17 juli 2018 | Categorie: Studiekeuze

Enthousiasme voor de studiekeuze, tip 8 voor ouders

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

U herkent het enthousiasme voor de studiekeuze van uw kind. U ziet of uw kind nog twijfelt of het eigenlijk heel zeker weet. Studenten zeggen vaak: “Mijn ouders kennen me zó goed, ze zien aan mijn gezicht wat ik ervan denk”. Ook al begrijpt u niet veel van de studie-inhoud… U kent uw kind en ziet of hij enthousiast is voor de studiekeuze.

enthousiasme voor de studiekeuze, tip 8

Wat wilden mijn kinderen precies studeren?

Als ik naar mezelf kijk… Mijn eigen opleiding is heel anders dan de opleidingen die mijn kinderen hebben gedaan. Hoe kun je als ouder dan toch coachend ondersteunen als je geen verstand hebt van de opleiding van je kind? De studie kende ik niet. Bepaalde begrippen, die voor de scholieren en studenten van nu normaal zijn, waren mij onbekend.
Maar het enthousiasme voor de studiekeuze kon ik wél herkennen. Ik ken mijn kinderen, ik weet wel wanneer ze zich goed voelen op een plek of misschien nog twijfelen. Dat was vaak ook het enige dat ik als feedback kon geven: “Volgens mij voel je je hier op je plaats.” Grappig.. nu, jaren later, zeggen mijn kinderen dat ze juist deze persoonlijke feedback zo waardeerden.

Doorvragen

Op basis van het enthousiasme voor de studiekeuze kon ik wél doorvragen: “Wat spreekt je nou precies aan bij deze opleiding?”.
Of ik kon zeggen: “Ik begrijp wel dat je dit interessant vindt, want vroeger was je ook altijd al…”
Of vragen als : “Wat ga je voor jezelf bereiken met deze opleiding?”
Jezelf fundamentele vragen stellen is niet zo makkelijk. Iedereen die keuzes maakt, moet fundamentele vragen stellen aan zichzelf: Wat wil ik? Wat kan ik? Wat hoort bij mij? Wie wil ik in de toekomst zijn? Wie kan mij helpen?
Fundamentele vragen stellen aan jezelf kun je niet in je eentje, daar heb je je naasten bij nodig. Daarom zegt bijna de helft van de scholieren dat hun familie hun beste studiekeuzecoach is.

gaan studeren

Als u zelf niet op een hogeschool of universiteit hebt gestudeerd…

Ik merk op ouderavonden dat ouders die zelf geen opleiding op een hbo of wo hebben gedaan, zich soms onzeker voelen. Ze zoeken soms naar hoe ze hun kind kunnen ondersteunen. Op een ouderavond neem ik altijd studenten mee die aan ouders vertellen wat hun ouders voor hen wel of niet gedaan hebben. Het verhaal van Rick wil ik graag delen met alle ouders die zich onzeker voelen over hun eigen opleiding.

Mijn vader is vrachtwagenchauffeur, mijn moeder huisvrouw. Ik kan goed leren. Ik zat eerst op het hbo, nu op de universiteit. Mijn ouders begrijpen niet veel van het systeem van studeren. Maar ik doe mijn best ze alles over studiepunten enzo te vertellen. Ik neem veel tijd om ze te vertellen over de inhoud van mijn studie. Ze vinden in principe alles goed wat ik aanpak. Maar ze kunnen ook wel eens kritische vragen stellen… of ik dit of dat echt wel zie zitten. Dat waardeer ik erg. En helpt me om kritisch na te denken over mijn keuzes, want ook nu, na mijn studiekeuze, moet ik nog vaak kiezen. Rick

U herkent het enthousiasme voor de studiekeuze bij uw kind

U weet misschien wel of uw kind iets wil studeren dat ‘iets met mensen’ te maken heeft. Misschien wil uw kind ‘iets met dieren’ of ‘iets met scheikunde’. Dat enthousiasme kunt u gebruiken. Zo hoor ik ook nog wel eens van studenten…

Ik wist wel dat ik ‘iets met mensen’ wou gaan doen. Maar ik wou ook ‘iets met techniek’. Mijn moeder is toen ook gaan zoeken op allerlei studiekeuzesites en toen ontdekte ze deze studie. Ik ben naar de Open Dag gegaan en.. mijn moeder had gelijk, deze opleiding vind ik inderdaad heel interessant.

Natuurlijk moet de studiekeuze door de studiekiezer gedaan worden. Hij of zij moet zijn eigen keuze maken en heeft daar ook zélf de verantwoordelijkheid voor. Maar als ouder kunt u best eens een beetje mee helpen zoeken. Is uw zoon of dochter enthousiast voor een bepaald thema, kijk dan eens in studiekeuzeboeken zoals De Keuzegids. Of zoek eens op overzichtssites zoals www.studiekeuze123.nl. Daar staan alle opleidingen van Nederland vermeld, gerangschikt op thema.

Enthousiasme is een belangrijke pijler voor studiesucces

Passie

Het ontdekken van het interessegebied waar je wérkelijke passie ligt is belangrijk. Als u uw zoon of dochter mee kunt helpen in die lastige ontdekkingstocht naar zijn échte passie, zijn basismotivatie, dan geeft u veel steun aan uw kind.
U hoeft niet alle details van een opleiding te kennen, maar ontdekt uw kind, al of niet met uw hulp, waar zijn enthousiasme voor de studiekeuze ligt, dan kunt u gerust zijn. Dan komt het wel goed met de studiekeuze en de studie.

welk interessegebied past bij mij?

Tien tips voor een goede studiekeuze en wat u als ouder hieraan kunt bijdragen…

Tip 1: begin op tijd met studiekeuze
Tip 2: vraag door en stel de goede vragen
Tip 3: let op de kwaliteit van de opleiding
Tip 4: studiekeuze en carrièreperspectief
Tip 5: let op studeerbaarheid
Tip 6: welke werkvormen zijn er?
Tip 7: stad of studie?
Tip 8: enthousiasme?
Tip 9: mijn kind kan niet kiezen
Tip 10: verwennen mag

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.