Studiekeuzeprofessional aan het woord
Op school zal de decaan of de mentor het eerste aanspreekpunt zijn voor u en uw zoon of dochter bij studiekeuze. Daarnaast kunt u ook overwegen met een zelfstandig gevestigde studiekeuzeprofessional te praten. De decaan van de school van uw kind kent er verschillende. Hij kan ook aangeven wat de kwaliteit is van deze studiekeuzeprofessional en of hij of zij bij uw kind past.
Wat doet een studiekeuzeprofessional?
Een studiekeuzeprofessional kan een goede aanvulling zijn op het traject dat de decaan op school heeft met uw zoon of dochter. Dat kan bijvoorbeeld een goed idee zijn als er al eerder een verkeerde studiekeuze is geweest of bij bijzondere omstandigheden. Bent u of kent u een studiekeuzeprofessional? Misschien wil hij of zij meer vertellen over zijn of haar werk? In dit artikel is Studiekeuzeprofessional Mireille Aalfs aan het woord. Zij vertelt met name over haar E-book.
E-book “Help, hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?”
Een handreiking voor ouders bij de studiekeuze.
Hoe doe je dat eigenlijk, je kind begeleiden bij de studiekeuze? Het onderwijslandschap ziet er tegenwoordig anders uit dan 30 jaar geleden. Zo is het aanbod aan opleidingen in het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs enorm toegenomen en is de studiefinanciering voor het hoger onderwijs afgeschaft*. Om u wegwijs te maken in dit veranderende landschap en hoe u invulling kunt geven aan uw rol als opvoeder in dit studiekeuzeproces, neem ik u graag mee door de hoofdstukken van mijn e-book “Help, hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?”.
Belangrijke keuze
In het eerste hoofdstuk wordt ingegaan op de belangrijke keuze waarvoor uw kind staat. De jongeren anno 2016 zullen naar verwachting niet 25 jaar voor dezelfde werkgever werken, maar zullen meerdere beroepen naast elkaar gaan vervullen. Het loopbaanleren staat dus centraal.
Vaardigheden
In hoofdstuk twee geven werkgevers aan welke vaardigheden zij vragen van de nieuwe werknemers. Kritisch denken, creatief denken, samenwerken en mediawijsheid zijn een paar voorbeelden van de zogenaamde 21-eeuwse vaardigheden. Daarnaast is vakkennis essentieel.
Mogelijkheden
De mogelijkheden in het vervolgonderwijs zijn gekoppeld aan de vooropleiding en de profielkeuze, althans voor hbo en wetenschappelijk onderwijs. In het derde hoofdstuk wordt beschreven hoe het onderwijslandschap in Nederland er nu uitziet en wat de doorstoommogelijkheden zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met een diploma mbo-niveau 4 als je aan de voorwaarden voldoet naar het hbo.
Reflecteren
U helpt uw kind door het gesprek aan te gaan om te reflecteren op de verschillende ervaringen die uw kind opdoet in het studiekeuzeproces. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van een open dag of een dagje meelopen met een student. Uw kind heeft mogelijk een volwassene nodig om de ervaringen met elkaar te verbinden. Hierover gaat hoofdstuk vier.
Het studiekeuzeproces
In hoofdstuk vijf staat het studiekeuzeproces beschreven. Dit bestaat uit zes stappen. In dit hoofdstuk wordt elke fase toegelicht en worden er tips gegeven over wat uw actie is bij elk van deze fases.
Het loopbaangesprek
In hoofdstuk zes worden tips gegeven over het voeren van een goed loopbaangesprek met uw kind. Wat zijn de do’s en don’ts? U kunt dan bijvoorbeeld denken aan het geven van een compliment aan uw kind om het gesprek te openen. Ook kunt u proberen vooral open vragen te stellen aan uw kind. Juist door dit soort vragen krijgt u als ouder de meeste informatie van uw kind.
Praktische tips
In het laatste hoofdstuk wordt aandacht besteed aan de praktische tips, zoals het tijdig aanmelden voor een studie, het aanvragen van ov-kaart, een basisbeursvoor het mbo of aanvullende beurs* en de kosten die komen kijken voor een studie. Kortom, een waardevolle handreiking voor elke ouder van een studiekiezer!
Download het volledige e-book gratis
Wilt u meer weten? Neem dan even contact op met Studiekeuzeprofessional Mireille Aalfs van Studiek.
www.studiek.net
studiek@ziggo.nl
06-46747884
(n.b. Decanenvereniging VvSL heeft ook een heel handige studiekeuzespecial geschreven die u kunt downloaden)
Studiefinanciering *
Studiekeuzeprofessional Mireille Aalfs heeft het over studiefinanciering. De DUO is hierin de expert. Ze hebben een goede site en u als ouder, maar ook studenten, kunnen via de site vragen stellen.
In het kort: (maar zoek vooral informatie bij DUO): Studenten op het mbo blijven gewoon recht houden op de basisbeurs, aanvullende beurs, OV reisproduct en leenmogelijkheden.
Voor studenten op hbo en universiteit blijft de aanvullende beurs bestaan. Die is zelfs hoger dan voorheen, tot ruim 380 euro per maand. De aanvullende beurs is dus een aanzienlijk bedrag.
Een student kan zelf uitrekenen hoeveel hij moet lenen om rond te komen met de rekenhulp van DUO (de dienst die de studiefinanciering regelt). Daar kan hij ook berekenen op hoeveel aanvullende beurs hij recht heeft.
Wanneer aanvullende beurs?
Een student heeft recht op een aanvullende beurs als het inkomen van beide ouders onder een bepaalde grens ligt en/of er meerdere studerende kinderen zijn.
U hoeft uw inkomen niet zelf op te zoeken of het aan uw kind kenbaar te maken. Dat doet de belastingdienst. Vraag de aanvullende beurs voor uw kind wél aan, heel wat ouders laten dit geld liggen omdat ze, ten onrechte, denken dat ze er toch geen recht op hebben.
Verplichting
De aanvullende beurs heeft wel een verplichting. Vraagt uw zoon of dochter een aanvullende beurs aan, dan moet er binnen tien jaar een diploma gehaald worden, anders moet hij of zij alles terug betalen.
Dit is een verplichting die de student aangaat. U kunt als ouder niet aansprakelijk gesteld worden voor de schuld die uw kind bij DUO heeft.
Deze verplichting geldt overigens ook voor uw zoon of dochter als hij een OV reisproduct aanvraagt.
Meer informatie over financiën bij www.DUO.nl en onder de tab ‘financiën’ van dit blog.