6 maart 2018 | Categorie: Tussenjaar

Mensen uit andere culturen leren begrijpen…een tussenjaar met betekenis

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar. Soms na hun havo/vwo, soms na hun mbo of hun bacheloropleiding. In de rubriek ‘tussenjaar’ staan inmiddels heel wat verhalen van scholieren en studenten die een tussenjaar hebben gedaan. Ook sturen organisaties die tussenjaren organiseren regelmatig een artikel voor dit blog.
Waarom ‘tussnjaar’ zo populair is? Soms hebben jongeren wat meer tijd nodig om tot studiekeuze te komen. Soms weten studenten wel wat ze willen maar moeten ze extra vakken halen of hogere punten halen om toegelaten te worden tot de opleiding van hun dromen. Of ze zijn niet geselecteerd voor hun favoriete opleiding en willen het over een jaar nog eens proberen. Ook zijn er jongeren die gewoon een ‘studeerpauze’ willen en dan iets nuttigs willen doen. Mensen uit andere culturen leren begrijpen, bijvoorbeeld.

Mensen uit andere culturen leren begrijpen

Mensen uit andere culturen leren begrijpen tijdens een stage als uitwisselingsstudent of tijdens een tussenjaar

Naar het buitenland?

Lang niet iedereen die kiest voor een tussenjaar gaat naar het buitenland. Maar 50%. Meestal nadat ze eerst hebben gewerkt om die reis te betalen. En een dergelijke reis moet natuurlijk ook georganiseerd worden.
Zinvol en leuk, zo’n reis. Ik adviseer wel om ondanks de drukte van een wereldreis, ook na te denken over de toekomst en de studiekeuze. Het is verstandig heel wat ‘studiekeuzewerk’ te doen voordat je op reis gaat. Open Dagen bezoeken, meeloopdagen meemaken, veel praten met de (ex.) decaan en met mensen die al studeren. En natuurlijk de ouders. Ook na de reis is het verstandig de studiekeuze nog een keer goed te overdenken. Door de reis doe je nieuwe indrukken op, verander je als mens. Mensen uit andere culturen leren begrijpen ‘doet iets met je’. En dat is ook goed.

Niet naar het buitenland?

Er zijn dus ook heel wat jongeren die niet naar het buitenland gaan in hun tussenjaar. Zij focussen zich echt op studiekeuze. Ze volgen een speciaal studiekeuzeprogramma of pakken zelf hun studiekeuze heel planmatig op. Meestal werken deze jongeren ook daarbij. Soms als vrijwilliger, soms betaald. Soms in een vakgebied dat hen trekt omdat ze hier meer vanaf willen weten, soms in ‘zomaar een baan’.
Ook gaat een deel van de mensen gewoon part-time naar school. Om het profiel aan te passen of om hogere cijfers te halen voor hun toelating.

Maak altijd een plan

Maar of je nu naar het buitenland gaat of niet. We adviseren jongeren en hun ouders altijd samen een goed plan te maken voor een tussenjaar. Een tussenjaar moet geen jaar ‘hangen’ zijn. Kijk voor tips ook eens naar de tien tips voor een zinvol tussenjaar.

Mensen uit andere culturen leren begrijpen met de organisatie Youth for Understanding (YFU)

Over YFU vond ik het volgende op hun site: YOUTH FOR UNDERSTANDING (YFU) begon in de Verenigde Staten in 1951, in een poging de wonden van de Tweede Wereldoorlog te helen. De Amerikaanse minister John Eberly zag de verwoestende effecten die de oorlog had op de naoorlogse Duitse jeugd. Hij stelde de kerkleiders voor een jeugdprogramma te creëren om Duitse studenten naar de Verenigde Staten te halen. Daarmee hoopte hij dat wanneer studenten bij een gezin woonden en naar een lokale middelbare school gingen, zij weer hoop zouden krijgen en Duitsland zouden helpen opbouwen als een democratie. (…) Tegenwoordig is YFU actief in zes van de zeven continenten. Ons netwerk beslaat nu meer dan 55 landen. Inmiddels zijn meer dan 260.000 deelnemers op uitwisseling geweest. YFU blijft doorgroeien om meer landen, studenten en families te bereiken.

Meer over YFU

YFU stuurde mij onderstaande tekst:

Een tussenjaar in het buitenland voordat je aan een vervolgopleiding begint? Vijf jongeren die net terug zijn van een uitwisselingsjaar met YFU vertellen waarom dat de beste keuze was die ze ooit hebben gemaakt.

Marije ging na 5 havo een jaar naar highschool in de VS:

“Op de havo deed ik maar wat. Ik was nog niet klaar om naar het HBO te gaan. Een tussenjaar gaf mij net dat beetje tijd dat ik nodig had om mijzelf te leren kennen en om de goede keuze te maken voor een vervolgopleiding. In dit jaar kon ik echt het beste van mijzelf laten zien. Ik voelde mij niet tegengehouden door verwachtingen van mensen die mij al kenden, door mijn omgeving. Ik kon zijn wie ik wilde zijn en allerlei nieuwe dingen ervaren. Dit jaar heeft me zoveel zelfvertrouwen gegeven. Bij alles wat ik nu doe, elke keuze die ik maak, voel ik mij zekerder. Omdat ik beter weet wie ik ben, wat ik leuk vind en wat mij gelukkig maakt.”

