30 maart 2021 | Categorie: Studeren

Je studie plannen moet je leren, tips van een studente

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Veel jongvolwassenen hebben moeite met het plannen van de studie. Zeker nu er in Coronatijd minder fysieke lessen op de Campus zijn. Je studie plannen moet je leren. Je studie goed plannen betekent dat je veel relaxter studeert. En beter. Hoe help je daar je kind bij?

Je studie plannen moet je leren

Je studie plannen moet je leren: De ervaring en tips van Dianne… Zo ging het op de middelbare school

Dianne: ‘Maandag een schriftelijke overhoring jongens! Alleen van hoofdstuk drie, dus het is niet veel werk. Zuchtend sla ik mijn agenda dicht. Aan het begin van de middelbare school werd verteld dat docenten minimaal één week van tevoren moeten laten weten wanneer je een overhoring of toets hebt. In de praktijk is dit niet altijd het geval. Ook heb je soms onverwacht meerdere toetsen op een dag of in een week, waardoor je echt even moet bikkelen om het te halen. Gelukkig herinneren docenten je er vaak aan dat je een toets hebt, en anders kun je even in Magister kijken’.

Uitstellen

‘Omdat veel andere dingen leuker zijn dan leren, stelde ik het op de middelbare school vaak uit. Dit resulteerde erin dat ik soms de wekker om vijf uur ’s ochtends moest zetten zodat ik nog snel even zoveel mogelijk in mijn hoofd kon stampen. Al met al kwam ik er dan vaak zonder kleerscheuren en met een zesje vanaf. Mijn decaan vertelde me dat deze strategie me niet door de universiteit ging helpen. Ik dacht dat dit wel mee zou vallen en begon vol goede moed aan mijn universitaire bachelor’.

Je studie plannen moet je leren

Dianne: ‘Je studie plannen moet je leren’

Verschillen tussen middelbare school en universiteit

‘Op deze website worden de verschillen tussen het vwo en de universiteit uitgebreid besproken. Ik wil u ook graag vertellen over de verschillen die mij opvielen toen ik begon met studeren. Zo is ieder cursusjaar opgedeeld in periodes, waarbij je direct al weet wanneer de tentamenweken zijn. In iedere periode volg je een aantal vakken die je vervolgens afsluit met een opdracht of een tentamen of allebei. Vakken volgen elkaar inhoudelijk op, waardoor je steeds dieper op de stof ingaat. Als je een vak aan het begin van het jaar mist, kan dit er dus voor zorgen dat je vakken later in het jaar ook niet kunt volgen. Daarnaast krijg je aan het begin van ieder vak een literatuurlijst. Hierop staat welke literatuur je wanneer gelezen moet hebben. Gedeeltelijk wordt namelijk de literatuur in de colleges besproken, maar dit is niet altijd het geval. Je hebt namelijk niet heel veel college op mijn universiteit’. 

Hoorcolleges en werkcolleges

‘Hoe zit het eigenlijk precies met college volgen? Je kunt onderscheid maken tussen hoor- en werkcolleges. Hoorcolleges vinden plaats in een grote zaal waarbij een professor lesgeeft en de theorie bespreekt. Werkcolleges bestaan uit kleinere groepjes van zo’n 20 tot 30 personen waarbij je interactie hebt met de docent en waarbij je opdrachten bespreekt en je je vragen kunt stellen.  Hoorcolleges zijn vaak niet verplicht en werkcolleges wel. In totaal heb ik ongeveer 20 uur per week daadwerkelijk les, al verschilt dit per studie. Toch betekent het volgen van een voltijd studie dat je 40 uur per week ermee bezig bent. De andere 20 uur besteed ik namelijk aan zelfstudie’.

Eerste tentamenweek

‘Vol goede moed begon ik aan mijn studie. Al snel waren mijn weken gevuld met koffiepauzes in de universiteitsbibliotheek, activiteiten met de studievereniging of samen eten met mijn nieuwe vrienden. Daarnaast ging ik trouw naar ieder college, in de veronderstelling dat dit vast wel genoeg zou zijn. Toen de eerste tentamenweek dichterbij kwam, begon ik hem echter flink te knijpen. Ik had niet met een fatsoenlijke planning gewerkt, en de literatuur die ik nog moest lezen had zich dermate opgestapeld dat ik geen tijd meer had om het allemaal te lezen. Ik had drie tentamens, en met veel stress en hard werken heb ik er uiteindelijk twee van de drie gehaald. Het andere tentamen moest ik herkansen in de periode erna.

Je studie plannen moet je leren

‘Om dit de periode erna te voorkomen had ik een nauwkeurige planning gemaakt. Echter lukte het mij ook niet om deze vol te houden. Toen ik hierover sprak met mijn studieadviseur zei zij: ‘als het niet lukt om je aan een planning te houden, dan is je planning verkeerd’. Zo had ik voor iedere dag een flinke lijst met taken die ik moest doen. De studieadviseur raadde me echter aan om in blokken te werken met afwisselende taken. Dus niet de hele dag aan één vak zitten, maar afwisselen’.

