Stoppen in het eerste studiejaar
Stoppen in het eerste studiejaar… Nogal wat eerstejaars studenten op hbo en universiteit doen dat. En ook flink wat studenten twijfelen. Hoe komt het dat er zoveel uitval is en wat kun je als ouder (of student) doen om dit te voorkomen?
Stoppen in het eerste studiejaar. Qompas schreef er een interessant artikel over
Qompas (een studiekeuzemethode die op veel scholen gebruikt wordt):
Eerstejaars: wat zijn hun ervaringen tot nu toe?
In januari hakken veel eerstejaars de knoop door: ga ik doorstuderen of stop ik? Een groep van 200 eerstejaars gaf ons inzicht in hoe ze de overgang van middelbare school naar studeren hebben ervaren. Eerstejaars die gestopt zijn gaven aan wat hun redenen daarvoor waren. En verder verzamelden we quotes van eerstejaars waarin ze hun meevallers, tegenvallers en adviezen delen. Lees het artikel
Het gaat om een groot aantal studenten
Volgens Qompas voelt 72% van de studenten zich op hun plek. 28% van de eerstejaars voelt zich niet op de plek. Dat is een akelig hoog percentage. Van deze 28% is 10% al in januari gestopt. 3% gaat stoppen en 15% twijfelt.
Als reden geven de stoppers/twijfelaars:
- De studie was minder leuk dan ik dacht (59%)
- Online onderwijs voel me tegen. Ik was niet zo gemotiveerd hiervoor (28%)
- Ik vond de studie lastig en ingewikkeld (17%)
- Ik kreeg te weinig uitdaging (16%)
Een goed studiekeuzeproces is de sleutel
Al jarenlang wordt aan studenten gevraagd wat ze zelf als oorzaak van deze verkeerde studiekeuze zien. Wat ik heel vaak hoor en lees:
- Ik heb te weinig tijd besteed aan mijn studiekeuze
- Ik heb teveel op het laatste moment gekozen
- Ik vond het niet leuk met studiekeuze bezig te gaan en heb toen maar iets gekozen om van het gezeur af te zijn.
Stoppen in het eerste studiejaar? Een goed studiekeuzeproces kan dit voorkomen
Op school en thuis is er terecht veel aandacht voor eindexamenvakken en het halen van dat eindexamen. Toch blijkt bij elk onderzoek dat de uitval in het eerste jaar niet te maken heeft met te weinig basiskennis. Het heeft vooral te maken met studiekeuze. Gekscherend zeg ik wel eens dat de decaan de belangrijkste persoon op school is. Dat is misschien wel en beetje overdreven. Maar ik wil hiermee aangeven dat de studiekeuzelessen op school (LOB) enorm belangrijk zijn.
Leerlingen denken daar zelf soms anders over. Dat is echt super jammer. Wat een goede studiekeuze is de sleutel tot studiesucces.
Open Dagen, meeloopdagen, proefstuderen
Op het internet is veel informatie te vinden over studiekeuze en ook over de studies die je kunt gaan doen. Maar dit alles vervangt de (online) Open Dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen niet.
- Studiekeuzeprofessionals adviseren minimaal vier Open Dagen te bezoeken, en dat liefst op meerdere instituten. Doe dit vooral in het voor-eindexamenjaar. Open Dagen bezoeken moet je goed plannen. Mag je als ouder mee? Doe dit vooral.
- Doe vier meeloopdagen, bijvoorbeeld twee in het voor-eindexamenjaar en twee in het eindexamenjaar. Dan ervaar je hoe de studie in werkelijkheid is. De studiekiezer ontmoet veel studenten waarmee hij kan praten over de studie. Dit is ook voor aanstaande hbo studenten belangrijk. De helft van de aanstaande hbo studenten volgt geen meeloopdag. Eeuwig zonde.
- Kun je meedoen aan een proefstudie? Dan ervaar je op welke manier er lesgegeven wordt.
