Studiekeuzekind blog
14 augustus 2018 | Categorie: Studiekeuze

Meeloopdag volgen belangrijke stap bij studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Wat is een meeloopdag? Waar moet een aanstaande student op letten? En hoe kunt u als ouder hier een bijdrage aan leveren?

Meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces

Vragen die een studiekiezer kan stellen op een meeloopdag

 

 

Wat is een meeloopdag?

Een meeloopdag is bedoeld voor aanstaande studenten die al een beetje verder zijn in het studiekeuzeproces. Mijn advies is bijvoorbeeld twee meeloopdagen te volgen in 4 havo/5 vwo. Daarna volgen nog minimaal twee meeloopdagen in de eindexamenklas, liefst voor Pasen.
Een meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces omdat de aanstaande student nu kan controleren of alle studiekeuzestappen die hij hiervoor heeft gezet wel kloppen met de werkelijkheid. Hoe is de opleiding nou écht?

Stappen in het studiekeuzeproces

Wezenlijk is dat de aanstaande student tijdens het hele studiekeuzeproces goed blijft nadenken over wat hij nou écht wil, wat bij hem past, en wat hij in de toekomst voor zichzelf ziet.
Goed nadenken en opleidingen vergelijken is belangrijk voor studiekeuze. Natuurlijk bekijkt de aanstaande student vergelijkingssites voor studiekeuze en hij zal ook minimaal vier Open Dagen bezoeken? Maar klopt het beeld van de opleiding? Daarom is een meeloopdag een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. Via de site van de opleiding kun je je aanmelden voor meeloopdagen.

Ouders en studenten in gesprek over studiekeuze

Het studiekeuzeproces moet een duidelijke plek krijgen. praat hier zo nu en dan over met uw kind.

 

Groeps-meeloopdagen

Er zijn twee soorten meeloopdagen: groeps-meeloopdagen en individuele meeloopdagen. Groeps-meeloopdagen doe je samen met een andere groep studenten. Soms noemen ze dit ook ‘proefstuderen‘. De scholieren volgen colleges, ze doen misschien een practicum, misschien maken ze een toets… Dat is allemaal bedoeld om een beeld te krijgen van de opleiding. Een groeps-meeloopdag wordt speciaal georganiseerd voor aanstaande studenten. Soms is er ook nog een gezellig avondprogramma.

Individuele meeloopdagen

Tijdens een individuele meeloopdag ga je een-op-een mee met een student. Er is geen speciaal programma. Je wordt ‘gekoppeld’ aan een student en samen met hem of haar volg je een gewone dag op de universiteit of hogeschool. ‘s avonds ga je misschien nog samen eten of stappen. Je bent een dagje student onder de studenten.

Voor- en nadelen van groeps-meeloopdagen

Het voordeel van groeps-meeloopdagen is dat het programma speciaal voor een leerling van 5 havo of 6 vwo is gemaakt. De lesstof zal goed te volgen zijn, je zit in een ‘veilige’ groep. Er zijn ouderejaars studenten waar je mee kunt praten en je krijgt als het goed is een beeld van de opleiding zoals die werkelijk is.
Open Dagen lijken soms te veel op reclamepraatjes. Dat gevaar kan er ook bij een groeps-meeloopdag zijn. Dat is zeker een nadeel. Wordt de opleiding niet extra aantrekkelijk voorgespiegeld? Vraag hier als ouder ook goed op door. Een meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces, maar dan moet je wel een realistisch beeld krijgen.

Voor- en nadelen van een individuele meeloopdag volgen

Het voordeel van een individuele meeloopdag is dat je echt een dagje student bent. Er is niets speciaal voor jou georganiseerd. Je kunt rustig de sfeer proeven. Pas je bij deze medestudenten? Voel je je lekker bij de manier van lesgeven? Kun je contact opbouwen met dit type docenten? Dit zijn allemaal belangrijke factoren bij studiesucces. Natuurlijk is de lesstof heel belangrijk. Maar je moet je als student ook goed voelen in een groep.
Nadeel van een individuele meeloopdag is dat je toevallig net een heel saai college treft. Misschien is de lesstof nét boven je pet…je bent immers nog geen eerstejaars maar een scholier.

