1 mei 2016 | Categorie: Ervaringen, Studiekeuze, Tussenjaar

Studiekeuzeproces en de schoolmanager

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ouders vinden het belangrijk dat hun kind een goede studiekeuze maakt. Gelukkig zijn de meeste ouders ook echt betrokken bij de ontwikkelingen die hun kind doormaakt. Een voorbeeld van een betrokken ouder is vader, Feike Klomp. Hij probeert zijn 18 jarige zoon zo goed mogelijk te begeleiden bij zijn studiekeuze. Daarbij ontmoet hij verschillende personen die hem een handje meehelpen op zijn zoektocht. Hij noemt het zelf ‘een reis’. Uiteraard ligt de verantwoordelijkheid van een goede studiekeuze bij de student zelf, maar vaders en moeders kunnen wel mee ‘op reis’ met hun kind. Het artikel van vandaag gaat over het studiekeuzeproces en de schoolmanager.

studiekeuzeproces, de schoolmanager

Het studiekeuzeproces van mijn zoon, een hele reis

Feike Klomp: eerst nog even kort mijn eigen situatie en de aanleiding voor mijn reis, als journalist en vader van een 18 jarige zoon. Vorig jaar stopte mijn zoon Ivo al na drie weken met de studie Civiele Techniek aan de Hogeschool. Het beviel niet, hij voelde zich niet op zijn gemak, en gaf er de brui aan. Na een passieve periode met veel uitslapen en hangen voor de laptop, is hij tot leven gekomen. Vooral na januari van dit jaar. Dat kwam niet helemaal alleen vanuit hemzelf. Ik had ondertussen een ervaren studiebegeleider gevraagd of hij Ivo tussentijds wilde coachen in ontspannen gesprekken zonder directe verplichtingen. Op een of andere manier werkte dit. Ivo ging zelfstandig naar Open Dagen, haalde en passant zijn rijbewijs, zocht werk en kreeg dit vrij makkelijk voor elkaar. Hij leefde duidelijk op. De kans is nu aanwezig dat hij volgend schooljaar voor de studie Industrieel Product Ontwerp gaat. Wat ik zie tussen september 2015 en maart 2016: een jongen die ‘groeit’, tevreden is, behulpzaam is in huis en de tijd blijkbaar nodig heeft.
Wat ik zelf doe?

Wie spreek ik tijdens mijn reis?

Tijdens mijn eerste stop sprak ik al een decaan. Ik ben ook eens op een Open Dag gaan kijken. De derde halte van mijn reis gaat over het studiekeuzeproces en de schoolmanager. Ik praat met Gijs Beekhuizen, de ervaren rector van het Hendrik Pierson College in Zetten. Hij nodigde mij uit ‘om op de koffie te komen’ om zijn ervaringen met mij te delen. Die uitnodiging nam ik natuurlijk graag aan. Maar mijn reis gaat verder.  verderop spreek ik met onderwijsspecialisten, ouders en andere ervaringsdeskundigen op het gebied van studiekeuze. Gaat u met mij mee?

het studiekeuzeproces en de schoolmanager

Vader Feike Klomp met zijn zoon mee ‘op reis’ in ‘studiekeuzeland’.

Het studiekeuzeproces en de schoolmanager

Gijs Beekhuizen is sinds 2009 rector van het HPC in Zetten met op dit moment zo’n 1100 leerlingen.  “Ik heb mijn onderwijservaring opgedaan op verschillende scholen. Ik begon in 1983 als docent (aardrijkskunde, geschiedenis, economie) en decaan. Tussen 2000 en 2006 was ik Regio directeur Noord bij de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek in Ede. Daarna was ik tot 2009 lid van de centrale directie van het Christelijk College Groevenbeek. Daarnaast ben ik nu tien jaar gemeenteraadslid (PvdA) in de gemeente Renkum.” De schoolmanager beschikt dus over een mooi pallet aan ervaringen in onderwijsland, en dat komt mij als reizende vader natuurlijk heel goed uit.

