8 april 2018 | Categorie: Tussenjaar

Tussenjaar vol vrijwilligerswerk, moeder en dochter aan het woord

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ongeveer 10 % van de jongeren die een havo of vwo diploma haalt, kiest voor een tussenjaar. In de helft van de gevallen gaan deze jongeren op reis. Katie koos voor een tussenjaar vol vrijwilligerswerk. Lees haar spannende verhaal.

Een tussenjaar vol vrijwilligerswerk

Katie, Een tussenjaar vol vrijwilligerswerk

Een tussenjaar vol vrijwilligerswerk, moeder en dochter aan het woord

Katie koos na het behalen van haar havo diploma voor een tussenjaar vol vrijwilligerswerk. Ze besloot te gaan reizen. Bestemming? Azië! Haar moeder was direct enthousiast over de kansen die het haar zou bieden. Wat een wereldervaring om zo’n reis te kunnen maken. Met hoeveel vrienden, nieuwe contacten en levenslessen zou ze wel niet terug komen. Maar ergens waren er ook wel gemengde gevoelens. Het is toch best spannend om je dochter helemaal alleen naar het buitenland te laten gaan. Er werd een compromis gesloten:  Katie mocht op reis als ze via een organisatie zou gaan.

De voorbereidingen

De zorgen hebben moeder en dochter veel samen besproken. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe reis je zo veilig mogelijk? Wat kun je tegenkomen en hoe reageer je dan? Samen hebben ze de verschillende opties bekeken. Daarbij kwamen ze al snel bij Travel Active terecht. Ze hebben infodagen bezocht, gesprekken gevoerd en referenties van eerdere reizigers bekeken. Katie vertelt: “Bij Travel Active waren ze laaiend enthousiast over mijn idee en hielpen me graag verder. Dit vond ik fijn, omdat ik geen idee had welke stappen ik wel niet moest ondernemen om zoiets rond te krijgen. Samen zijn we uiteindelijk op het idee gekomen om zes maanden een tussenjaar vol vrijwilligerswerk te gaan doen. Het vrijwilligerswerk combineerde ik met een aantal vrije weken waarin ik kon gaan reizen in het desbetreffende land.”

De reis van Katie

Ik begon met de groepsreis in Nepal, waarvan de eerste week de introductieweek was. In deze week leer je het land een beetje kennen qua cultuur, taal, gebruiken en waarden en normen. Mijn introgroepje was geweldig. Het vrijwilligerswerk begon bij een reconstructieproject in de stad. Toen ik dit project afgerond had, besloot ik om mee te gaan met het reconstructieteam. Dit team was bezig met het renoveren van scholen in het Himalaya gebergte. Deze scholen zijn allemaal getroffen door de zware aardbevingen in april 2015. Dit is de beste keuze die ik in mijn hele reis gemaakt heb. Ik heb hier vrienden gemaakt voor het leven, ervaringen opgedaan die ik voor altijd bij me draag en vooral echt onderdeel uitgemaakt van het leven in een arm Nepalees dorp in de bergen. Er was geen douche, geen warm water, een gat in de grond als wc, 1 bed per 2 personen en een kampvuurtje in de woonkamer om warm te blijven. De familie waarbij we verbleven was ontzettend gastvrij terwijl ze zo weinig hadden. Erg bijzonder om mee te maken en nu ik weer Nederland ben, kan ik nog meer waarderen wat ik allemaal heb.

een tussenjaar vol vrijwilligerswerk

Samen op reis

Katie vertrok vanuit Nepal naar Thailand, waar haar moeder op bezoek kwam. Katie’s moeder vertelt: “Gedurende de kerstvakantie heb ik haar opgezocht in Thailand. We hebben daar twee heerlijke weken gehad en zijn wat door het land getrokken”. “Ik merkte dat het reizen haar gemakkelijk af ging. Na een taxirit onderhandelde ze in vlekkeloos Engels over de prijs. Ze maakte makkelijk contact met medereizigers. En ze waardeerde de luxe in de hotels des te meer, omdat ze had ervaren dat stromend water niet overal vanzelfsprekend was. Dat hielp mij wel om haar met vertrouwen achter te laten op de ontmoetingsplek voor haar tweede deel van de reis.

Katie’s reis ging verder. Ze heeft ook in Thailand 2 weken reconstructiewerk gedaan. Dit vond ze heel anders dan in Nepal, omdat Thailand op de meeste plekken al meer ontwikkeld is. Daarna is ze naar Laos vertrokken. “Mijn motivatie lag hier een stuk hoger, omdat Laos een veel minder welvarend land is dan Thailand, ook al ligt het zo dicht bij elkaar. Ik heb zelfs nog een actie opgezet om geld in te zamelen voor nieuw schoolmeubilair. Mijn laatste twee weken heb ik afgesloten in Cambodja, waar ik per vliegtuig naar toe ben gegaan. In deze twee weken ben ik in mijn eentje gaan backpacken. Ik vond al snel een groepje waar ik mee opgetrokken ben. Mijn ouders vonden het niet zo prettig dat ik alleen ging, maar de backpackers wereld zit zo in elkaar, dat je nooit echt alleen bent!”

