27 november 2017 | Categorie: Tussenjaar

Tussenjaar beurs, weblezing en tips

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Weet uw zoon of dochter niet wat hij of zij moet doen na havo of vwo? Wilt u uw kind een handje op weg helpen? Om u wat meer informatie te geven wordt er regelmatig een tussenjaar beurs gehouden. Dit voorjaar is er weer zo’n tussenjaar beurs op 1 december 2018 in Utrecht.
In dit artikel bovendien een filmpje van een weblezing over een studente die geen studiekeuze kon maken. En we geven u graag tien tips waarmee u uw zoon of dochter kunt helpen een goed tussenjaar te plannen.

tussenjaar beurs voor een goede studiekeuze

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen. Onderzoek van Marinka Kuijpers

Forceren helpt niet

Een studiekeuze forceren heeft geen zin. Denkt uw zoon of dochter over een tussenjaar? Misschien is dat niet zo gek. Maar ook een tussenjaar moet je goed plannen. Jongeren die een heel jaar ‘chillen’, schieten daar niets mee op. Terwijl nadenken over de toekomst vooral voor jongeren heel belangrijk is. Bovenstaande keuzevragen zijn daarvoor de sleutel. Daarom geven we u graag meer informatie over een goed besteed tussenjaar.

Tussenjaar beurs op 15 maart

Studeren? Werken? Een eigen bedrijf beginnen? Wat gaat uw zoon of dochter doen na de havo of vwo? Kan uw zoon of dochter geen weloverwogen beslissing nemen? Overweegt hij of zij misschien een tussenjaar?
Wat er ook gekozen wordt.. werken, studeren of een eigen bedrijf? Het is altijd belangrijk over de toekomst na te denken.

tussenjaar beurs om na te denken over de toekomst

Hulp zoeken bij het plannen van een tussenjaar? Of het helemaal zelf doen?

Soms is er hulp nodig bij het plannen van een tussenjaar. Daarom wordt er in het voorjaar weer een tussenjaar beurs georganiseerd. Op de tussenjaar beurs kunnen decanen, ouders en jongvolwassenen kennismaken met tussenjaar organisaties. Die bieden allerlei tussenjaarprogramma’s aan. Soms in combinatie met werken, ook soms in combinatie met reizen.
Maar helemaal op ‘eigen kracht’ een tussenjaar invullen kan natuurlijk ook heel goed. Belangrijk om dan wel een goed tussenjaarplan te maken. Er zijn op verschillende scholen regelmatig workshops over het maken van een ‘tussenjaarplan’.  En u vindt op dit blog veel verhalen over ‘tussenjaar’…

Welke jongeren kiezen voor een tussenjaar?… ‘ik weet het niet’!

De meeste jongeren kiezen voor een tussenjaar omdat ze écht niet weten wat ze moeten kiezen, welke toekomst het beste bij ze past. Soms zijn dit jongeren die nog niet ontdekt hebben waar hun werkelijke passie ligt.
Soms zijn het ook aanstaande studenten die wel weten dat ze willen gaan studeren en ook veel mogelijkheden voor zichzelf zien. Maar om nou echt een keuze te maken… dat vinden ze nog ‘eng’. Ook deze studenten hebben wat meer tijd nodig.

Welke jongeren kiezen voor een tussenjaar?… ‘ik weet het heel goed’!

Sommige studenten weten heel goed wat ze willen maar zij hebben niet het goede profiel. Deze studenten gebruiken een tussenjaar om vakken die niet in hun profiel zitten alsnog in te halen bijvoorbeeld op een school voor volwassenenonderwijs.
Er zijn ook studenten die heel goed weten wat ze willen, maar die behoefte hebben aan een ‘studeerpauze’. Even iets anders voordat je aan een intensieve hbo of wo opleiding begint.
Er zijn ook studenten die een bacheloropleiding hebben afgesloten maar nog na willen denken over hun masterkeuze. Ook deze studenten kiezen soms voor een ‘studeerpauze’.
Tenslotte zijn er jongeren die een heftige persoonlijke ervaring hebben meegemaakt en er tijd voor nodig hebben dit ‘een plekje te geven’.

