10 oktober 2020 | Categorie: Studiekeuze

Welke opleiding past bij mij? Hoe ontdek ik dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Bij studiekeuze kijk je naar de inhoud van de studie en het niveau. Dianne en Merel delen hun ervaringen tijdens de ouderpresentatie op de Open Dag van Radboud Universiteit, 6 en 7 november. Het thema van onze presentatie: ‘Welke opleiding past bij mij?’

welke opleiding past bij mij?

Dianne Meijsen, Bachelor: Sociologie (afgerond), Master Communicatiewetenschap

Hoe is de studie op een hogeschool of universiteit opgebouwd?

Een studie op de universiteit bestaat eigenlijk uit twee studies, een bacheloropleiding en een masteropleiding. Natuurlijk kun je stoppen na je bachelor, maar dan is je universitaire opleiding niet compleet. Om je universitaire studie af te ronden moet je ook nog een master volgen. Je kunt kiezen voor een masteropleiding die in het verlengde ligt van je bacheloropleiding maar ook kiezen voor een heel andere master.
Een hbo bacheloropleiding is een afgerond geheel. Je kunt daarna gaan werken. Maar je kunt er ook alsnog voor kiezen om daarna een master op de universiteit te gaan doen. Nadat je wat werkervaring hebt kun je ook een hbo masteropleiding volgen.
Dianne en Merel hebben allebei gekozen voor een opleiding op de universiteit. Maar ze hebben ook naar het hbo gekeken. Lees hieronder meer over hun afwegingen en hun studiekeuzeproces.

welke studie past bij mij?

Welke opleiding past bij mij? Dianne aan het woord

Dianne: ‘Tijdens het maken van mijn profielkeuze in klas drie kwam ik erachter dat ik breed geïnteresseerd ben: met name op maatschappelijk gebied. Ik vond vakken als Geschiedenis, Aardrijkskunde en de talen leuk dus al snel was de keuze gemaakt voor het profiel Cultuur & Maatschappij. In de bovenbouw begon ik echter de druk te voelen voor het maken van de juiste studiekeuze. Want hoe kun je wat je interessant vindt nu omzetten in een studie? Mijn ouders hebben zelf geen universiteit gedaan en ik was de eerste uit de familie, waardoor ik de druk voelde dat áls ik voor universiteit koos, dan moest ik het ook wel echt kunnen. Maar hoe weet je nu of je daar slim genoeg voor bent?’

Welke opleiding past bij mij? Kijken naar hbo studies

‘Mijn studiekeuze ben ik begonnen door te kijken naar hbo studies, omdat daarbij duidelijk is wat je er echt mee gaat doen. Vooral de lerarenopleidingen, en dan met name de lerarenopleiding voor het vak Nederlands spraken mij aan. Al snel kwam ik er echter achter dat het toegepaste en praktijkgerichte op het hbo zowel een voor- als een nadeel voor mij was. Ik wilde niet alleen met name theorieën toepassen, maar ik wilde ook weten hoe zo’n theorie tot stand komt, ik wilde weten hoe alles precies werkte en waarom. Daarnaast voelde een keuze voor het hbo alsof je heel gericht kiest, terwijl ik juist breed geïnteresseerd ben’.

Welke opleiding past bij mij? Kijken naar de universiteit

‘Vervolgens ben ik ook eens op de universiteit gaan kijken. Ik kwam al snel bij de sociale / maatschappelijke studies terecht. Hierbij focuste ik me vooral op de inhoud en niet zozeer op de steden. Psychologie en Sociologie leken mij leuke studies. Uiteindelijk heb ik voor de bachelor Sociologie gekozen omdat daarbij gefocust wordt op maatschappelijke problemen en hoe je die op kunt lossen. Psychologie focust zich wat meer op 1 persoon terwijl groepsgedrag mij meer aansprak. Na mijn keuze voor een studie ben ik gaan kijken naar de verschillende studentensteden. Ik heb getwijfeld tussen Rotterdam en Nijmegen maar ik heb uiteindelijk gekozen voor Nijmegen. Het kleinschalige en toegankelijke van deze universiteit sprak mij aan, maar het was met name een gevoelskeuze: ik zag mezelf echt lopen op de campus en in de stad’.

Welk beroep dan?

‘Gedurende de bacheloropleiding kwam ik steeds meer achter de mogelijke beroepen die ik zou kunnen gaan doen met Sociologie. Deze spraken mij helaas niet genoeg aan. Daarnaast miste ik het meer creatievere en concrete in mijn studie. Daarom heb ik besloten om tussen mijn bachelor en mijn master een tussenjaar te nemen. Onder andere om eens rustig te kijken wat ik nu wilde gaan doen, maar ook om even afstand te nemen van het hele onderwijs’.