Let op aantal lesuren (contacttijd)
Opleidingen mogen zelf bepalen hoeveel lessen ze per week geven. Er zijn opleidingen waar je maar zo’n 12 uur les per week krijgt. Maar studeren betekent 40 uur werken. Krijg je maar twaalf uur les, dan moet je veel aan zelfstudie doen. Krijg je veel les, dan hoef je minder aan zelfstudie te doen. Dan heb je automatisch meer begeleiding. Studiekiezers letten hier meestal niet zo op bij studiekeuze. Ik raad ouders aan dit wel te doen. Goede begeleiding is echt een succesfactor. Studenten die onder begeleiding van een docent studeren, zijn meestal gemotiveerder voor de studie. Je kunt makkelijk opzoeken hoeveel contacttijd er is in de bijsluiter van de studie.
Stoppen in het eerste studiejaar. Wat dan?
Er zijn altijd studenten die twijfelen aan hun studiekeuze. (achter de link een webinar met veel informatie) Voor hen heb ik een paar tips:
- Praat met je studieadviseur/studieloopbaanbegeleider en je medestudenten. Het eerste studiejaar is vooral basiskennis. Misschien worden de volgende jaren interessanter…
- Kun je switchen binnen je eigen opleidingsinstituut? Dat gaat vaak makkelijk en kun je je studiepunten meenemen. Op een andere hogeschool of universiteit opnieuw beginnen kan natuurlijk ook. Maar dan zijn de studiepunten van de eerste studie vaak niet meer geldig.
- Student en ouders doen er verstandig aan goed te analyseren wat er de eerste keer ‘verkeerd’ ging en hoe dat beter kan. Besteed als ouder en student veel tijd aan de nieuwe studiekeuze.
Meer lezen (informatie van Qompas): Hoe staan de eerstejaars ervoor? Verklaringen voor stoppen en switchen tijdens Corona
Onze zoon heeft nog niet alle punten binnen hij heeft nog drie vakken waar hij punten voor kunnen halen maar hij wacht al heel lang op de beoordeling
Maar het is erg spannend kunnen ze hem van de afleiding afhalen ?
Hij heeft natuurlijk veel pech Corona mede studenten wie zijn gestopt zijn stage daar heeft hij een tien voor gehaald
Dag Lilian,
Dat is inderdaad heel erg spannend. Kan hij de school niet bellen of mailen dat hij het echt heel spannend vindt? In het reglement van de school (OER) staat hoe lang het mag duren voordat de punten bekend zijn. Dat mag iedere opleiding zelf bepalen, er zijn geen algemene regels voor. Veel sterkte, Hermien
Beste Hermien Miltenburg,
Ik had een vraagje en kon er geen antwoord op vinden op internet. Ik zal even kort de situatie uitleggen. Vorig jaar studeerde ik Informatiekunde aan Universiteit van Amsterdam. Ik had mijn bsa gehaald en mocht naar het tweede jaar. Omdat ik twijfelde of ik de studie wel bij me vond passen heb ik me uitgeschreven en ben ik een andere studie gaan doen, fiscaal recht. Hier had ik enorm veel spijt van, omdat ik fiscaal recht helemaal niet leuk vind. Ik zie meer een toekomst in Informatiekunde. Ik vroeg mij af of u misschien weet of het mogelijk is om terug te gaan naar Informatiekunde en door te stromen in het tweede jaar. Ik hoor het graag!
Groetjes,
Isabella
Dag Isabella, Ja, een andere studie proberen en dan tot inkeer komen gebeurt best vaak. Meestal blijven de studiepunten die je gehaald hebt nog wel een paar jaar geldig. Dus ik denk dat het geen enkel probleem is je oude studie weer op te pakken. Algemene regels zijn er daar niet voor. Opleidingen en opleidingsinstituten hebben een grote vrijheid en dit is een van de dingen waar ze zelf over mogen beslissen. Zeker vragen dus, en ik denk wel dat het goed komt. Wil je hier vermelden hoe het is afgelopen? Dat is ook weer interessant voor anderen.