Weblezing over tussenjaar, ‘mijn kind kan niet kiezen’

De meeste ‘tussenjaarstudenten’ kiezen voor een tussenjaar als ze echt niet weten wat ze moeten kiezen.
Bijgaand webinar (weblezing) gaat over ‘mijn kind kan niet kiezen’. Ik geef u graag wat achtergrondinformatie over wat je als ouder kunt doen als je kind niet kan kiezen. Een studente vertelt over haar eigen ervaringen.

Uitval, écht een probleem

Waarom zoveel aandacht voor studiekeuze? Zomaar aan een studie beginnen is riskant. Meestal is een ‘sprong in het diepe’ geen goed idee. De uitval op hbo en universiteit is daardoor hoog. Uitvallers zeggen vaak dat ze een te snelle beslissing hebben genomen. Vaak hoor je dat de studiekeuze niet voldoende is overdacht. Voor deze studenten is een tussenjaar vaak een goed plan. Je ‘koopt’ extra tijd om je keuze goed te overdenken.

Onder druk zetten is geen goed idee

Conclusie: Op het laatste moment nog snel een studie kiezen is meestal geen goed idee. Studiekeuze kun je blijkbaar niet ‘afdwingen’. Studiekeuze heeft duidelijk tijd nodig. Weet de jongere tot het laatste moment niet wat hij echt wil? Misschien moet hij de keuze dan even uitstellen… Want sommige jongeren hebben blijkbaar meer tijd nodig om een goede keuze te maken.

Nog nét voor 1 mei aanmelden?

Voor de meeste opleidingen moet je je voor 1 mei aanmelden. Heel wat studiekiezers doen dat nog nét in de laatste dagen van april. Ze kiezen nog, snel-snel, een opleiding. Geen goed idee. Als je kijkt naar de uitvallers in het eerste studiejaar, dan zitten daar opvallend veel laatste-moment-aanmelders tussen. Studiekeuze heeft tijd nodig. Heeft uw zoon of dochter extra tijd nodig? Dan is het misschien een goed idee de tussenjaar beurs te bezoeken of de weblezing te bekijken.

Tips voor een goed tussenjaar

  • Tip 1: Spring niet in het diepe. Begin niet aan een opleiding als je er niet helemaal zeker van bent. Kies je voor een tussenjaar? Maak dan concrete plannen en schrijf die ook op.
  • Tip 2: Echt wel studeren? Denk goed na… wil je echt wel studeren? Of kies je voor werken of een eigen bedrijf?
  • Tip 3: Wil je volgend jaar studeren? Houd dan tijdens je tussenjaar de focus op studiekeuze. Kijk naar verschillende onderwijsinstellingen en vergelijk de mbo’s, hbo’s en universiteiten.
  • Tip 4: Ga in je tussenjaar ook naar minimaal vier Open Dagen en minimaal vier meeloopdagen/ proefstuderen. Praat veel met ouderejaars.
  • Tip 5: Iets bijzonders studeren? Verdiep je ook in bijzondere opleidingen en instituten. Bijzondere opleidingen hebben vaak veel baankansen.
  • Tip 6: ‘Coach’ zoeken tijdens keuzeproces? Familielid? ‘Ex’ decaan? Studiekeuzecoach? Zeker belangrijk voor studenten die nog vakken moeten halen om het goede profiel te krijgen.
  • Tip 7: Niet een heel jaar in je nest liggen of ‘lekker chillen’. Denk na over een dagbesteding. Zet afspraken op papier (met je ouders?).
  • Tip 8: Heb je een baantje? Werken is altijd zinvol, je leert veel over jezelf en de werkvloer Maar past dit bij je en wil je dit jaren doen?
  • Tip 9: Geniet van je tussenjaar, je komt dan op de beste ideeën. En bedenk goed… Een studie of een baan is geen keuze voor het leven.
  • Tip 10: Zelfreflectie. Denk na over jezelf. Doe dat op een actieve manier, samen met anderen.

 

Een tussenjaar moet goed gepland worden. Daarom heb ik een aantal artikelen over dit onderwerp geschreven: tien tips voor studenten en tien tips voor ouders.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.