Tussenjaar

‘Vanaf groep een ga je naar school, op je 12e ga je naar de middelbare, en rond je 18e ga je naar het hoger onderwijs. Ik vond het fijn om even een stap terug te doen om na te denken over wat ik nu echt wil en ook om even een pauze in te lassen om genoeg tijd te hebben voor andere dingen zoals reizen en werken. Tijdens mijn tussenjaar heb ik nog veel getwijfeld, maar uiteindelijk heb ik voor de master Communicatiewetenschap gekozen. In deze master komen verschillende studies (Psychologie, Sociologie, Bedrijfskunde) samen. Je leert hoe mensen beïnvloed worden door marketing en communicatie en je bent ook concreet bezig bent met het maken van bijvoorbeeld reclamecampagnes’.

Mijn studiekeuze is geen keuze voor mijn leven

‘Toch blijft het onderwijs bij mij kriebelen. Wie weet wil ik  na een paar jaar werken toch nog de switch maken en docent Nederlands worden. Voor nu ben ik echter tevreden met mijn huidige master en ik ben benieuwd wat de toekomst voor mij in petto heeft. Mijn advies is dan ook: bijt je niet teveel vast op het beroep wat je met je studie kunt doen. Je wordt misschien met Sociologie geen dokter meer, maar voor de rest is er heel veel mogelijk!’

Merel: Welke opleiding past bij mij? Lang zoeken

Merel van Efferen, tweedejaars Food Technology

Merel van Efferen, tweedejaars Food Technology

Merel: ‘Ik heb veel tijd gestopt in mijn studiekeuzeproces. Samen met mijn moeder ben ik naar heel wat Open Dagen geweest. Ik heb de meeste universiteiten wel bezocht. En ik heb heel breed naar allerlei opleidingen gekeken: zowel technische studies als medisch en ook naar kunststudies en talen. Ik had in mijn profiel geen wiskunde D. Ik was er van overtuigd dat ik geen bèta studie wilde doen.  Maar toen ik in de zesde zat en Open Dagen bezocht ontdekte ik hoe interessant bèta studies eigenlijk zijn. Uiteindelijk maakte ik mijn keus: Biotechnologie in Wageningen. Ik haalde eigenlijk alle tentamens en de studiepunten die ik nodig had. Dat was soms wel hard werken. Maar op zich ging het goed.

Toch een andere richting

‘Ik vond mijn studie interessant, maar ging in de loop van mijn eerste jaar twijfelen. Ik ging alsnog nadenken over veranderen van wo naar hbo. Over het  hbo had ik eigenlijk niet nagedacht toen ik nog op het vwo zat. Toen leek de universiteit een logische keus voor mij. Maar als snel merkte ik op Open Dagen dat het praktische van het hbo mij toch minder aansprak en wo de juiste keuze was. Aan het einde van mijn eerste jaar ging ik weer twijfelen. Ik heb toen een andere opleiding gekozen: Food Technology. In een aantal aspecten lijkt dit wel op Biotechnologie maar er ligt meer accent op voedsel en alles dat daarmee te maken heeft. Biotechnologie was voor 90% goed gekozen, maar mijn passie lag toch bij voedingsmiddelen’.

Niet veel studievertraging

‘In je eerste studiejaar krijg je veel basisvakken. Die zijn voor een aantal studies hetzelfde. Dat was mijn geluk. Ik hoefde maar een paar extra vakken te doen om in te stromen in het tweede studiejaar van Food Technology. Nu weet ik zeker dat ik goed zit. Natuurlijk was het niet fijn om te gaan twijfelen. Maar ik ben blij dat ik toch goed na hebt gedacht over wat ik echt wilde met mijn studie en mijn leven. Nu zit ik echt op mijn plek’.

Webinar over studiekeuze? 28 januari aanmelden en 10 februari aanmelden zijn er webinars over studiekeuze en studeren op hbo of universiteit.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

  1. De Radboud Universiteit biedt allerlei studiekeuzepresentaties online aan op het Studiekeuzeplein van de Online Bachelor Open Dagen op 6 en 7 november 2020. Jij kunt je als ouder via je kind daarvoor aanmelden.
    Meld je aan!

    Op het online studiekeuzeplein vertellen studenten, ouders en medewerkers o.a. meer over:
    • Welke vaardigheden dragen bij aan succesvol studeren?
    • Wat is het verschil tussen het vwo en het hoger onderwijs?
    • Wat is het verschil tussen hbo en universiteit?
    • Wat komt er allemaal kijken bij studeren, wat betekenen termen als ‘bachelor’, ‘master’, ‘bindend studieadvies’, enz.
    • Wat zijn de kansen en risico’s van een tussenjaar?
    • Wat houdt de decentrale selectie bij opleidingen aan de Radboud Universiteit in?
    • Tips en hulpmiddelen van studenten en ouders over hoe je als ouder je kind goed kan begeleiden.

    Ook hebben we nog extra informatie en video’s toegevoegd op onze oudersite: http://www.ru.nl/ouders.

    We hopen je hiermee verder op weg te helpen in het studiekeuzeproces van je zoon of dochter.

    Groetjes Team Studievoorlichting
    Radboud Universiteit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.