Een meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces, maar waarom?

Tijdens meeloopdag moet de aanstaande student zich het volgende afvragen:

  1. Is dit inhoudelijk een opleiding die ik interessant vind?
  2. Is dit een opleiding die bij mijn capaciteiten past?
  3. Voel ik me goed bij de sfeer van dit instituut?
  4. Pas ik bij mijn medestudenten?
  5. Bevallen de docenten mij?
  6. Bevalt deze manier van lesgeven mij?
  7. Kan ik me thuis voelen in deze stad?

Het allerbelangrijkste: de studenten

Studenten die terugkijken op hun studiekeuzeproces vonden vooral de individuele meeloopdagen heel nuttig. Het allerbelangrijkste van beide soorten meeloopdagen vonden ze het contact met de ouderejaars. Ze raden studiekiezers aan vooral heel veel met de studenten te praten. Studenten geven een beeld van de opleiding zoals die in werkelijkheid is. Bovendien zijn deze studenten straks het eerste begin van het nieuwe netwerk van uw zoon of dochter als hij echt studeert.

 

Hoe gaat de school om met een meeloopdag volgen?

Een scholier in de eindexamenklas krijgt in principe altijd vrij voor een meeloopdag. Er moet natuurlijk geen proefwerk of iets dergelijks zijn. Sommige scholen doen moeilijk als een leerling in de vooreindexamenklas vrij vraagt, maar dat vind ik niet terecht. Een meeloopdag is een belangrijke stap en daar moet de leerling op tijd mee beginnen. Soms moet de leerling een verslagje van de meeloopdag inleveren bij de mentor of een decaan. Dat is een goede zaak. Soms is er op school ook een nagesprek over de meeloopdag.

Hoe kunt u als ouder omgaan met meeloopdagen?

Om te beginnen zou ik uw zoon of dochter voorzichtig aansporen echt een meeloopdag te volgen. Het is zeker heel verstandig om te vragen hoe de meeloopdag is verlopen. Stel hierbij open vragen. De zeven vragen die een aanstaande student zichzelf moet stellen zijn misschien een goed spiekbriefje. De decaan heeft niet altijd tijd om lang door te praten over de meeloopdag die gevolgd is. Maar zo’n gesprek kunt u vast voeren met uw kind.

Als de meeloopdag volgen tegen viel…

Het is niet leuk om te merken dat een meeloopdag tegen viel. Je moet dan weer helemaal opnieuw beginnen met studiekeuze. Maar toch is het beter dat te doen. Studiesucces heeft heel erg te maken met het kiezen van de goede studie. Je kunt beter het studiekeuzeproces overdoen, dan een heel eerste studiejaar.
Dit is een van de redenen waarom ik adviseer echt op tijd met het studiekeuzeproces te beginnen.

Vijf tips voor ouders over ‘meeloopdagen’

1: Meeloopdag volgen

Laat uw kind vooral naar meerdere meeloopdagen gaan. Dan ervaar je hoe het is een ‘dagje student’ te zijn. Scholieren krijgen hiervoor vrij van school.

2: Meeloopdag volgen? Vragen voorbereiden

Misschien vindt de studiekiezer het fijn om wat vragen voor te bereiden. Die vragen kan hij stellen aan studenten of docenten die hij op de meeloopdag ontmoet.

3: Nabespreken

Praat ook na over de meeloopdag. Wat vond uw kind ervan? De vragen op het plaatje kunnen hierbij helpen.

4: Contact houden met andere scholieren

Handig als de aanstaande student contact houdt met de andere scholieren die op de meeloopdag zijn geweest. Kiezen zij voor deze studie? Dan kent hij al een paar studenten

5: Contact houden met studenten

Op een meeloopdag ontmoet je ook studenten. Handig om contact mee te houden, ook als er later nog vragen zijn. Een meeloopdag volgen is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces.

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

Meer over de rol van ouders bij studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.