Studiekeuzeproces en de schoolmanager, terugblik

“Er is zoveel veranderd en het tempo is soms moordend voor leerlingen, leraren, decanen en ouders. Vroeger, en dan heb ik het over de periode na laten we zeggen 1975, kon je al snel een richting kiezen. Het richtingsgevoel was anders ontwikkeld omdat je stomweg makkelijker met vakken of beroepen van mensen in aanraking kwam. Je zag dat fysiek om je heen. Gewoon op straat of in de buurt. Nu zijn er talloze beroepen waarvan je het bestaan soms niet eens weet. De mensen zitten in grote gebouwen op industrieterreinen weggestopt. Ik vind dat het voor kinderen dan moeilijk is om de ‘beroepenwereld’ te leren kennen. Daar komt bij dat de doorlooptijd van de arbeidsmarkt vluchtiger is geworden. De doorloopsnelheid is enorm. Daarom pleit ik voor ontmoeten en netwerken. Zien doet geloven en dat opent de ogen bij leerlingen en ouders.”

Studiekeuzeproces en de schoolmanager, voorwaarden scheppen

Gijs beekhuizen is overigens stellig: “De ouders zijn nog steeds de belangrijkste schakel in het studiekeuzeproces. Wel is het zo dat ouders, kind en school samen moeten optrekken om de ‘grote wereld buiten’ te leren ontdekken.” Het HPC is daar actief in. “Zo belde de voorzitter van de OCO (Ondernemers Contact Overbetuwe) mij eens met de vraag of zij hier hun jaarvergadering konden houden. Daar zag ik een kans. We verleenden onze medewerking en een aantal leerlingen uit  de bovenbouw techniek mochten daar bij aanwezig zijn. We maakten er een project van.” Nog een voorbeeld: begin maart vond de aftrap plaats van beroepenfeest Betuwe on Stage. “Een beroepenfeest voor het VMBO waar HPC ook aan meedeed. Jongeren en beroepsbeoefenaren konden elkaar ontmoeten en stageplekken regelen. Een interactieve markt waar aspecten de revue passeerden als: hoe presenteer je jezelf, hoe verkoop ik mezelf. Ook voor de bedrijven is het gunstig. Zij zien jonge werknemers met talent ‘in de dop’. Een win-winsituatie bij uitstek.”

studiekeuzeproces en de schoolmanager

Word niet ongelukkig

Gijs Beekhuizen tot slot: “Kies een beroep of vak wat bij je past en waar je jezelf in herkent, blij van wordt. Maar kijk ook altijd breed om je heen, want de wereld verandert voortdurend. Ga in ieder geval veel op pad. Bezoek bedrijven en open dagen, bezoek de stad waar je wil gaan studeren. Het zal je  verrijken. Het motto van het beroepenfeest vond ik daarom zo treffend en pakkend: ‘alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?”
Feike Klomp

 Scholen op de kaart

Het is niet zo gek dat Feike Klomp op zijn reis langs het studiekeuzeproces ook uitkomt bij middelbare scholen. Een goed studiekeuzeproces en de schoolmanager hebben zeker een relatie.  Uit veel onderzoek blijkt dat een goede studiekeuzebegeleiding op school, de beste garantie is voor studiesucces op hbo of wo. Een schoolmanager die zijn medewerkers stimuleert de leerlingen te coachen bij studiekeuze geeft leerlingen echt een mooie start. De beste voorbereiding op een vervolgstudie is een goede studiekeuze.
Welke scholen bereiden hun leerlingen goed voor op hbo of wo? Er is een vergelijkingssite waar u dit op kunt zien www.scholenopdekaart.nl . Als u klikt op ‘resultaten’ en ‘vervolgopleiding’ ziet u hoe de leerlingen ‘het doen’ nadat het havo of vwo diploma is behaald. Heel informatief als u scholen vergelijkt.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.