Katie’s moeder over deze ervaring

“Na een half jaar kwam onze dame weer terug. Geen meisje meer, maar een vrouw met wereldervaring. Ze verheugde zich op haar vriendinnen en vrienden thuis, maar had zo nu en dan wat moeite om weer te aarden. Iedereen vraagt hoe het is geweest. Maar zo’n groot avontuur is niet in enkele woorden te vatten. Dat heeft wel enkele maanden geduurd. Maar toen was ze gelukkig weer helemaal aangesloten.

Zo leer je als moeder ook van de reiservaring van je dochter. Loslaten, ruimte bieden, vertrouwen hebben, houden van en vooral genieten van nieuwe ervaringen!”

De vijf tips voor reizigers om hun ouder(s) tevreden te houden:

  • Zorg samen voor een goede voorbereiding, niet alleen voor de reiziger, maar ook voor de ouders
  • Neem elkaar serieus. Ouders maken zich niet voor niets zorgen.
  • Maak afspraken over het houden van contact, vooral als er geen wifi is. En houd je daar ook aan.
  • Zorg dat je ouders ook beschikken over de contactgegevens van Travel Active en je begeleider. Dan kunnen ze vanuit Nederland af en toe een handje helpen.
  • Deel je ervaringen, zodat ouders kunnen mee genieten.

Ontzettend veel geleerd!

Katie heeft ontzettend veel geleerd van haar tussenjaar vol vrijwilligerswerk avontuur. “Nadat ik na mijn reis een periode op een camping heb gewerkt ben ik op kamers gegaan aan een studie begonnen. Die vrijheid had ik dan wel weer nodig. Ik heb mijn Propedeuse gehaald en ben in de weekenden nog steeds actief op de camping. Zo spaar ik alweer voor mijn volgende reis naar het buitenland! Als ik terug kijk op mijn ervaring ben ik zo blij dat ik de keuzes die ik genomen heb, heb doorgezet. Ik heb zoveel nieuwe vrienden gemaakt, ben mezelf keihard tegengekomen op mijn reis, ben er sterker van geworden en ik heb zoveel geleerd dat mijn examen er niks meer bij leek. Ik kan dan ook eigenlijk niet wachten tot mijn volgende trip!”

Tips van Katie

Ook Katie heeft een aantal tips voor toekomstige reizigers opgesteld die ook kiezen voor een tussenjaar vol vrijwilligerswerk:

  • Zorg dat je de laatste twee weken voor vertrek niet meer hoeft te werken, zodat je genoeg tijd hebt voor de laatste voorbereidingen.
  • Neem niet teveel mee. Zelfs in ontwikkelingslanden kun je veel kopen.
  • Zorg voor een creditkaart naast je pinpas. Dat is echt handig.
  • Wees flexibel, het gaat toch anders dan dat je verwacht.
  • Geef je grenzen of mogelijkheden goed aan. Zo kun je onderweg je plannen steeds bijstellen aan wat je zelf leuk vindt.
  • Houd je ouders en familie op de hoogte via social media, en informeer ze ook wanneer je even geen wifi hebt. Dat voorkomt een hoop stress thuis.
  • Deel je ervaringen na je reis. Dat gaat in stukjes en beetjes, dus neem hier de tijd voor.
  • Geniet van alle mooie ervaringen en nieuwe vrienden!

Kevin van Ginkel. www.travelactive.nl

Interessant, zo’n tussenjaar vol vrijwilligerswerk. maar de studiekeuze dan?

Ik heb het verhaal van Katie met interesse gelezen. Een super ervaring. Wat me wel heel erg opvalt is dat ze met geen woord over studeren of haar toekomst praat. Gelukkig zegt ze ergens wel dat ze haar propedeuse heeft gehaald. Ze zal dus wel een goede toekomstkeuze gemaakt hebben. Want een propedeuse halen betekent meestal wel dat je een goede studiekeuze hebt gemaakt.
Toch heb ik een heel belangrijke tips voor jongeren en hun ouders die een tussenjaar vol vol vrijwilligerswerk kiezen: Houd s.v.p. ook de focus op nadenken over de toekomst.

mijn kind wil liever werken

9% van de jongeren kiest voor werken na havo of vwo, 10% voor een tussenjaar

Denk na over de toekomst

Ik adviseer ouders om met de jongere ook te bespreken wat er na het tussenjaar gaat gebeuren. En ik vind het ook belangrijk dat voor te bereiden. Gaat de reiziger na die reis studeren? Zijn er genoeg Open Dagen bezocht? Is de aanstaande student naar een paar meeloopdagen gegaan? Is er al een globale studiekeuze voor de reis begint? En tijdens zo’n reis doe je heel veel indrukken op. Is er ook voldoende tijd om de studiekeuze nog bij te stellen?

Tips voor ouders en studenten

Voor jongeren die een tussenjaar overwegen heb ik tien tips geschreven. Ook voor ouders zijn er tips. Die zijn zeker ook belangrijk voor als je weer terug bent na zo’n tussenjaar vol vrijwilligerswerk. Ik denk dat zo’n jaar een geweldige ervaring is waar je veel aan hebt. Maar maak ook een plan voor daarna, anders loop je het risico in een groot gat te vallen.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.