2 augustus 2023 | Categorie: Studiekeuze

Ik twijfel altijd over mijn keuzes, ik ben een echte twijfelkont

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Eline Huijing is student medische biotechnologie aan Wageningen University. Een richting met een mooie toekomst. Hoe is ze tot deze studiekeuze gekomen? En ging dat vanzelf? Nee, helemaal niet, zegt Eline, ik twijfel altijd over mijn keuzes…

ik twijfel altijd over mijn keuzes

Eline Huijing

Ik twijfel altijd over mijn keuzes, ik ben een echte twijfelkont

Ik doe altijd lang over mijn keuzes. Ook over mijn studiekeuze. Op 5 vwo ben ik begonnen aan mijn studiekeuzeproces. Ik heb gemerkt dat je in de vóór-eindexamenklas ook echt het meeste studiekeuzewerk moet doen. In het essay write my paper craigslist is het daarvoor gewoon veel te druk.

profile essay example for college

Je studiekeuze is een heel proces. je moet veel stappen zetten, die best veel tijd kosten.

Studiekeuze-activiteiten op school

Samen met mijn mentor heb ik allerlei dingen bekeken.  Op sommige scholen doet de decaan dat, maar bij mij op school was de decaan wat meer op afstand. De mentor had bij ons de taak om leerlingen te begeleiden bij studiekeuze. We kregen dan in de les allerlei quizjes die je moesten helpen meer zicht te krijgen op jezelf en wat je wilde met je toekomst.
Er was ook een beroepenavond waarop ouders meer vertelden over hun studie en hun werk.
Maar eigenlijk, als ik erop terugkijk, heb ik nooit heel veel met mijn mentor gepraat. Meer met mijn ouders en vriendinnen, eigenlijk.

Studiekeuze-activiteiten met mijn ouders

Mijn ouders gingen altijd wel mee naar open dagen. Daar hebben ze me ook echt mee geholpen. Na afloop stelden ze me vragen die me hielpen om mijn ervaringen een plek te geven. Ze stelden me vragen als: Wat vond je nu wel en niet leuk aan dit bezoek? Wat denk je dat je later kunt met deze studie? Ook gaven ze soms wel hun mening. Dat ging dan in de zin van: Nou, deze opleiding zie ik wel bij jou. Of, ik zie dit eigenlijk niet zo bij jou… Hun opstelling was vooral vragen stellen en luisteren. Ik mocht mijn eigen keuzes maken, en dat vond ik heel belangrijk.
Met mijn vriendinnen praatte ik ook heel veel. Dat ging voornamelijk over ideeën uitwisselen en praten over de mogelijkheden van de studies.
Maar uiteindelijk had ik toch het meeste aan de gesprekken met mijn ouders. Zij kennen mij ook heel goed.

Ik twijfel altijd over mijn keuzes… is dit dan je conclusie?

De beste vraag die mijn ouders me stelden, en die ik ook mezelf stelde, was: ‘En is dit dan je conclusie?’ En dan herhaalde ik in gedachten alles wat door me heen was gegaan.

Top drie

Zo kwam ik uiteindelijk tot een soort top 3 van interessantste studies. Die studies hadden echt alle drie dingen die ik erg leuk en interessant vond. Maar ja, ik twijfel altijd over mijn keuzes… dus ik koos de opleiding die het breedst was. met een brede opleiding kun je uiteindelijk nog heel veel kanten op, en dat paste het beste bij mij.
Nu zit ik in mijn masteropleiding en ik moet nog steeds keuzes maken. Twijfelen doe ik nog steeds. Maar ik merk ook dat je steeds beter gaat ontdekken wat bij je past als je ouder wordt.

En met een brede opleiding kun je dan nog alle kanten op.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.