Tessa koos na 6 vwo voor een YFU exchange year in Finland:

“Ik was ouder dan mijn klasgenoten en dat voelde ik soms ook. Maar in andere opzichten had ik juist minder meegemaakt dan de mensen met wie ik omging. Het schoolprogramma in Finland en de Finse taal boden me genoeg uitdaging voor een zevende jaar highschool. Muziek is mijn grote passie en ik dacht altijd dat ik naar het conservatorium wilde. In Finland ben ik van dat idee afgestapt. Ik studeer nu Geschiedenis en dat maakt me blij. Het is een brede studie waarin alles samenkomt wat me interesseert. Waarom ik iedereen een exchange year aanraad? Nu is je kans! Kies een land waar je nog niks van weet, waar ze een taal spreken die je nog niet kent. Hoe minder verwachtingen je vooraf hebt, des te meer je zult leren. Ik richt me nu op alle dingen, groot en klein, die me blij maken. Als er dingen zijn binnen mijn macht die me niet blij maken, probeer ik daar iets aan te doen. Ik laat me niet meer tegenhouden door gedachten dat iets toch niet lukt. Mijn nieuwe motto is: je kan het proberen.”

Rutger ging na 5 havo een jaar naar highschool in de VS:

“Toen ik vertrok wist ik nog niet precies wat ik wilde studeren. Ik dacht aan International Business and Languages. Door mijn exchange year is het Toegepaste Psychologie geworden – doordat het vak psychology werd aangeboden op mijn high school.
Door mijn YFU-jaar stap ik meer uit mijn comfort zone, durf ik sneller op onbekenden af te stappen, sta ik sterker in mijn schoenen en heb ik vrienden over de hele wereld. Eerder was ik altijd erg verlegen en vond ik het lastig om op anderen af te stappen, maar nu is dat dus geen probleem meer. En ja, ik eet ook vetter en meer …
Iedereen zou een exchange year moeten doen voor hij of zij aan een opleiding begint. Je leert niet alleen veel over anderen en de wereld, maar vooral veel over jezelf.”

Melody deed na 4 vmbo het film, media & kunst-highschoolprogramma in Estland:

“Ik wist al dat ik mediavormgeving wilde studeren. Omdat ik in Estland een breder en beter portfolio heb kunnen maken, kon ik terecht in Utrecht, een betere school dan ik eerst op het oog had. Ik ben in dit jaar veel serieuzer, zelfstandiger en volwassener geworden. Ik ben nu echt gemotiveerd voor school.”

Tom ging na 6 vwo een jaar met YFU naar Argentinië (een half jaar highschool en een half jaar college):

“Ik wist al dat ik Rechten wilde gaan studeren. Maar eerst een jaar groeien en ervaring opdoen op persoonlijk vlak vond ik waardevoller dan gelijk te beginnen op de universiteit. Tijdens mijn uitwisseling heb ik veel geleerd over mijn normen en waarden. Ik ben zelfstandiger geworden en heb geleerd om voor mijzelf op te komen. Voor een groep spreken is ook geen probleem meer: ik heb mijzelf zo vaak moeten voorstellen in een taal die ik nog niet goed beheerste. Ik denk trouwens ook dat ik nu extra gemotiveerd ben doordat ik weet hoe goed wij het hier in Nederland hebben – en dat dat niet vanzelfsprekend is.”

Een schat aan ervaring

Tijdens een uitwisseling met YFU Intercultural Exchange Programs leer je een andere taal spreken, krijg je nieuwe interesses en ontdek je een kant van jezelf die je nog niet kende. Je komt terug met een schat aan ervaring, kennis en dierbare herinneringen – waarna je helemaal klaar bent voor je examen, een vervolgopleiding of baan.
Keuze uit highschool, college of projectwerk in 40 landen.
www.yfu.nl

Mensen uit andere culturen beter begrijpen

Leren omgaan met een andere manier van studeren, een andere manier van werken… heel leerzaam

Mensen uit andere culturen leren begrijpen tijdens een stage

Ook tijdens een stage kun je mensen uit andere culturen leren begrijpen. Veel opleidingen geven deze mogelijkheid. Een hele ervaring voor studenten. Je leert vaak anders te kijken naar je vakgebied, je ziet hoe mensen, ook in een professionele context, anders met elkaar omgaan. Je komt misschien op een heel andere hogeschool of universiteit.
Internationale ervaring opdoen is belangrijk voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Of je dat nou doet tijdens een tussenjaar, als stage of in je baan… een periode naar het buitenland is heel leerzaam. Mensen uit andere culturen leren begrijpen is echt een verrijking.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.