair bij een bedrijf aan de slag gaat, zul je waarschijnlijk een stageovereenkomst ondertekenen. Het is dan ook erg handig om deze goed door te lezen. Een stageovereenkomst is niet verplicht, maar voor beide partijen wel erg waardevol. Hierin staan namelijk de afspraken waar jij en je stagebedrijf aan moeten houden. Zo weet je wat er van jou verwacht wordt en waar je recht op hebt. In een stageovereenkomst staat als het goed is sowieso je begin- en einddatum, het aantal uren dat je per week meedraait, of je vakantiedagen opbouwt, welke taken je gaat uitvoeren, en wie je stagebegeleider is. Daarnaast staat hierin je (eventuele) stagevergoeding en of je doorbetaald krijgt bij ziekte. Lees dit document dan ook goed door dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan!’

Een stagevergoeding is vaak een vergoeding en geen volwaardig loon. Dit kan een leuk klein extraatje zijn, maar rijk zal je er nooit van worden. Een van de hoogste stagevergoedingen vind je bij de Rijksoverheid: €628 bruto per maand, of je nou MBO, HBO of WO-student bent.

Het financiële aspect van een stage

‘Zoals je weet staat in je stageovereenkomst wat het schuift. Maar waar je misschien niet zo snel aan denkt is hoeveel het jou kost. Naast bloed, zweet en tranen dan.😉 Is jouw stageplek niet om de hoek of binnen fietsafstand, en moet je dagelijks heen en weer reizen met het OV? Dan kan dat bedrag snel oplopen tot honderd euro per maand, of meer, als je geen reiskostenvergoeding ontvangt’.

Stage lopen in het buitenland

‘Wanneer je stage in het buitenland wil lopen, kan het zelfs nog meer kosten. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om dit te compenseren. Zo zijn er verschillende (Europese) subsidieprogramma’s, waarvan Erasmus+ de bekendste is. Vraag je stagebegeleider gerust naar de mogelijkheden – misschien is er meer mogelijk dan je denkt! Jouw opleiding kan je zelfs helpen bij het vinden van (buitenlandse) stageplekken. Super handig, maak er gebruik van!’

Hoe bereid je jezelf goed voor op een stage sollicitatiegesprek?

Wanneer je jouw ideale stageplek hebt gevonden, is een goede voorbereiding cruciaal. Naast alle bovenstaande punten is het verstandig om een aantal zaken te regelen voordat je naar een stage sollicitatiegesprek gaat:

  1. Maak een ijzersterk cv en schrijf een steengoede sollicitatiebrief. Lees het blog over het vermelden van eerdere stages in je CV.
  2. Lees je in over het bedrijf. Gebruik hun website en social media om meer te leren over de geschiedenis, werksfeer en communicatie van het bedrijf.
  3. Noteer de naam van degene waarmee je het gesprek voert.
  4. Bedenk van tevoren alvast een antwoord op moeilijke vragen die een bedrijf aan jou kan stellen tijdens het sollicitatiegesprek.
  5. Bedenk van tevoren ook vragen die je zelf kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

Meer informatie over stages.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.