Wat voor mij het beste werkt…

‘Wat voor mij uiteindelijk het beste werkt is om in blokken van 45 minuten te werken. Ik ben echt een ochtendmens dus ik begin vaak met een blok van 45 minuten echt leren voor een tentamen, dan 15 minuten pauze, en dan 45 minuten echt iets doen zoals een opdracht maken. Tussen de middag neem ik een uur pauze waarin ik even ga wandelen. In de middag begin ik met 45 minuten leren en sluit ik af met twee blokken van 45 minuten waarin ik literatuur lees. Voor iedereen werkt dat natuurlijk iets anders, maar dit vind ik zelf fijn. Wat mij verder uiteindelijk ook het meest geholpen heeft is om genoeg vrije tijd in te plannen op een dag. Acht uur achter elkaar studeren gaat niet lukken, en juist door steeds pauzes in te plannen maak je het studeren draaglijker en presteer je beter.

naar hbo of universiteit?

Je studie plannen moet je leren, tips van Dianne

Dank je wel voor je handige tips Dianne. Daar kunnen aanstaande studenten zeker hun voordeel mee doen. Het is inderdaad heel belangrijk goed stil te staan bij hoe je ‘relaxed, prettig en effectief’ leert. Het is belangrijk een balans te vinden tussen studeren en ontspannen. En ook om niet al je studiewerk uit te stellen tot het laatste moment. De vaardigheid om goed te plannen komt bij de meeste mensen niet zomaar aanwaaien. Het is ook zeker iets waar u als ouders uw zoon of dochter een beetje mee kunt helpen als ze nog op de middelbare school zitten.
Je helpt je kind natuurlijk niet door alles voor te kauwen en voortdurend ‘achter de broek’ te zitten. Jongeren moeten zélf leren een goede planning en dagindeling te maken. Maar ze een spiegel voorhouden is altijd goed. Door feedback te geven kun je ze wel een beetje leren hoe je effectief en ook prettig studeert.

Een evenwicht zoeken en zelfstandig taken plannen

Merkt u dat uw kind te weinig gezonde ontspanning zoekt? Bespreek dit eens. Worden schooltaken te lang uitgesteld? Misschien moet uw zoon of dochter zijn neus eens flink stoten en merken dat het zo niet gaat lukken…
Uitstelgedrag komt veel voor bij studenten op hogescholen en universiteiten. En dat levert uiteindelijk stress en slechte resultaten. Op de hogeschool en zeker de universiteit moet je, zoals Dianne ook zegt, de hoeveelheid werk goed voor jezelf structuren. Dat moet je als student ook voornamelijk zélf doen. Op een hbo heb je in het begin nog wel enige contrôle, maar al heel snel is de student zelf verantwoordelijk voor zijn voortgang. En dat moet je ook leren. En het is ook belangrijk om te leren dat je zelf verantwoordelijk bent voor je resultaten. Als hogeropgeleide afgestudeerde moet je straks ook op je werk je taken goed structureren. Er is niemand meer die ‘je handje vasthoudt’. Studeren in het hoger onderwijs betekent ook: zelfstandig de regie pakken op je taken.

Je studie plannen: Hulp zoeken?

Is er dan helemaal geen hulp in het hoger onderwijs? Ja toch wel. Maar meestal moet je daar zélf om vragen. Zoals Dianne deed toen ze naar haar studieadviseur ging. Dat is ook een tip voor ouders die zich zorgen maken over de voortgang van de studie van hun kind: stimuleer hem of haar hulp te zoeken bij de studieadviseur.
Er zijn op veel universiteiten en hogescholen bovendien trainingen die je kunt volgen om je studievaardigheden of je manier van plannen te verbeteren. Ook iets om uw kind naar te verwijzen.
Is uw kind nog studiekiezer? Kijk dan eens naar hoeveel begeleiding er is op het instituut waar uw kind naartoe wil. En ook of deze mogelijkheid van extra studievaardigheidstrainingen er is. Deze gegevens vindt u op de sites van de onderwijsinstellingen en lukt dat niet, kijk dan in de studiebijsluiter van Studiekeuze123. Dat is ook handig om studies onderling te vergelijken.

Hoeveel contacttijd heb je?

Dianne vertelt dat ze ongeveer 20 uur per week les heeft en zo’n 20 uur zelfstudie, huiswerk dus. Dit verschilt erg van studie tot studie. En er zijn ook grote verschillen tussen instellingen. Op sommige hogescholen en universiteiten hebben studenten heel weinig les. De minister stelt hier ook geen eisen aan. Tijdens het eerste studiejaar moet een student minimaal 12 uur contacttijd (dus les) hebben en verder mag de instelling dat zelf bepalen. Opleidingen mogen zelf bepalen hoeveel contacttijd ze organiseren.
Heb je 12 uur les per week, dan betekent dit automatisch dat een student in dit geval 28 uur zelfstudie moet doen. Heb je 30 uur les, dan moet je nog 10 uur huiswerk maken.
Ik raad ouders en studiekiezers aan dit ook goed uit te zoeken bij de studiekeuze. Wat ‘werkt’ het beste bij je? Veel les en weinig huiswerk of weinig huiswerk en veel les? Het vergelijken van opleidingen is ook op dit punt belangrijk bij studiekeuze.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.